fbpx
IgraRazvoj deteta

Beba spava na stomaku: Kada je bezbedno i dozvoljeno?

Vaša beba spava na stomaku i tako je mirna, ali vi niste. Upadate u paniku i proveravate da li beba diše jer vas patronažna sestra savetuje da je jedini ispravan način na boku, a Američka pedijatrijska akademija pak tvrdi da je zbog rizika od SIDS-a jedini bezbedan način spavanje na leđima. (Izvor: AAP)

Onog momenta kada otkrijete da se beba sama prevrnula na stomak u snu, nema potrebe da brinete. Kada počne da se sama okreće, znači da će moći i da se vrati nazad na leđa, ako to bude želela. Savet je da bebe do godinu dana spavaju na leđima, a duže ako su prevremeno rođene. No, to je samo savet.

Kada je bezbedno da beba spava na stomaku?

Kada je beba dovoljno stara da se sama okreće na stomak i nazad, više nema razloga za brigu. Ne postoji određena starost bebe kada možemo reći da je to bezbedno, jednostavno treba pratiti bebu. Sve zavisi od njene sposobnosti i starosti. Za bezbednost je važno da beba lako ume da menja položaj jer će se tada sama okretati i više nema brige. Svaka beba je drugačije, pa se konsultujte sa pedijatrom oko sklonosti bebe da spava na stomaku.

beba 3

Spavanje bebe na stomaku – zašto bebe to vole i koje su prednosti?

Bebe intuitivno vole da spavaju na stomaku jer tako leže na nečemu i osećaju se bezbednije. Tako im je verovatno udobnije i sviđa im se. Trebalo bi da bebu naviknete da spava na leđima jer je tako u prvim mesecima najbezbednija.

Bebe preferiraju ovaj položaj na stomaku i vole da ih držite jer se tako osećaju sigurnije. Mnoge mame se žale da bebe prvih meseci samo žele da se nose, ali one jednostavno žele u okruženje u kom su navikle da budu, uz mamin miris i otkucaje njenog srca. Tokom prva 3 meseca, beba sebe i dalje vidi kao deo majke i prirodno je da uz nju najviše i bude.

Bebe koje prirodno spavaju na stomaku imaju tendenciju da spavaju duže, a istraživanja su pokazala da i prevremeno rođene bebe imaju duže periode kvalitetnog sna ovako.

beba 4

Boravak, ali ne i spavanje bebe na stomaku tokom dana

Nasuprot tome da treba izbegavati spavanje bebe na stomaku, boravak na stomaku budne bebe je više nego poželjan, čak neophodan za pravilan razvoj. Bilo bi dobro da beba dnevno oko 30 minuta provodi na stomaku od prvog dana i to na čvrstoj podlozi, odnosno podu, ne mekom krevetu. Ovo joj pomaže da razvije vrat, ramena, ruke i leđa. Sve što joj je potrebno da se samostalno kreće. Pre će savladati i kontrolu glave, ali i kasnije puzanje, sedenje, pa i hod.

Stručnjaci se slažu u tome da je najbezednije da beba spava na leđima, ukoliko je mlađa od 12 meseci. Duže, ako je prevremno rođena. Bebe ne treba stavljati ni u pozicionere ili takozvana gnezda jer ona ograničavaju dotok vazduha do bebe i beba sa strane može zaglaviti glavu i ostati bez vazduha. Isto je kao i sa spavanjem na stomaku, bebi je možda udobnije, ali nije bezbedno da je ni na par minuta ostavite bez nadzora.

beba spava na stomaku

Kada beba bude mogla sama da se okreće sa stomaka na leđa i obrnuto, tada je pustite da spava kako ona želi. Ako beba spava na stomaku nemojte je remetiti u snu i okretati na leđa, uradiće to sama.

Ukoliko beba spava na stomaku, a mlađa je i ne zna da se okreće, nemojte je ostavljati bez nadzora nijednog momenta.

Objavljen: 21. oktobar 2022. godine, ažuriran: 28. decembar 2023. godine

Add a subheading
Klik na sliku za sve nedelje kalendara

Izvor
AAPSceince Direct

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button