fbpx
Novorođenče

Beba prepoznaje miris majke od rođenja

Miris majke i beba

Beba prepoznaje miris majke od prvog dana. Taj prepoznatljiv miris je smiruje i zato je važan kontakt kože na kožu od momenta kada beba dođe na svet. Čak i nekoliko godina kasnije, dete će i dalje preferirati vaš miris i on će ga smirivati više nego bilo šta.

Kada i kako beba prepoznaje miris majke?

Čulo mirisa se razvija već u trudnoći. Oko 28. nedelje trudnoće, ona može da namiriše plodovu vodu kojom je okružena u materici. Nakon rođenja, beba ume da prepoznaje vaš jedinstven miris i smiruje je dodir vaše gole kože.

Posle samo jednog podoja, beba će znati da prepozna kada je uzmete u naručje i približite dojci.

Nije samo beba ta koja prepoznaje miris i dodir. Vrlo je verovatno da ćete posle samo sat vremena nakon rođenja znati da prepoznate svoju bebu po mirisu.

Mnoge studije su pokazale da je moć mirisa neverovatna. Bebe koje imaju prilike da puno vremena provode uz majku, kontakt koža na kožu i dok sisaju manje plaču i osim što imaju bolji imunitet, umirenije su i raspoloženije. Važno je da i mama bude opuštena, da shvati da je plakanje normalno u prvim nedeljama i da se ne uzrujava. Kao što bebu može da umiri mama, tako može i da je uznemiri. (Izvor: CloudNineCare.com) beba prepoznaje miris majke

Kao što bebu može da umiri mama, tako može i da je uznemiri.

Pročitajte još:

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button