fbpx
Novorođenče

Beba je zamenila dan za noć

Beba je zamenila dan za noć je nešto što se često dešava tokom prvih meseci. Roditelji počnu da se žale da je beba dugo budna tokom noći. Onda se dešava da nekada prespava dan. Ne treba da dodatno objašnjavamo razloge zašto je važno da beba ima zdrav san, a to je pre svega noćni san. Te koliko je spavanje važno i za roditelje. Stoga problem dugih budnih intervala noću treba rešavati koliko je pre moguće.

Šta kada je beba noću budna, a prespava dan?

Novorođenčad često ne razlikuju dan i noć. One ne razumeju da noću treba da spavaju, a budu aktivne tokom dana. Neretko se noću probude da jedu i kada vi očekujete da će nastaviti, one jednostavno ne pokazuju interesovanje da zaspu ponovo.

Pre svega novorođene bebe ne umeju da razlikuju dan i noć, ali roditelj mora da ih uputi i nauči razliku između delova dana. Na primer, veoma je važno da bebu tokom dana naučite da ne spava u zamračenoj prostoriji i u tišini. Ovako će lako pomisliti da je vreme za spavanje i moguće je da beba prespava dan.

Kako izgleda da kada beba zameni dan za noć?

Dani vam prolaze lakše jer beba veći deo dana spava, povremeno se probudi da jede, da joj promenite pelene, malo se igra i nastavlja da spava.

Tokom noći beba je budna veći deo vremena, postaje razdražljiva i dosta plače, a vi ne uspevate da je uspavate. Umor vas dodatno čini nervoznima, posebno ako ima još ukućana koje beba razbuđuje, a vaša nervoza dodatno uznemirava bebu.

Ako ste u mogućnosti da odspavate malo, onda je lakše, ali ako imate i stariju decu ili druge obaveze, ubrzo će vam biti teško da funkcionišete.

Trudnoća i pokreti bebe tokom noći

Tokom trudnoće ste mogli da primetite da li se beba više pokreće noću ili tokom dana. Ako ste pretežno tokom dana primećivali pokrete, onda će se verovatno tako nastaviti i nakon porođaja. Ako je pak beba pretežno noću bila aktivna, to možete očekivati i kada se rodi.  

beba je zamenila noć za dan

Beba je zamenila dan za noć, šta uraditi da to promenite?

U prvim nedeljama bebinog života, malo toga možete da učinite da beba spava tokom noći. Možda ćete morati noću više da budete budni, ali znajte da će se uskoro stvari promeniti. Ono što možete da uradite da bi beba produžila noćno spavanje je:

  • Pelenu tokom noći menjajte samo ako se beba ukakila.
  • Tokom zamene pelene i noćnog hranjenja palite samo noćnu lampu i prigušeno svetlo.
  • Nemojte se noću igrati sa bebom, tiho pričajte i trudite se da je ne razbuđujete.
  • Tokom dana nemojte zamračivati prostoriju u kojoj beba spava.
  • Kod beba starijih od mesec dana, kada se ujutru probude da jedu, probajte da se aktivno zanimate sa njima, da ne bi odmah nastavile da spavaju i nadoknađuju propušten noćni san.

Možete biti u iskušenju da bebin san iskoristite da i vi odspavate ili imate par minuta tišine, ali ćete ceh platiti već naredne noći.

  • Ujutru obavezno presvucite, umijte bebu i zamenite joj odeću u kojoj je spavala. beba je zamenila dan za noć
  • Angažujte se što je više moguće oko igranja sa bebom tokom dana, da bi što više bila budna, a noću mogla da spava.
  • Nemojte tokom dana biti u tišini. Neka radi televizor, radio, zvoni telefon, zvono na vratima, razgovarajte uobičajeno, bez smanjivanja glasa zato što beba spava.
  • Bilo bi dobro da beba ima večernju rutinu pred spavanja – kupanje, masažu, oblačenje odeće za spavanje i hranjenje. Više: Bebina rutina pred spavanje

Proces može trajati nekoliko dan ili čak do dve nedelje, ali se držite toga i beba će uskoro znati da je dan za aktivnost, a noć za spavanje. 

beba je zamenila dan za noć
Beba je zamenila dan za noć – Photo by Minnie Zhou on Unsplash

Photo by kelvin octa

Objavljen: 27. septembar 2017. godine, ažuriran: 12. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button