fbpx
Novorođenče

Beba je zamenila dan za noć

Beba je zamenila dan za noć i to se često dešava tokom prvih meseci. Roditelji žale da beba tokom noći dugo bude budna, a da onda prespava dan. Ne treba spominjati razloge zašto je važan zdrav san tokom noći i za dete i za roditelja, te je važno da se problem budnosti noći reši koliko je to moguće.

Šta kada je beba noću budna, a danju spava?

Novorođenčad posebno često ne razlikuju dan i noć. One ne razumeju da noću treba da spavaju, a budu aktivne tokom dana. Neretko se noću probude da jedu i kada vi očekujete da će nastaviti, one jednostavno ne pokazuju interesovanje da zaspu ponovo.

Dani vam prolaze lakše jer beba veći deo dana spava, povremeno se probudi da jede, da joj promenite pelene, malo se igra i nastavlja da spava.

Ako ste u mogućnosti da odspavate malo, onda je lakše, ali ako imate i stariju decu ili druge obaveze, ubrzo će vam biti teško da funkcionišete.

Tokom noći beba je budna veći deo vremena, postaje razdražljiva i dosta plače, a vi ne uspevate da je uspavate. Umor vas dodatno čini nervoznima, posebno ako ima još ukućana koje beba razbuđuje, a vaša nervoza dodatno uznemirava bebu.

Trudnoća i pokreti bebe tokom noći

Tokom trudnoće ste mogli da primetite da li se beba više pokreće noću ili tokom dana. Ako ste pretežno tokom dana primećivali pokrete, onda će se verovatno tako nastaviti i nakon porođaja. Ako je pak beba pretežno noću bila aktivna, to možete očekivati i kada se rodi.  

beba je zamenila noć za dan

Beba je zamenila dan za noć, šta uraditi da to promenite?

U prvim nedeljama bebinog života, malo toga možete da učinite da beba spava tokom noći. Možda ćete morati noću više da budete budni, ali znajte da će se uskoro stvari promeniti.

  • Ono što možete da uradite da bi beba produžila noćno spavanje je:
  • Pelenu tokom noći menjajte samo ako se beba ukakila.
  • Tokom zamene pelene i noćnog hranjenja palite samo noćnu lampu i prigušeno svetlo.
  • Nemojte se noću igrati sa bebom, tiho pričajte i trudite se da je ne razbuđujete.
  • Tokom dana nemojte zamračivati prostoriju u kojoj beba spava.
  • Kod beba starijih od mesec dana, kada se ujutru probude da jedu, probajte da se aktivno zanimate sa njima, da ne bi odmah nastavile da spavaju i nadoknađuju propušten noćni san.

Možete biti u iskušenju da bebin san iskoristite da i vi odspavate ili imate par minuta tišine, ali ćete ceh platiti već naredne noći.

  • Ujutru obavezno presvucite, umijte bebu i zamenite joj odeću u kojoj je spavala. beba je zamenila dan za noć
  • Angažujte se što je više moguće oko igranja sa bebom tokom dana, da bi što više bila budna, a noću mogla da spava.
  • Nemojte tokom dana biti u tišini. Neka radi televizor, radio, zvoni telefon, zvono na vratima, razgovarajte uobičajeno, bez smanjivanja glasa zato što beba spava.
  • Bilo bi dobro da beba ima večernju rutinu pred spavanja – kupanje, masažu, oblačenje odeće za spavanje i hranjenje. Više: Bebina rutina pred spavanje

Proces može trajati nekoliko dan ili čak do dve nedelje, ali se držite toga i beba će uskoro znati da je dan za aktivnost, a noć za spavanje. 

Photo by kelvin octa

Related Articles

Back to top button