fbpx
Novorođenče

Beba ima bubuljice po licu

Taman kada vam se učini da se beba transformiše iz novorođenčeta crvene kože, obrazi joj rastu, a oči su sve krupnije i koža dobija lepu baršunastu svetlu teksturu, preko noći se dešava ogromna promena. Odjednom, beba ima bubuljice po licu u velikom broju. Ovaj, takoreći, pubertetski izgled bebe se događa obično između 2 i 4 nedelje nakon rođenja i to kod oko trećine novorođenčadi. Srećom, on prolazi za par dana, iako vam u tom trenutku deluje da će trajati zauvek.

Beba od mesec dana ima osip na licu

Poslednjih godina, prvo na šta svi pomišljaju jeste ekcem kao posledica alergije i, ako odete kod lekara, nema sumnje da ćete završiti sa gomilom preskupe kozmetike, koja možda nije neophodna. Uz to, majke se neretko uplaše i odmah sumnjaju u alergije i svoje mleko, te bespotrebno započinju rigoroznu dijetu.

oporavak od porodaja

Ponekad se dešava da se beba čak i rodi sa aknama, ali najčešće se one jave nekoliko nedelja nakon rođenja. Akne kod novorođenčeta su uglavnom crvene i upaljene, a ponekad imaju čak i beli središnji deo. Pojavljuju se na obrazima, zatim čelu, bradi, a ponekad i na leđima.

Šta pogoršava stanje bubuljica na bebinoj koži?

Iako akne najčešće nisu uzrok alergije, pa čak ni toplote, pretopljavanje bebe ih može pogoršati. Takođe morate izbegavati hrapave materijale, sitetičku garderobu, pazite da bebi ne ostaju na licu ostaci mleka, kada bljucka je obrišite čistom vodom, a izbegavajte i jake praškove za veš. Jaka sredstva za negu kože, koja su masna i zatvaraju pore mogu pogorštati stanje akni.

Ne mora da znači da beba ima prave akne, ako su to sitne bele izbočine, može biti da su u pitanju milije. One se javljaju pri rođenju i nestaju nekoliko nedelja kasnije. Takođe, ako se osip javlja na drugim delovima tela poput ruku i nogu, onda može biti da se radi o ekcemu.

Beba ima bubuljice: Zašto se javljaju akne kod jednomesečnih beba?

Nema sigurnog odgovora zašto se bebama javljaju bubuljice na licu. Stručnjaci navode kako sve ukazuje da se radi o hormonima koje dobijaju od majke na rođenju, ali se još uvek rade istraživanja koja bi potvrdila ovu teoriju. Uzrok akni mogu biti i lekovi koje uzima majka ili beba ima određenu terapiju nakon rođenja.

Koliko dugose očekuje da beba ima bubuljice po licu?

Akne se najčešće povlače kroz nedelju dana, kod nekih beba traju par nedelja. Ako beba ima bubuljice duže od 3 meseca, probajte da promenite kozmetiku i konsultujte se sa pedijatrom na nekom od pregleda u savetovalištu.

ginekolog babica ili dula

Kako da tretirate akne kod novorođenčeta?

  • Nemojte koristiti lekove u obliku krema ili tableta bez striktnog recepta pedijatra.
  • Nemojte preterivati u čišćenju kože. Beba ima bubuljice koje nisu uzrokovane prljavštinom. Prečestim pranjem možete dodatno iritirati kožu.
  • Nemojte koristiti masne kreme i losione na predelima bubuljica. Bolje je da koristite hidrantne kreme u manjem obimu, poput recimo pantenola.
  • Kod svakog osipa, ojeda i drugih upaljenih stanja bebine kože, savetuje se da jednom do dvaput dnevno, odnosno prema potrebama tu regiju operete blagim sredstvom poput gela za pranje, nikako jakim sapunima i vodom. A zatim osušite blago tapkajuči pamučnom pelenom ili peškirom. Nemojte trljati da dodatno ne iritirate kožu.

Imajte strpljenja. Sigurno vas nervira to što perfektno lice vaše bebe više ne izgleda tako i što beba ima bubuljice, ali shvatite da je to sasvim normalna pojava koja će proći možda i brže ako se ne budete previše bavili tretiranjem akni. Znajte da bebu ne muče bubuljice, pa se potrudite da ni vama ne smetaju.

beba ima bubuljice
Beba ima bubuljice na licu

Pročitajte: Kako izgleda novorođenče

Literatura:

  1. Medical News Today – How to identify baby acne vs. a rash https://www.medicalnewstoday.com/articles/323926,
    januar 2019. godine
  2. Medical News Today – Is this rash baby acne or eczema? https://www.medicalnewstoday.com/articles/324234
  3. What to expect – https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-care/baby-skin-care/infant-acne.aspx, novembar 2020. godine
  4. Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Objavljen: 1. marta 2021. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button