fbpx
Zdravlje deteta

Beba i ujed insekta

Koliko god vi pazili i čuvali je, pre ili kasnije će beba i ujed insekta morati da iskusi na svojoj koži. Nema razloga da unapred brinete i opsesivno pazite da bebu ne ujede komarac ili neki drugi insekt. Neki roditelji zbog straha od insekata ne vode bebe u prirodu. Uskraćivanje redovnog boravka u prirodi ima mnogo više štete od toga da li će bebu ujesti komarac, ili čak, krpelj, osa, pauk ili neki drugi insekt.

Šta kada bebu ujede komarac, osa, pčela, buva, krpelj ili neki drugi insekt?

U današnje vreme postoje brojni proizvodi koji će umanjiti svrab ili bol nastao prilikom ujeda. Nemojte brinuti ako se dogodi da insekt ujede dete.

Najosetljivije mesto ujeda je područje očiju i tu će otok potrajati nekoliko dana. Na drugim mestima, trebalo bi da uz mazanje otok prođe kroz par sati, a najviše za dva dana. Ukoliko čak i običan komarac ujede dete za kapak, može se dogoditi da se oko zatvori i deluje strašno na prvi pogled.

Ujed insekta 3

Kako tretirati ubod insekta kod bebe?

Ujed komarca ili buve uzrokuje malu, crveu površinu koja svrbi bebu i pojaviće se vrlo brzo nakon što je insekt ugrize. Ujed će nestati nakon nekoliko sati ili par dana najviše.

Na tržištu postoje različiti repelenti, neki su čak i prirodni i prilagođeni bebama za korišćenje od rođenja. Oni služe da zaštite bebu od potencijalnog uboda. Takođe, postoje sredstva koja se mogu namazati na sam ubod, a takođe su prilagođena za korišćenje od rođenja.

Kako izvaditi žaoku iz bebinog tela?

Ukoliko je ostala žaoka, ona se vadi tako što treba stegnuti bebinu kožu, tako da izviri, a zatim je isterati rubom nokta ili može poslužiti plastična kreditna kartica iz vašeg novčanika. Nikada nemojte da pokušavate da je uhvatite prstima ili pincetom, jer je tako lako možete utisnuti još više unutra. Nakon toga to mesto temeljno isperite vodom i sapunom.

Šta koristiti da smirite bebinu kožu nakon ujeda insekta?
 • Najjednostavniji način da smirite svrab je da korsitite hladne obloge. One će ublažiti otok i svrab i dozvoljeno je da ih korisitite neograničeno i čak i kod sasvim malih beba. Kod nešto starijih postoje sredstva, u obliku gela ili kreme, koja se namažu na kožu i koja deluju brže. Dovoljno je da pokvasite običnu tetra pelenu i stavite je u zamrzivač na 2-3 minuta.
 • Ako vašu bebu ujed boli, nemojte se ustručavati da koristite paracetamol ili ibuprofen za bolove. Pogledajte uputstvo za doziranje na pakovanju proizovođača. Uglavnom se paracetamol može koristiti kod beba rođenih nakon 37. nedelje trudnoće i težih od 4 kg. Brufen se daje bebama starijim od 3 meseca i težim od 5 kilograma.
 • Pokušajte da sprečite bebu da se previše češe, tako što ćete joj zadržati ručicu. Ona noktom može da ošteti kožu, a to kod njih lako dovodi i do infekcije.
 • Ako je mesto ujeda previše otečeno i bolno, odvedite bebu kod pedijatra. On će joj možda uključiti kremu na bazi kortikosteroida ili dati da pije sirup antihistaminik. Znajte da ne smete bebi da mažete kreme, bez konsultacije sa lekarom, ako je koža oštećena ili ima inficiranu ranu.
Ujed insekta 2

Ujed krpelja kod dece: Šta kada beba ima krpelja?

Krpelj je mali okrugli insekt bez krila. Obično se hrane krvlju. Ponekad se kreću po ljudima. Možda ćete ga teško uočiti odmah na bebi, ali kako se bude hranio, može da naraste 1 centimetar i više i tada će biti lako uočljiv.

Ujed krpelja kod dece se događa često. Važno je da krpelja što pre uklonite sa bebine kože!

Ujedi insekta kod bebe 1
Ujed krpelja kod dece

Da biste uklonili krpelja, pratite sledeće korake:

 • Zaštitite ruke uz pomoć rukavica i koristite pincetu sa tankim vrhom;
 • Stavite dete u krilu i držite ga koliko je moguće čvrsto, ali ne toliko da ga uplašite dodatno;
 • Pincetom uhvatite krpelja što je bliže uz kožu moguće;
 • Lagano povucite ravno tako da uklonite ostatke krpelja;
 • Nemojte ga uvrtati kada ga uklanjate običnom pincetom, jer se tako neki delovi mogu otkinuti i ostati u koži bebe. Čak i ako se desi da neki deo ostane, nema razloga za paniku, jer će ga organizam brzo izbaciti kao strano telo.
 • Nakon uklanjanja krpelja, operite ruke sapunom i vodom.
 • Zatim očistite mesto gde je bio ujed antiseptikom.

NIKADA nemojte pokušavati da nakon što se desi ujed krpelja kod dece, detetu vadite krpelja uz pomoć vazelina, alkohola ili benzina!

Ako se bojite da sami uklonite krpelje, možete bebu odneti kod lekara. Trebalo bi da u svakoj ambulanti, kod pedijatra ili u hitnoj pomoći možete očekivati da bebi odstrane krpelja.

Važno: ujed krpelja kod dece!

Mesto ujeda bi trebalo da pratite tokom naredne tri nedelje. Pratite kako izgleda mesto na kom je bio krpelj i kako se dete ponaša. Nekada krpelji mogu da uzrokuju lajamsku bolest. To je ozbiljna bakterijska infekcija. Ako beba dobije temperaturu, osip ili se prsten formira oko mesta ujeda, krpelj je bio zaražen. Tada je potrebno da odete kod lekara i dobijete antibiotsku terapiju. Lajamska bolest može izazvati ozbiljne posledice ako se ne leči. Pročitajte još: Krpelj – opasnost skrivena u travi

Ujed insekta 1

Beba i ujed insekta: Alergijska reakcija na ujed insekta kod bebe

Ako je beba osetljiva, može se dogoditi da ima ubod insekta kod bebe izazove ozbiljnu alergijsku reakciju. Alergija se manifestuje kroz:

 • Oticanje bebe,
 • Povraćanje,
 • Dijareju,
 • Problem sa disanjem,
 • Vrtoglavicu,
 • Temperaturu i drhtavicu,
 • Ubrzan puls i
 • Nekontrolisano znojenje.

Anafilaksa može biti opasna po život. Posebno je česta kada je u pitanju ujed pčele. Ali nije tako česta da biste morali previše brinuti unapred, ako se beba nađe u blizini pčele.

Ako dete ima alergijsku reakciju, pozovite hitnu pomoć ili bebu odnesite u najbližu bolnicu ili urgentni centar. Dok čekate pomoć da stigne, stavite bebu da leži sa mestom uboda nižim od nivoa njenog srca, ako je moguće. Držite bebu mirno i pokrijte je ćebetom.

Ako planirate put u inostranstvo gde postoje insekti koji prenose bolesti kao što su malarija i žuta groznica, obavezno se 3 mesec pred put raspitajte o potrebnoj vakcinaciji.

Insekti su najaktivniji tokom proleća i leta. Tada postoji najveći rizik od ujeda. Nikada dete ne možete u potpunosti zaštititi i nije ništa čudno kada bebu ujede komarac, pa čak i kada se javi ujed krpelja kod dece. Ono što možete da preduzmete je da korisitite repelente. Ako ste u prirodi blizu jezera ili reke, posebno vam treba zaštita. Dobro bi bilo da bebi obučete tanku i komotnu odeću dugih rukava i nogavicama, kao i cipelice na noge.

Ako imate psa ili mačku, redovno ih tretirajte sredstvima protiv buva.

Objavljen: 19. jun 2013. godine, ažuriran: 25. jun 2024. godine

Beba i ujed insekta
Beba i ujed insekta
Literatura:
 1. KidsHealth.org: Bug Bites and Stings – https://kidshealth.org/en/parents/insect-bite.html
 2. RCH: Insect bites and stings – https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Insect_bites_and_stings/
 3. SkinSight: Bug Bite or Sting (Pediatric) – https://www.skinsight.com/skin-conditions/infant/arthropod-bite-or-sting-pediatric

 

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button