fbpx
Zatrudnjivanje

Baby aspirin i zatrudnjavanje

Aspirin i začeće

Pojedini lekari preporučuju ženama koje dugo ne ostaju trudne da počnu da svakodnevno uzimaju apsirin u malog dozi, do 100 mg (takozvani “baby aspirin”).

Smatra se da doza od 100 mg ne škodi jetri niti da stiže do ploda. Takođe, tablete su obložene filmom, pa štite želudac.

Aspirin podstiče cirkulaciju tako što “razređuje” krv i usporava koagulaciju (zgrušavanje) pa materica postaje prokrvljenija i zadebljanija, i implantacija se događa lakše.

Takođe, aspirin može pozitivno da utiče na jajnike tako što stimuliše proizvodnju kvalitetnijih folikula, pa se čak često dešava da tokom meseca sazri i oslobodi se više od jedne jajne ćelije.

Kada dođe do trudnoće, smatra se da aspirin na isti način pomaže u sprečavanju pobačaja tako što zbog dobre prokrvljenosti ne dolazi do zaostatka u razvoju ploda.

baby aspirin

Zato neke žene uzimaju aspirin pre trudnoće, ali nastave i tokom trudnoće do 12 nedelje ili kasnije. Veoma često se pripisuje tokom procesa vantelesne oplodnje.

Izuzetno je važno da se pre uzimanja aspirina konsultujete sa lekarom. On će možda zatražiti dodatne testove.

 Još saveta, ako pijete baby aspirin:

  • Aspirin uvek treba da se pije sa dosta vode, oko četvrt litre.
  • Posle uzimanja aspirina nemojte da legnete još desetak minuta nego se pomerajte kako bi se aspirin rastopio u želucu a da se ne taloži na jednom mestu jer to može izazvati iritaciju i probleme.
  • Lekari smatraju da je za zatrudnjavanje još bolje uzimati manju dozu, od 81 miligram, ili čak 75 miligrama, jer je to optimalni balans između efikasnosti i bezbednosti.
  • Dugotrajna, višegodišnja upotreba aspirina prema nekim istraživanjima može da stvori kontraefekat – sprečava oslobađanje jajne ćelije iz folikula.
  • Žene koje su zatrudnele tokom terapije aspirinom imaju mnogo više šanse da dobiju blizance ili trojke, jer aspirin stimuliše rad jajnika.

Pročitajte još:

Stvari koje ne želite da čujete dok pokušavate da zatrudnite

6 najčešćih uzroka neplodnosti žene

Trombofilija i trudnoća

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button