fbpx
Posle porođaja

Anemija posle porođaja

Anemija posle porođaja može biti čest problem, a većina žena ne uradi kontrolnu analizu krvne slike šest nedelja nakon porođaja, uz prvi pregled posle porođaja, kao što se to inače savetuje.

Šta kada se anemija javi nakon porođaja?

Kada se javi konstantan osećaj umora i tromosti, to može biti pokazatelj nedostatka gvožđa i pojave anemije. Problem je u što porodilje retko posumnjaju baš u anemiju kada se ovako osećaju. Većina mama je umorno prvih meseci nakon porođaja i smatraju to normalnom pojavom. A možete se osećati neraspoloženo i zbog postporođajne depresije, ali i zbog svih novih iskustava i izazova koje majčinstvo donosi.

Anemija posle porođaja – simptomi: 

Stoga, potražite neke druge simptome nedostatka gvožđa:

  • ubrzano lupanje srca ili nepravilan ritam otkucaja (palpitacije);
  • otežano disanje.

Ostali simptomi smanjenog unosa gvožđa su:

  • atipične želje za hranom,
  • drugačiji ukus hrane,
  • zujanje u ušima (tinitus),
  • otečen jezik,
  • glavobolja,
  • svrab.

Imunitet i anemija posle porođaja

Kod problema sa anemijom, dosta je veća verovatnoća da se javi problem sa infekcijama oka, prehladom ili kašljem.

Vašem telu treba gvožđe kako bi proizvodilo hemoglobin. Hemoglobin skuplja i prenosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima. Ako Vam je nivo gvožđa nizak takođe je tada verovatije da ćete pokupiti infekcije koje pogađaju oko, ali i kašalj i prehladu. Jedite puno namirnica bogatih gvožđem kako bi vaše telo moglo da funkcioniše na pravi način.

Postoje dve vrste namirnica bogatih gvožđem:

  • Crveno meso, riba i živinsko meso sadrže gvožđe.
  • Namirnice kao što su mahunarke, suvo voće, mekinje, pahuljice i zeleno lisnato povrće sadrže gvožđe koje se teže apsorbuje, ali znači kao dopuna. (Izvor: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21710167/)

Vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe iz vaših svakodnevnih obroka. Tako da bi mogli da pokušate da pijete sok od narandže uz obrok ili jedete voće i povrće bogato vitaminom C, kao što su brokoli, paprike ili kivi.

Suprotno ustaljenom mišljenju, spanać nije dobar izvor gvožđa. On sadrži materiju koja se zove oksalat, što čini da telo teže apsorbuje gvožđe iz njega. Pokušajte da ne pijete čaj i kafu uz obroke, jer i oni takođe otežavaju telu da apsorbuje gvožđe iz hrane koju jedete. Antacid lekovi koji smanjuju gorušicu imaju isti učinak.

Ako dojite, najbolje je da nastavite sa upotrebom prenatalnih vitamina koje ste pili i tokom trudnoće. Sada vam je potrebna dodatna količina vitamina, jer trošite i više energije. Bolje ćete se osećati i ako uspete malo da odmorite tokom dana. Pokušajte da odmorite kada beba spava, a tek onda da razmišljate o kućnim poslovima koji nisu prioritet. Anemija posle porođaja

Nizak nivo gvožđa je problem koji je neophodno rešiti. Nemojte odlagati da počnete sa terapijom. Obzirom da nisko gvožđe može uticati na raspoloženje, pa to može da vam ometa svakodnevni život i uživanje sa bebom. Dešavaće se da ste razdražljivi, pa zatim i beba postaje nervozna i onda ćete se naći u začaranom krugu. U nedostatku gvožđa, možete čak biti više nego inače osetljivi i imati problem sa postporođajnom depresijom. Umor otežava i dojenje.

Najbolji trenutak da uradite analizu krvi nakon porođaja je 6 nedelja nakon toga. Osim u slučajevima da ste imali problem sa većom količinom gubitka krvi na samom porođaju. Tada je analize potrebno uraditi ranije.

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button