fbpx
Neplodnost

Analiza prolaktina: Zašto se radi analiza prolaktina i u koje doba dana?

Prolaktin je važan hormon koji igra ulogu u plodnosti tako što omogućava da se pokrene ovulacija, te da se jajne ćelije razvijaju i sazrevaju. On inhibira FSH i gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH). Povezan je i sa proizvodnjom majčinog mleka. Često postoji dilema kada treba da se radi analiza prolaktina.

analiza 1

Kada se i zašto radi analiza prolaktina?

Nivo prolaktina se meri analizom krvi. Analiza prolaktina se radi u slučaju da imate problem da ostanete u drugom stanju. Osim toga, ukoliko prestanete da imate menstruaciju ili se pojavi iscedak iz bradavica, a niste trudni i ne dojite bebu.

Još uvek je nejasno kakvu ulogu prolaktin igra kod muškaraca, ali loši rezultati ukazuju na probleme sa neplodnošću i seksualnim nagonom.

analiza 2 1

U koje doba dana se radi analiza prolaktina?

Nivo prolaktina se može proveravati u bilo kom trenutku menstrualnog ciklusa. Njegov nivo varira najviše tokom dana, a ne tokom meseca. Najviši nivo prolaktina je u snu i neposredno nakon ustajanja, pa se obično savetuje da analizu ovog hormona uradite najmanje 3 sata posle buđenja.

Ukoliko se pojavi visok nivo, lekar će možda tražiti da uradite pre nego što bilo šta jedete i da budete propisno vreme uzdržani od seksualnih aktivnosti pre analize.  

Visok nivo prolaktina može da ukazuje na izostajanje ovulacije. Žene koje intenzivno doje obično imaju visok nivo prolaktina i zbog toga obično ne mogu da ostanu u drugom stanju u tom periodu.

U veoma retkim situacijama, visok nivo prolaktina je posledica tumora hipofize. A retko i visok nivo prolaktina može da izazove sindrom policističnih jajnika, hipotireozu, bolesti bubrega ili jetre.

analiza prolaktina

Na nivo prolaktina mogu da utiču i naporne vežbe, nedostatak sna, pojedina hrana i lekovi. Antidepresivi i lekovi protiv bolova mogu da imaju veći uticaj, obično. Stoga je najbolje da se posavetujete sa lekarom oko toga kako da se pripremite za analizu.

Nivo prolaktina i plodnost

Ako nivo prolaktina ukazuje da je on povišen ili snižen, važno je da otkrijete uzrok, kako bi rešili problme. Moguće je da samo treba da promenite neke životne navike, promenite terapiju ili dobijete terapiju za neke drugo osnovno stanje koje imate. Lekar će vas u uputiti šta treba da uradite. Više: Prolaktin i neplodnost

Objavljen: 8. mart 2023. godine, ažuriran: 1. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button