fbpx
Zdravlje u trudnoći

Alergija i trudnoća: 8 najčešćih pitanja o trudnicama i alergiji

Trudnoća je sama po sebi složeno stanje, a alergija i trudnoća zajedno nisu retkost i nekada dodatno komplikuju stvari. Nema potrebe da unapred brinete ako imate neku vrstu alergije, jer ne mora da znači da će se stanje u trudnoći pogoršati.

Alergija u trudnoći

Nekada trudnoća pogorša simptome, ali ih nekada i poboljša. Uzimanje lekova u trudnoći jeste ograničenije, ali postoji paleta lekova koja je dozvoljena. Važno je samo da se uvek konsultujete sa lekarom pre nego što počete terapiju i uskladite je sa novonastalim stanjem.

Postoje neki načini da smanjite simptome alergije bez uzimanja lekova. Između ostalog bi trebalo da se držite dalje od zagađenog vazduha, ljudi koji puše. Boravak u prostorijama u kojima se puši se ne savetuje ni trudnicama koje nemaju alergije. Izvor: WebMD

Ako ste alergični na polen, pokušajte da budete više u zatvorenom prostoru. Nosite naočare za sunce napolju i nakon što uđete u kuću izujte obuću, promenite garderobu i operite ruke i oči. Odeću nemojte odlagati, već je operite, a pre spavanja operite kosu i istuširajte se kako bi ublažili noćne simptome.

alergija i trudnoca lekovi
Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Alergija i trudnoća: Simptomi alergije u trudnoći

Simptomi alergije u trudnoći su isti kao i kod žena koje nisu u drugom stanju. Uobičajeni simptomi su:

 • bol u grlu i svrab,
 • curenje nosa,
 • kijavica,
 • svrab očiju i suzne oči,
 • zapušeni sinusi.

Lečenje alergije u trudnoći

Žene treba da uzimaju lekove sa posebnim oprezom u trudnoći, posebno u prvom tromesečju. Važno je da se posavetujete sa lekarom oko terapije za alergiju u trudnoći i nađete pravi balans između vrste i količine lekova, ali i osećaja komfora i olakšavanja simptoma.

Lekar će pre svega savetovati da učinite sve što možete bez upotrebe lekova. Za početak da uklonite alergene iz okruženja, koristite češće fiziološki rastvor za ispiranje nosa. Oralne histaminike je najbolje da uzimate tek posle prvog tromesečja. Bolji izbor su loratidin i cetrizin, antihistaminici novije generacije koji ne izaziva pospanost. Više: Lekovi u trudnoći

alergija i lekovi u trudnoci
Photo by Simone van der Koelen on Unsplash

8 najčešćih pitanja o trudnicama i alergiji

 1. Da li se neke alergije prvi put razvijaju u trudnoći? – Da, neke žene određene vrste alergija razviju u trudnoći, ali je češći slučaj da su ih imale i pre začeća.
 2. Da li se alergije pogoršavaju u trudnoći? – Zavisi. Nekada se kod žena stanje popravi, dok ima onih kojima se stanje pogorša. Statistički gledano, kod trećine trudnica stanje se pogorša, a kod trećine poboljša. Kod preostale trećine, stanje ostaje nepromenjeno.
 3. Da li stalno zapušen nos ukazuje na alergiju u trudnoći? – Ne. Trudnice često imaju zapušen nos i on nije pokazatelj postojanja alergije. Obično se javlja u drugom tromesečju i dovodi do otoka sluzokože. Pročitajte više: Rinitis u trudnoći
 4. Da li se sme koristiti sprej ili kapi za nos u trudnoći? – Zavisi. Neke vrste sprejeva za nos su bezbednije od drugih. Iako pojedini farmaceuti izbegavaju da daju trudnicama bilo koje kapi za nos, oni su relativno bezbedni, jer se lek lokalno raspršuje i ne kruži kroz telo, kao oralni lekovi. Spejevi za nos na bazi kortikosterioida su uglavom bezbedni, ali se ograničavaju na upotrebu samo nekoliko dana. Dekongestivni sprejevi se uglavnom ne preporučuju, posebno se savetuje njihovo izbegavanje u prvom tromesečju trudnoće.
 5. Da li su vakcine protiv alergija dozvoljene tokom trudnoće? – Zavisi. Ukoliko ste ih primali i ranije, možete slobodno nastaviti sa primanjem vakcina u dozi u kojoj ste ih primali i ranije, ali ne treba povećavati dozu. Pri pojavi reakcije treba smanjiti dozu, a ne bi trebalo u ovom životnom periodu započeti sa vakcinama ovog tipa.
 6. Da li smete da primite injekciju epinefrina u trudnoći? – Da. Lečenje anafilakse u trudnoći je slično kao i inače. Epinefrin se koristi sa prvim znacima alergije.
 7. Da li žene sa alergijama mogu da doje? – Da. Dojenje utiče da beba ima bolji imunitet i preporučuje se posebno ovim bebama. Lekovi se nastavljaju tokom dojenja jer beba kroz majčino mleko dobija manje količine lekova nego što je to bio slučaj u trudnoći. Alergolog će vas posavetovati koji su to lekovi koje u ovom periodu možete koristiti.
 8. Da li će beba naslediti alergije od majke? – Ne mora da znači. Simptomi alergije u trudnoći ne utiču na to da beba razvije alergije, ali je genetika glavni faktor kada su one u pitanju. Ako dete ima roditelje ili braću i sestre sa alergijama, ima veći rizik od toga da i samo ima alergije. Ishrana trudnice ima uticaja na to da li će beba razviti alergijski rinitis, astmu, nutritivne alergije i atopijski dermatitis. Namirnice sa puno vitamina D smanjuju rizik od pojave alergija, između ostalog. Izvor: Allergy&asthmaNetwork

Važno je napomenuti da trudnice nema potrebe da se uzdržavaju od hrane koja sadrži alergene kao što su kikiriki, orasi, hrana sa glutenom, jagode, mlečni proizvodi i slično.

alergije u trudnoci
Foto: Canva/Demetra

Objavljen: 12. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Back to top button