fbpx
Nega trudnice

Akne u trudnoći

Žene se u često žale da imaju konstatan problem jer im se javljaju akne u trudnoći. Dok je nekim trudnicama ten predivan, druge muku muče da lice dovedu u red. Sujeverje kaže da žena nosi devojčicu te ona ukrade lepotu, a da li je ipak nešto drugo u pitanju?

Problem sa bubuljicama u trudnoći

Pojava bubuljica je čest problem u trudnoći kod žena koje ih nikada ranije nisu imale. Kod onih koje su ih imale problem zna da se pogorša ili da ih uopšte nemaju tokom trudnoće, a da se počnu pojavljivati nakon porođaja. Isto tako, nekada trudnica u jednoj trudnoći može imati problem, a u drugoj lice bez ijedne bubuljice. Nikad se ne zna kako ćete vi proći.

U trudnoći se proizvodi veća količina androgenih hormona koji podstiče lojne žlezde i mogu proizvoditi veće količine sebuma koja je odgovorna za pojavu akni. Akne mogu da se pojave mestimično, tek poneka, ili pak ozbiljno brojne i upaljenje kao kod nekih u vreme puberteta. Ne postoji tačno određeno vreme u trudnoći kada se one javljaju, a mogu potrajati i tokom cele trudnoće.

Da li postoji rešenje za akne u trudnoći?

Za lečenje akni u trudnoći ne postoji univerzalni recept. Neki od načina koji mogu pomoći su:

  • Pranje lica blagim sapunom ili sredstvom za čišćenje dva puta dnevno. Nemojte koristiti grube peškire i piling jer samo možete da dodatno iritirate kožu. Tapkajte peškir kada brišete lice, umesto trljanja.

  • Koristite hidrantne kreme koje ne sadrže ulje. Takođe, za skidanje šminke koristite sredstva koja ne sadrže ulje, blage sapune ili rukavicu za skidanje šminke. Šminku skidajte obavezno detaljno i čistite lice.

  • Ne cedite bubuljice!

  • Često menjajte jastučnice i peškire za lice i trudite se tokom dana da ne dotičete lice često rukama.

  • Ukoliko budete odlazili kod dermatologa, obavezno se konsultujte oko toga da su preparati neškodljivi za trudnice. Posebno ukoliko vam bude savetovano da koristite antibiotske kreme, čija je primena veoma ograničena u trudnoći. Masti koje sadrže kortikosteroide takođe nije dozvoljeno koristiti. 

    1 2Next page

Related Articles

Back to top button