fbpx
Dojenje

Apsces dojke

Šta je apsces dojke?

Apsces predstavlja jedno ograničeno područje dojke na kom se nalaze bakterije, oštećeno tkivo i ćelije organizma koje se bore sa tim bakterijama. Apsces se stvara tako što organizam pokušava da ograniči infekciju, pa stvara neku vrstu izolacije zaraženog područja.

apsces dojke

Do stvaranja apscesa dolazi kada se mastitis (upala dojke) iskomplikuje bakterijskom infekcijom koja nije na vreme ili dovoljno intenzivno i uporno lečena. Na taj način organizam pokušava da spreči dalje širenje infekcije.

Područje dojke iznad toga je crveno. Sama dojka nije više toliko tvrda kao kod mastitisa gde je u početku u vidu čvorića a kasnije i cela otvrdne, već je vremenom taj deo sve mekši. Majka se oseća veoma loše, malaksalo. Oseća groznicu, temperatura obično prelazi 39 stepeni. Često su i limfni čvorovi upaljeni u okolini.

Dijagnozu apseca lekar utvrđuje ultrazvukom.

Da bi se izlečio potrebna je terapija koja obuhvata u početku antibiotike, a ako je potrebno, radi se hirurška drenaža, tj. pražnjenje. Deo dojke gde se nalazi apsec se zaseca i uvodi cevčica kroz koju se izbacuje gnoj napolje. Ovaj dren se drži obično 2-3 dana i majka je tada smeštena u bolnici.

Sve vreme se preporučuje da se dojenje nastavi jer to može samo da pomogne bržem izlečenju dojke. Na taj način dolazi do brže regeneracije. Ako u mleko se pojavi gnoj i/ili krv, to nije opasno za bebu, a istovremeno se kroz mleko prenose odbrambene ćelije majke koje na taj način štite i bebu.

Po ozdravljenju kontrole se rade na svaka 3 meseca.

Milena Kostić,

vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja ”Roditelj”

Mileni možete poslati pitanje na: dojenje@demetra.rs

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button