fbpx
Kalendar razvoja bebe

9. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Deveta nedelja bebinog života – Beba dva meseca 1. nedelja

Beba – 9. nedelja bebinog razvoja: Čak 20% beba plače tri sata dnevno, tokom najmanje tri dana nedeljno. Uzrok plača, kada eliminišete: glad, promenu pelena i neispavanost su ili grčevi ili prestimulisanost tokom dana.

Kada su grčevi u pitanju, najčešće se javljaju jer: bebu steže garderoba (posebno široki povoj), mamina ishrana je začinjena ili neprilagođena, beba nije podrignula (mehurići koje beba guta, posebno kada halapljivo jede se nalaze u crevima, kada podrigne, beba ih eliminiše, kao i višak mleka, dok ukoliko to ne uradi, oni ostaju da nadimaju bebin stomačić). Sve načine da smanjite i eliminišete bebine grčeve, pročitajte ovde:

Važno je da se tokom napada grčeva, čak i ako ništa ne možete da uradite ponašate normalno. Nosite bebu i ljuljajte je ali pritom obavljajte svoje redovne zadatke (kuvanje, pričanje telefonom, ubacivanje veša u mašinu, čitanje knjige…). Važno je da ovo stanje prihvatite kao privremeno i da znate da će proći.

Zabrinjavajuć je podatak da je vreme grčeva istovremeno i prvi trenutak kada se najčešće događa zlostavljanje dece takozvanim sindromom ”trešenja bebe”, koju 90% beba doživi u periodu kada ima grčeve. Potrudite se da vam neko pomogne i odmeni vas makar na pola sata kako bi odmorili od buke. Objasnite okolini da je to normalna pojava i da će proći.

9. nedelja bebinog razvoja i rasta

Beba je prethodnog meseca dobila u proseku 1kg, ovog meseca se verovatno neće nastaviti tako intenzivan rast, ali se i dalje intenzivno razvija i svakog dana uči. Takođe, postaje sve jača, glava i stabilna i može par sekundi da je drži samostalno.

Pročitajte više: Kalkulator rasta i razvoja bebe

Beba sada može bolje da fokusira i prati predmete očima. Sada će moći da prepozna svoje ruke i dogodiće se da je zateknete budnu u krevecu, kako gleda sopstvene prste oduševljeno. U ovoj fazi počinje da proizvodi i različite glasove.

beba je zamenila noć za dan
9. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa dvomesečnom bebom – 1. nedelja

Između dva i četiri meseca, bebina omiljena aktivnost je udaranje objekata koji su bebi na dohvat ruke. Posebno će je zanimati igračke koje joj vise iznad glave. Ona će vežbati koordinaciju pokušavajući da udari predmet iznad glave.

Odličan izbor je vrteška iznad kreveca ili neki predmet koji visi na kanapu sa kuke na plafonu. Takođe na nadstrešnicu od kolica možete okačiti neku plišanu igračkicu. U ovu svrhu mogu poslužiti i šarene plastične kašičice i drugi predmeti koje ćete vezati i okačiti.

Beba će biti oduševljena ako budete imali priliku da je odvedete u prodavnicu kućnih ljubimaca ili kod prijatelja koji imaju akvarijum. Sada im je kretanje šarenih ribica omiljena zabava. Držite bebu tako da joj akvarijum bude u visini očiju i ona će uživati da gleda ribice i zelene travke kako se pomeraju i smenjuju.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Beba je do sada već primila nekoliko vakcina. Pratite njen kalendar vakcinacije i redovno je vodite na sistematske preglede. Do drugog rođendana bi trebalo da primi sve vakcine koje su propisane, a onda će pred upis u osnovnu školu, primiti i revakcine.

Savremene vakcine uglavnom više ne izazivaju probleme kao što su temperatura i veći otok, ali može se dogoditi da beba bude malo razdražljiva ili pak uspavana, a ne bi bilo loše ni da joj na mesto uboda stavite hladnu oblogu.

Mama – 9. nedelja bebinog razvoja

9. nedelja bebinog razvoja
9. nedelja bebinog razvoja

Verovatno ste sada samouvereniji i sigurniji u to da znate šta radite, ako vam je ovo prvo dete. Ali to ne znači da više niste umorni, jer noćno buđenje verovatno još uvek traje. Pokušajte da bar malo spavate tokom dana dok beba i starije dete spavaju.

Hranjenje, promena pelena i kupanje i dalje su način na koji provodite veći deo dana. Ipak, beba sada ”ceni” vaše napore i nagrađuje vas gugutanjem i osmehom.

Ako se osećate pomalo usamljeno sa bebom, iskoristite sve prednosti društvenih mreža i foruma, gde možete naći mame koje su u istoj fazi kao vi.

Literatura za 9. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 10. februar 2016. godine, ažuriran: 3. januara 2024. godine

9. nedelja bebinog razvoja
9. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button