fbpx
Kalendar trudnoće

8. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

Osma nedelja trudnoće polako teče i uskoro ćete biti trudni puna dva meseca. Ove nedelje bebine ruke i noge počinju da rastu i lice počinje da dobija oblik, a polako ćete početi da osećate da vas odeća steže u struku.

Drugi mesec – 8. nedelja trudnoće

2. mesec trudnoće – 8. nedelja trudnoće – Buduća mama

Trudnoća je divno putovanje, iako ćete se možda susretati sa raznim izazovima na putu do 40. nedelje. Odaberite ginekologa u kojeg ćete imati poverenje tokom trudnoće i spokojno sačekati da uzmete svoju bebu u ruke.

Razmislite o tome koliko se zdravo hranite, sada je idealno vreme da pobošljate svoje navike u ishrani, ako za tim ima potrebe. Pokušajte da jedete više puta dnevno i uvedite neke zdrave grickalice i užinu. 

briga o sebi da li se moze preterati sa brigom o sebi

Kako ćete se osećati? 8. nedelja trudnoće iskustva

Ove nedelje ćete verovatno početi da primećujete promene na dojkama. Pored povećane osetljivosti primetićete i da su dojke blago uvećane. Grudi će nastaviti rast iz nedelje u nedelju, a naročito pred kraj kada se budu pripremale za dojenje.

Možda ćete morati da nabavite i veći grudnjak. Osma nedelja trudnoće je možda vreme za prvu kupovinu trudičke garderobe. Probajte da li da kupite jedan ili dva broja veći grudnjak u startu. Postoje lepo dizajnirani specijalizovani grudnjaci za trudnice, pa ćete moći da odaberete prema svom stilu boju, dezen i model. 

Samo ćete vi primećivati da je struk počeo da vam se menja i blago gubi formu, dok ostali to neće videti još neko vreme. Osma nedelja trudnoće je i i vreme kada ste često umorni i uspavani. Čini vam se da uvek nedovoljno odmarate. I dalje se borite sa mučninom, kako vreme bude prolazilo, ona će početi da se smanjuje, a vi ćete uživati u trudnoći.

Blagi grčevi se javljaju sredinom prvog trimestra. Veoma su česti i mogu trajati nekoliko nedelja. Blagi su i ne škode plodu. Lekar će vam preporučiti da odmarate i ne stojite previše, pa u tom slučaju ne bi bilo loše da otvorite bolovanje par nedelja i zaštite razvoj bebe u ovom osetljivom periodu.

Kod vas u stomaku nalazi se beba koja sada raste, materica se širi i omogućava joj da napreduje. To je proces koji nekada mora izazvati izvesne bolove i nelagodnost, posebno ukoliko je u pitanju prva trudnoća. 

Međutim, ako su grčevi u ovoj nedelji uporni, traju nekoliko dana i prilično su jaki ili ukoliko se javi bilo kakvo krvarenje – odmah se javite lekaru. (Izvor: Patient Safety Network)

Možda će se javiti i blagi bolovi u leđima. To je rezultat pritiskanja materice na donji deo kičme. Može se osećati i kao povremen oštar bol u zadnjici koji se spušta duž butine. Ovo se dešava kada materica pritiska nerv u bedrima i bol se tako prenosi. Ako bol ne prestaje, lezite na bok i odmorite. Kod jakih bolova, probajte da popijete lek za bolove i radite lagane vežbe, kako bi opustile mišiće i oslobodile nerv.

ultrazvuk 8. nedelja trudnoce

Pratimo bebin razvoj u drugom mesecu trudnoće – 8. nedelja trudnoće

Vaša beba se brzo razvija. Sve do ove nedelje ona je imala mali rep, koji će sada nestati. Beba počinje da se ispravlja. Vaš mališa će uskoro dobiti i kapke. Ruke i noge se produžavaju prema prstima. Mozak bebe počinje da se pojavljuje, a nervne ćelije se počinju povezivati, formirajući temelj za komunikaciju u kasnijem životu. Probavni sistem bebe počinje da se razvija. Genitalije bebe sada postaju jajnici i testisi, ali još uvek nisu vidljivi. 

Da li ste znali da već počinje da se formira vrh nosa i pluća?

Nos i gornja usna bebe postaju primetni. Uši počinju da se formiraju. Iako pluća neće još jako dugo biti zrela, putevi do grla počinju da formiraju grane. Trebalo bi da vaša beba već ima određeni oblik laktova, koji će joj omogućiti da savija ruke ka grudima. Njeni organi nastavljaju da se razvijaju munjevitom brzinom. Nećete stići ni da trepnete, a vaš mališan će imati ruke i noge sa po 5 prstiju i sve ostale delove tela – pravo minijaturno ljudsko biće.

Blizanačka trudnoća – 8. nedelja 

Jedite više malih obroka u toku dana. Iako sa hranom nema potrebe da preterujete, ipak treba nahraniti još dve bebe, a moguće je da se suočavate i sa velikim problemima zbog mučnina. Potrebno je da unosite i dodatne vitamine i mineralne, posebno folnu kiselinu. Pijte i puno vode, trebate da održite telo dovoljno hidriranim, a proizvodite i dodatne količine krvi. 

Pokušajte i da odmorite kad god je to moguće. Usporite, jer će vam tek trebati energije za naredne mesece, ali nećete moći da odmarate i nakon što se bebe rode.  

Verovatno još uvek nema vidljivih promena tela za vas, ali bebama potrebna veća podrška u povećanom volumenu krvi i u 8. nedelji trudnoće srce pumpa 50% više krvi nego kada ste zatrudneli. Moguće je da ćete imati simptome kao što su:

 • neraspoloženje,
 • reagovanje na intenzivne mirise,
 • višak pljuvačke,
 • loše varenje i gorušica,
 • mučnina i povraćanje,
 • averzija prema određenoj hrani ili želje za određenom vrstom hrane,
 • povećanje ili gubitak težine (nemojte brinuti zbog gubitka težine, nadoknadićete kasnije),
 • nadimanje i gasove,
 • potreba za učestalim mokrenjem,
 • povećan vaginalni iscedak,
 • blagi grčevi,
 • povremen rozikast sekret,
 • promene na grudima i osetljivost grudi,
 • izbočine na areolama koje postaju tamnije,
 • umor.
velicina bebe - 8. nedelja trudnoce
Kolika je beba? – 8. nedelja trudnoće

Osma nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 8. nedelja

Materica nastavlja da raste, ali se, posebno kod prve trudnoće, spolja još uvek ništa ne primećuje. Materica je sada veličine grejpfruta i to je veliki napredak u njenom rastu.

Velika je razlika u brzini rasta stomaka u prvoj i narednim trudnoćama. Nekim ženama se u prvoj trudnoći stomak počne primećivati tek u 5. mesecu, dok se onima koje imaju već jedno ili više dece, stomak možda već nazire. Takođe, ukoliko nosite blizance, postoji mogućnost da se stomak već pomalo primećuje.

Beba – 8. nedelja trudnoće

Ove nedelje, plod je dug između 1,4 i 2 cm i težak svega 1 gram. Veličine je zrna pasulja. Iako je teško sada poverovati, vaš mali pasuljić će izrasti u bebu za par meseci.

Kako beba izgleda u osmoj nedelji trudnoće?

Osma nedelja trudnoće i beba sada ima:

 • Srce sada kuca oko 140 do 170 otkucaja u minutu.
 • Trup počinje da se ispravlja, a neuralna cev je potpuno formirana i hrskavica postaje kost.
 • Creva počinju da se kreću od pupčane vrpce do tela.
 • Ruke i noge nastavlju da se razvijaju i postaju duže.
 • Glava postaje uspravna i zaobljena.
 • Oči su vidljivi deo lica i formiraju se očni nabori, razvijaju se spoljašnje oči, a mrežnjača je pigmentirana.
 • Završilo se spoljašnje formiranje ušiju.
 • Formiraju se gornja usta i nos, a doći će do spajanja kostiju i nepca, te će se formirati pupoljci ukusa.

Saveti – 8. nedelja trudnoće

Mnoge žene brinu o pobačaju. Nažalost, malo je stvari koje se mogu preduzeti da se on spreči. Obično se javlja u prvih 12 nedelja trudnoće. Javlja se u oko 15% trudnoća, dok se računajući i biohemijsku trudnoću (obično ni ne saznate da ste u drugom stanju), javlja u preko 50% trudnoća.

Embrion je sposoban za život van materice tek ukoliko se rodi u 24. nedelji ili kasnije.

Partneri  u 8. nedelji trudnoće

Uživajte u ovom vremenu sa partnerom. Posvetite se sebi i razmazite se. Harmoničan odnos u vezi i mentalno blagostanje će goditi i vašoj bebi. 

Iako partnerka još uvek nema vidljiv stomak, uskoro će se on primećivati i osma nedelje trudnoće je vreme da počnete da ga slikate, ako želite da pratite promene iz nedelje u nedelju. 

Važno – 8. nedelja trudnoće

Dodajte zdrave grickalice u ishranu.

Isplanirajte da li i koje genetske testove planirate da radite.

Razmislite da nabavite udobne helanke i adekvatan grudnjak. 

Objavljen: 8. juna 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godineSave

Save

Save

Save

Save

Izvor
Patient Safety NetworkAJRVisible Embryo

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button