fbpx
Kalendar razvoja bebe

8. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Osma nedelja bebinog života – Beba mesec dana 4. nedelja

Ova, 8. nedelja bebinog razvoja počinje tamo što se ona sada smeje iskreno i smisleno. Verovatno ste presrećni kada vidite taj osmeh i trudite se da ga ovekovečite fotografijom. Osmeh koji se javljaju odmah nakon rođenja je samo bio njena reakcija na gasove, ma koliko vi želeli da mislite da se smešila vama ili da je nešto lepo sanjala.

U ovom uzrastu, kod bebe počinje da se primećuje frustracija. To možete primetiti kada pokušava da dohvati neku igračku i ne uspeva, a onda počinje da plače.

8. nedelja bebinog razvoja i rasta

Pred kraj drugog meseca, javlja se gugutanje. Beba će proizvoditi samoglasnike kao odgovor na vaš razgovor sa njom od rođenja. Vaš melodičan glas, kojim ste se obraćali bebi od rođenja je doprineo da se povežete sa bebom i kao odgovor, ona sada počinje da komunicira sa vama.

Ljudima je urođeno da tepaju bebama kada ih vide onako male i slatke. Slobodno se prepustite i uživajte sa bebom u komunikaciji gugutanjem i tepanjem. Veza koja se tako stvara sa bebom je neprocenjiva, kao i njen odgovor izgovorom samoglasnika ”oooooo, aaaaa, eeeeee” je nezamenljiva.

razlikovati bebin plač
8. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa jednomesečnom bebom – 4. nedelja

Beba sada polako sprema svoje male noge za kretanje. Svaki pokret pomaže razvoj mišića nogu. Vreme kada je beba bez pelene je idealno za motorni razvoj. Kada beba leži na leđima, uhvatite je za nožice i vrtite ih kao klasičan pokret bicikle.

Ne zaboravite da sa bebom radite i vežbe za ručice. Pomerajte ih sa strane, a zatim podižite iznad glave. Beba će uživati u vežbama i vašoj pažnji.

Još jedan način da uživate sa bebom je uz muziku za ritmični ples. Odličan izbor je salsa. Idealno je da bebu preko ruke držite da leži na stomaku, a drugom rukom joj pridržavate leđa i tako plešete.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Sada je pravo vreme da počnu vežbe empatije. Pričajte sa bebom o njenim osećanjima. Uvek naglas recite: ”O, pa kako si ti samo ljuta?”, ”Da li si to tužna?”… Ovo su počeci socijalizacije. Beba je srećna jer od roditelja dobija ljubav i pažnju i sada već dobro razlikuje kada ste odsutni.

Često će se dešavati da beba od previše čulne stimulacije tokom dana, a posebno predveče postane veoma nervozna i plačljiva, bez, naizgled, opravdanog razloga. To nije razlog da vam gosti ne dolaze, ne izlazite napolje ili, još gore, starije dete pošaljete kod babe i dede. Jednostavno se potrudite da je mazite, nežno ljuljuškate i pevate. Uskoro će ovo vreme proći, ona će se bolje snalaziti u prostoru i među okruženjem i verovatno ćete i zaboraviti na ovo.

8. nedelja bebinog razvoja
8. nedelja bebinog razvoja

Mama – 8. nedelja bebinog razvoja

Ovo je idealna nedelja da povratite svoj pređašnji izgled, ako to ranije niste uradile. Zakažite kod frizera, kozmetičara, odvojite vreme za masažu ili samostalno uveče uradite pedikir. Nemojte da vas par kilograma više demorališe da čekate da sredite stvari koje je moguće promeniti. Beba više nije tako mala, polako ulazite u ritam i možete se posvetiti malo i sebi malo tokom nedelje.

Literatura za 8. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 1. februar 2016. godine, ažuriran: 3. januar 2024. godine

8. nedelja bebinog razvoja
8. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button