fbpx
Zatrudnjivanje

Orasi za plodnost

Da li ste znali da su korisni orasi za plodnost? Kod muškaraca, konzumiranje tog voća, a posebno oraha, može da pomogne jačanje plodnosti, potvrdilo je istraživanju sa Univerziteta Kalifornija. Istraživanje kaže da jedenje 70 g oraha svakog dana poboljšava vitalnost spermatozoida i njihovu pokretljivost.

Tih 70 g je nešto više od pola šolje oraha. U studiji je učestvovala grupa zdravih muškaraca starosti od 21 do 35 godina koji su svojoj ishrani dodali orahe. Konzumirali su ih uzimajući ih direktno iz ljuske, kombinujući ih sa rendanom jabukom i cimetom u blenderu, ili bi ih samleli i da dodavali šniclama od mesa, hamburgerima i sosu za špagete.

Nakon 12 nedelja, a u poređenju sa kontrolnom grupom, uzorci sperme onih koji su jeli orahe pokazali su poboljšanje u koncentraciji spermatozoida, njihovoj vitalnosti, sposobnosti plivanja, obliku i veličini, te smanjenju hromozomskih abnormalnosti – ključnih komponenti u muškoj plodnosti.

Zašto orasi? Istraživač Vendi Robins, doktor specijalista u Zavodu za javno zdravstvo Univerziteta Kalifornija, objašnjava: „Orasi su jedino koštunjavo voće sa značajnim nivoom omega-3 masnih kiselina, koje neke studije muške neplodnosti povezuju sa boljim kvalitetom sperme“. Orasi su bogati i sa antioksidansima, zajedno sa brojnim mikronutrijentima za koje dr Robins smatra da imaju sinergijsko dejstvo sa omega-3 masnim kiselinama.

Za većinu muškaraca, ovo je potencijalno jednostavna – a i ugodna – promena načina života.

Pročitajte još:

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button