fbpx
Kalendar trudnoće

7. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

Možda se osećate kao da ste u drugom stanju, ali kada počne 7. nedelja trudnoće, još uvek ne izgledate tako. Možda ste do sada dobili prvih kilogram ili dva ili ste, zbog jutarnjih mučnina, smršali par kilograma. Velike promene se dešavaju unutar vašeg tela. Neke žene ove nedelje blistaju, dok druge imaju problem sa aknama i jedva funkcionišu zbog mučnine.

Drugi mesec trudnoće – 7. nedelja trudnoće

2. mesec trudnoće – 7. nedelja trudnoće – Buduća mama

Normalna je pojava da se ukus potpuno promeni tokom trudnoće. Može se javiti usled hormonskih promena, ali i kao rezultat metaboličkih promena i zahteva za dodatnim kalorijama. Pojedine studije čak pokazuju da se kod iste trudnice iz trimestra u trimestar menjaju želje za određenom vrstom hrane. Najčešće želje za hranom trudnica se odnose na: kisele krastavce, slane grickalice i voće.

Pročitajte više o neobičnim željama za hranom u trudnoći!

Ova, 7. nedelja trudnoće, sa sobom nosi i promene grlića materice, pa ćete moći da primetite promenu koja se naziva leukoreja, pojačano lučenje vaginalnog sekreta bez mirisa. Cervikalna sluz se sada nakuplja i zgušnjava da bi postala sluzni čep. On se formira da bi zaštitio otvor grlića materice od bakterija koje mogu da uđu u matericu. 

Trudnički sjaj – mit ili realnost?

ultrazvuk 7. nedelja trudnoce

Sigurno ste više puta čuli ili primetili da trudnice sijaju. Ovo je jedini vidljiv znak trudnoće spolja ovako rano i nije mit. On se javlja kao posledica veće prokrvljenosti, pa obrazi postaju rumeniji, a hormoni trudnoće kožu lica čine masnijom i sjajnijom.

Sa druge strane, masnija koža će kod jednog broja trudnica dovesti do toga da se pojave bubuljice u trudnoći.


Kako ćete se osećati? 7. nedelje trudnoće iskustva

Od ove nedelje ćete sve više početi da se osećate kao trudnica. Simptomi trudnoće počinju da se javljaju kod većine. Možda ćete pomišljati da nikada nećete biti ”ona stara” ponovo.

7 nedelja trudnoce ultrazvuk
Stefan (Zorana Bes) 6+5

Jutarnje mučnine verovatno još uvek imate ili one tek sada počinju. Ako imate sreće mučnina će dolaziti samo sa istovremenim nagonom za povraćanjem, a inače vas neće mučiti, a ako zaista imate sreće, onda je nećete ni imati.

Jutarnja mučnina

Pojavljuje se i pojačano lučenje pljuvačke, posebno kod žena koje imaju i mučnine. Smatra se da žene koje pate od mučnina nesvesno pokušavaju da progutaju manje pljuvačke koja se onda sakuplja u ustima i smeta.

Metalni ukus, ili pak kiselkast ukus, se takođe mogu javiti već sada. Traje i satima nakon što pojedete nešto. Iako je neprijatan, potpuno je normalno da ga imate u prvom trimestru. Srećom, kao i mučnina, obično nestaje u drugom trimestru.

Ove nedelje postoji mogućnost da počnu da vam se javlja i migrena. Pokušajte da izbegavate stvari koje mogu uticati na to da se migrena javi ili pojača: jake mirise, čokoladu, sireve, vina, kafu, nedostatak sna, stres, dim. Saznajte više: Migrena u trudnoći

Učestalo mokrenje je još jedan simptom trudnoće koji možete očekivati u sedmoj nedelji. Posebno ukoliko i povraćate, činiće vam se da nema potrebe da izlazite iz kupatila. Često mokrenje je sporedan efekat svih hormonskih promena u trudnoći i činjenice da se povaćava količina krvi koja cirkuliše u organizmu. Vaši bubrezi sada mnogo napornije rade da bi održali korak sa opterećem organizma.

7. kalendar trudnoće

Pratimo bebin razvoj u drugom mesecu trudnoće – 7 nedelja trudnoće

U 7. nedelji trudnoće, bebine crte lica postaju izraženije. Počeće da se raspoznaju usta i da se formira jezik (što vi nećete moći da vidite). Tokom ove nedelje formiraće se i oči koje će sada imati i mrežnjaču. Srce bebe će početi da kuca definitivno i ona će proizvoditi sopstvenu krv. Počeće i proizvodnja crvenih krvnih zrnaca.

Beba će imati neusklađene pokrete koje vi nećete moći još uvek da primetite.

Formiraju se i počeci ruku i nogu, mlečni zubi takođe počinju razvoj, a naziru se i tanke vene pod kožom. Do sada će se formirati i creva i slepo crevo.

Blizanačka trudnoća – 7. nedelja 

Kada nosite blizance, normalno je da će bubrezi obrađivati dodatnu tečnost, pa ćete imati i pojačanu potrebu za mokrenjem. Nemojte zbog toga smanjivati količinu vode koju popijete, je vam je redovna hidratacija neophodna sve vreme, a ne samo dok traje 7 nedelja trudnoće.  Umor i mučnina su takođe prisutniji, ako čekate dve bebe. 

Do ove nedelje lekar sa sigurnošću može da utvrdi da li čekate blizance, ako ste otišli na prvi ultrazvučni pregled. 

veličina bebe - 7. nedelja trudnoće

Bavimo se merama bebe i trudnice u 7. nedelji trudnoće!    

Vaše telo

Još uvek se ne primećuje da ste u drugom stanju, ali može se desiti da sada već osećate zatezanje povremeno u donjem delu stomaka, najčešće uveče. Svakako ćete, posebno ukoliko vam ovo nije prva trudnoća povremeno misliti da su vrećaste pantalone mnogo udobnije od farmerki.

Iako vam trenutno izgleda da će proći večnost dok svi ne budu mogli da primete da ste u drugom stanju, verujte nam da će očas proći vreme dok ne postane kao lubenica, pa uživajte u poslednjih nekoliko nedelja kada možete da se saginjete i vidite prste na nogama.

Vaša beba

Tokom sedme nedelje trudnoće, beba raste neverovatnom brzinom. Sada dostiže dužinu do 13 milimetara. Veličine je velike borovnice ili manjeg zrna grožđa.

Saveti – sedma nedelja trudnoće

Sve što jedete sada ima šanse da utiče na razvoj bebe. Proverite koju hranu smete da jedete, a koju bi trebalo da izbegavate. Želje za hranom su neobične u trudnoći, dešava se da vegeterijanci ”umiru” od želje za biftekom i drugim proizvodima od mesa. Želje mogu da vas odvedu u gojaznost, pa budite oprezni, a sa druge strane mogu biti znak da vašem organizmu fale određene hranljive materije.

Partneri u 7. nedelji trudnoće

Partner je možda jedini svestan promena na telu, poput uvećanih grudi, kroz koje prolazi partnerka. Važno je da budete nežni i imate razumevanje kako se partnerka još više ne bi osećala uznemireno dok prolazi kroz period u kome su joj osećanja pomešana. 

Važno – 7. nedelja trudnoće

Dodajte više vlakana u svoju ishranu, kako biste sprečili problem zatvora. 

Možda ćete morati da promenite kozmetiku u trudnoći zbog pojave akni. 

Obratite se lekaru ako imate prekomerno povraćanje.

Literatura – 7. nedelja trudnoće:

  1. ScienceDirect: The structure and function of the cervix during pregnancy, mart 2016. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214854X1530008X?via%3Dihub
  2. VeryWellFamily: 7 weeks pregnant – https://www.verywellfamily.com/7-weeks-pregnant-4158916

Objavljen: 7. jun 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button