fbpx
Kalendar razvoja bebe

7. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Sedma nedelja bebinog razvoja – Beba mesec dana 3. nedelja

Beba – 7. nedelja bebinog razvoja: Beba je do sada naučila da koristi čula: vidi kontraste boja, oseća miris, čuje i gleda okolinu, zna da razlikuje ukus mleka i da dodiruje stvari oko sebe. Sada bebin azvoj prelazi u sledeću fazu – pokušava da sinhronizuje čula. Ona sada počinje da uči sticanje veštine da poveže ukus predmeta koji stavi u usta, sa onim što vidi. Na primer, kao što vi kada pijete kafu znate kakve je boje, osećate njen ukus, možete je pomirisati i osećate toplinu dok je pijete.

7. nedelja bebinog razvoja i rasta

Beba uči da drži čvrsto glavu. Ovo je važan korak za nju. Čak i u stomaku, beba može na kratko da drži glavu uspravno, a u ovom uzrastu ona na stomaku odiže glavu, kao i grudi po malo i u stanju je neko vreme da se zadrži. Bebina glava treba veliku podršku mišića vrata da bi mogla da kontroliše glavu.

Jedan od čestih problema koje bebe imaju su naglo napredovanje, bez dovoljno vežbe. Koliko je važno da beba lepo napreduje i udvostruči kilažu do šest meseci, ali je podjednako važno da se pomogne vežbama i bebin razvoj kako bi motorički mogla da prati napredak.

Roditelji najčešće greše jer ih straha od prvog dana čvsto drže bebinu glavu kada je drže. Beba ne može da vežba vratne mišiće ako čvrsto držite glavu. Glavu treba samo blago pridržavati, ali da ona sama može da vežba pritom.

Pročitajte više o kontroli glave!

Beba sve više reaguje na zvuke iz okruženja. Kada razgovarate, može se dogoditi da beba prestane da sisa i da vas gleda. Nastavite da pričate sa njom, ponavljajući joj i neke specifične zvuke, pričajte joj kakvo je vreme, šta radite, opisujte predmete iz okruženja, pričajte bajke i kratke ritmične pesmice.

dolazak kući sa prevremeno rođenom bebom
7. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa jednomesečnom bebom – 3. nedelja

Beba još nekoliko meseci neće moći da se samostalno kreće. Međutim, ona je već u fazi da je svako kretanje neobično raduje. Osim standardnog nošenja i voženja u kolicima, probajte da omogućite bebi kretanje i na neke druge načine. Na primer, možete bebu pomerati lagano da debelom kartonu po podu. Njoj će ova igra biti veoma zabavna jer će se kretati kao da puzi. Ako je stavite na stomak, sa rukama koje su van kartona, pa onda lagano pomerate, ona će vremenom sama pokušavati da se odupire rukama.

Sedma nedelja bebinog života – Ove nedelje obratite pažnju na…

Do sada ste verovatno imali prilike da iskustite probleme sa drugim mamama i upoređivanje koja je šta uspela da postigne. Mame nekada, u želji da im deca budu najbolja, malo preteruju sa hvaljenjem svoje dece. Upoređivanje sa drugim mamama će vas nervirati nekada upravo zbog ovog preterivanja, sa druge strane može biti od koristi jer ćete tako dobiti nove ideje za animiranje deteta, saznaćete da li negde grešite, otvoriće vam se nove mogućnosti i preporuke za lečenje deteta, izbor lekara ili vrtića. U ovu svrhu odlično mogu da posluže i forumi i fb stranice mama.

Mama – 7. nedelja razvoja bebe

Bez obzira što je još možda rano da razmišljate o povratku na posao, nije rano i da razmislite o načinu na koji ćete obezbediti čuvanje za bebu. Raspitajte se o mogućnostima – kada su konkursi za upis u držvane vrtiće, da li postoji mogućnost vanrednog upisa, kakvi su privatni vrtići, da li imaju liste čekanja, koja bi bila opcija da dete čuva dadilja, da li baka može da pomogne, da li ćete imati mogućnost odsustva sa posla kada beba bude bolesna?

7. nedelja bebinog razvoja
7. nedelja bebinog razvoja

Možda ćete tokom prvih meseci nakon povratka na posao imati mogućnost fleksibilnog radnog vremena, skraćenog radnog vremena ili posla od kuće. Čak i u Srbiji, ove opcije su nekima dostupne, a trebalo bi da težimo tome da one uzmu maha.

Pročitajte našu rubriku Zaposlena mama i možda ćete dobiti neke ideje ili ćete pak imati prilike da vidite sa čime su se druge mame susretale i kada su se vraćale na posao. 

Literatura za 7. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Tekst “Sedma nedelja bebinog života” objavljen je 26. januara 2016. godine, ažuriran: 3. januara 2024. godine

7. nedelja bebinog razvoja
7. nedelja bebinog razovja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button