fbpx
Kalendar trudnoće

6. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

Najčešće je 6. nedelja trudnoće ona u kojoj žena odlazi na prvi ultrazvučni pregled, često ima prilike i da vidi srčanu radnju ploda i onda mirno iščekuje naredni ultrazvučni pregled i druga testiranja. Organi vaše bebe ove nedelje počinju da se formiraju. Ipak, imajte u vidu da se svaka trudnoća individualno razvija i ne mora da znači da nećete morati da sačekate još koju nedelju da i vi vidite promene na ultrazvuku.

Drugi mesec trudnoće – 6. nedelja trudnoće

2. mesec trudnoće – 6. nedelja trudnoće – Buduća mama

Braonkasti sekret ili par tačkica krvi se mogu javiti ove nedelje. To nije ništa neobično i nema razloga za paniku. Međutim, svako krvarenje bi trebalo javiti lekaru, ipak obilnije krvarenje može biti i znak predstojećeg pobačaja ili nekog drugog problema.

Pročitajte više:

Kako ćete se osećati? 6. nedelja trudnoće iskustva 

U 6. nedelji trudnoće, vaša materica je još uvek uobičajene veličine, ali se vaše dojke već počinju uvećavati. Moguće je da vam smeta grebanje košulje po dojkama, osećate pečenje. U jednom trenutku, možda već ove nedelje, a možda znatno kasnije, vaše areole (područje oko bradavice) će početi da tamne. Lekari nisu sigurni zašto se to događa, mada se pretpostavlja da je to priroda uredila, kako bi beba čim se rodi, vizuelno lakše mogla da pronađe dojku.

Još uvek se ne primećuju promene na vašem telu, međutim moguće je da će uveče uskoro početi da vas stežu farmerke oko struka. Vreme je da idete u kupovinu. Odlučite da li želite da odmah počnete sa kupovinom garderobe za trudnice ili biste radije još neko vreme nosili običnu garderobu. U slučaju da kasnije želite da pređete na trudničku, sada kupite jedan do dva para običnih za broj većih pantalona. Najbolji izbor su pantalone sa elastičnim pojasom i helanke.

Sada je pravo vreme da razmotrite prve analize koje planirate da radite i zakažete ih neinvazvni prenatalni test ili dabl test.

Pratimo bebin razvoj u drugom mesecu – 6. nedelja trudnoće

Vaša beba prestaje da bude ”loptica”. Formiraju se tamne mrlje na mestu gde će se formirati oči i nozdrve počinju formiranje. Pojavljuju se jamice sa strane glave – tu će se razviti uši. Mali pupoljci će vremenom formirati ruke i noge.

U 6. nedelji će početi da kuca srce vaše bebe. Srce kuca od 100 do 140 otkucaja u minuti, a krv počinje da kruži kroz embrion. Nemojte se zabrinuti ako lekar ne bude mogao da čuje srčanu radnju, svaka beba se individualno razvija, pa će vam reći da dođete naredne nedelje kako bi mogao da isprati bebin razvoj.

Kada i bude detektovana srčana radnja, moguće je da će biti vidljiva samo na monitoru, ali će se otkucaji čuti tek za neku nedelju.

Da li ste znali da je beba u ovom uzrastu već u stanju da reaguje refleksno kao odgovor na dodir već u ovoj nedelji? To je zbog razvoja centralnog nervnog sistema i povezivanja mišića u telu sa ekstremitetima.

Formiranje organa – embrion šesta nedelja trudnoće 

  • pupoljci ruku i nogu
  • neuralna cev, tkivo koje formira mozak, kičmenu moždinu, nerve i kičmu
  • velika glavu i manje telo u obliku slova C
  • crte lica uključujući oči, nos, vilicu, obraze, bradu, kao i unutrašnje uho
  • bubrezi, jetra, pluća, hipofiza
  • traheja, larinks i bronhije
  • srce, koje se deli na četiri komore i pumpa krv
  • primitivne zametne ćelije odgovorne za formiranje muških ili ženskih genitalija
ultrazvuk 6. nedelja trudnoce

Blizanačka trudnoća – 6. nedelja trudnoće 

Iako nivo Beta HCG može ukazivati da čekate blizance, ipak ćete morati da sačekate ultrazvuk da biste bili 100% sigurni. Kod vas su trudnički simptomi dosta izraženiji, iako je tek 6 nedelja trudnoće, od onoga što je uobičajeno za žene na samom početku trudnoće. Mučnine takođe mogu biti mnogo izraženije.

Stomak brže raste kada se radi o blizanačkoj trudnoći, mada će ove nedelje i dalje više biti naduven nego što će ta veličina poticati od veličine beba.

Otprilike u šestoj nedelji, lekar će moći da uoči prisutnost dva ploda.

Razvoj blizanaca do 6. nedelje trudnoće

Dva srca kucaju – srce beba počinje da se formira i javljaju se prvi otkucaji.

Pojavljuju se pupoljci ruku i nogu, formiraju se mozak i kičmena moždina iz neuralne cevi, a do kraja osme nedelje, glavni organi uključujući pluća i genitalije će dobiti oblik i početi da se razvijaju.

veličina bebe - 6. nedelja trudnoće

Šesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 6. nedelja

Možete početi da dobijate na težini u 6. nedelji trudnoće. Većina žena se ugoji oko dva kilograma u celom prvom tromesečju. Neke će dobiti i više, a s druge strane, one koje su imale problem sa mučninom imaju šanse da izgube kilograme do kraja prvog tromesečja.

Mogu se javiti prve promene u debljini vašeg struka, posebno ako vam ovo nije prva trudnoća. Materica polako počinje da se povećava.

Beba – 6. nedelja trudnoće 

Vaša beba raste! Lekar će ultrazvučno meriti dužinu bebe. Mera se obeležava oznakom ”CRL”, a ona predstavlja rastojanje od vrha glave do kraja guze. U 6. nedelji dužina bebe iznosi 2 do 5 milimetara. To je otprilike veličina zrna pirinča.

Tabela težine i dužine fetusa po nedeljama

Saveti – šesta nedelja trudnoće

Ukoliko nemate mučninu (Izvor: ScienceDirect), postoji mogućnost da se suočite sa viškom kilograma. Počnite da razmišljate o tome kako ćete uskladiti svoju ishranu.

ZAPAMTITE: Ne treba da jedete za dvoje!

Beba tek od kraja drugog tromesečja zahteva dodatnih 300 kalorija, što je, na primer, jedan đevrek dnevno. Mnoge trudnice preteruju i unose preko 500 kalorija na dan.

Kada prestanu jutarnje mučnine, povećaće se i vaš apetit. Jedite nekoliko malih obroka, zdravije je, a može i smanjiti mučninu. Ona je često mnogo gora kada je stomak prazan. Najbolje što možete da uradite za svoju bebu je da se zdravo hranite.

Partneri u 6. nedelji trudnoće

Obzirom da je i u trudnoći veoma važno da ostanete fizički aktivni i vežbate, primereno svom tempu, za početak možete da se dogovorite sa partnerom da idete u večernju šetnju. Tako ćete imati prilike i da provedete dodatno vreme zajedno u razgovoru, a istraživanja su pokazala da se parovi pridržavaju zdravog načina života ako u tome učestvuju zajedno. 

Promene životnog stila – šesta nedelja trudnoće

Možda ćete promeniti neke dosadašnje navike tokom trudnoće i perioda dojenja. Neke od tih navika uključuju: 

Važno – 6. nedelja trudnoće

Redovno uzimajte prenatalne vitamine.

Pijte što više vode. Ako vam je muka, pijte je u manjim gutljajima.

Ako vam je lakše, vodite dnevnik trudnoće u nekoj svesci. Možete ga nositi i kada krenete na pregled.

5. nedelja trudnoće7. nedelja trudnoće

Objavljen: 6. jun 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

 

Ads
Izvor
ACOGScience DIrectBJOG

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button