fbpx
Kalendar razvoja bebe

6. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Šesta nedelja života bebe – Beba mesec dana 2. nedelja

Omiljene boje vaše bebe kada je ova, 6. nedelja bebinog razvoja u pitanju su crna i bela. Sada joj pažnju najviše okupiraju kontrasti boja. Počinje više da reaguje na vrtešku iznada kreveca, posebno ako ima crno-bele detalje.

U ovom uzrastu, bebama je slika još dosta mutna i upravo zato još uvek ne reaguju previše na druge boje.

6. nedelja bebinog razvoja

Beba sada veoma uživa u maženju. Što je više grlite, ljubite i mazite, veća je šansa da skoro vidite i prvi pravi osmeh. Beba sada sve više reaguje i na svet oko sebe. Osluškuje muziku, reaguje na muzičke igračke, proučava plišane i druge meke igračke.

uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću
6. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa jednomesečnom bebom – 2. nedelja

U ovom uzrastu, nije vam potrebno mnogo igačaka. Možete se zabavljati sa bebom i bez igračaka. Beba sada reaguje na šarena pakovanja, pa se možete zanimati tako što ćete joj pokazivati pakovanja različitih proizvoda, zatim joj možete pokazivati različito voće ili povrće i uvek naglašavati naziv. Beba će se zabaviti i ako bude u vašem naručju tokom posete hipermarketu ili pijaci da može da razgleda različite oblike i boje.

Šesta nedelja bebinog razvoja – Ove nedelje obratite pažnju na…

Može se dogoditi da beba ima duge etape budnog stanja tokom noći, a preko dana više spava. Potrudite se da ostanete pribrani i prihvatite pomoć partnera, ako je moguće bar vikendom i razgovarajte sa njim da ima razumevanja, ako ste pod pritiskom zbog umora. Uskoro će beba umeti da raspozna dan i noć, pa više neće biti tako intenzivan ovaj problem. Pročitajte: Bebina rutina pred spavanje

Može se dogoditi da u ovo vreme dobijete i prvu menstruaciju nakon porođaja. Čak i ako isključivo dojite, to nije sigurna kontracepcija, ni razlog da nemate menstruaciju. Ako iskučivo dojite, to je često razlog da nemate ciklus za to vreme, pa nekad čak i sve vreme dok dojenje traje, ali nije garacija da budete 100% bezbedni.

Mama – 6. nedelja bebinog razvoja

6. nedelja razvoja bebe
6. nedelja bebinog razvoja

Sada već polako stičete rutinu, a i beba će uskoro imati neki tempo spavanja i budnog stanja. I telo se već polako vraća na staro. Sada je vreme i da planirate prvu kontrolu kod ginekologa, kako bi utvrdio da li je sve u redu i pregledao ranu. Takođe je neopohodno da obavite pregled da biste mogli da razmišljate o ponovnim seksualnim odnosima. Vreme je da pričate sa lekarom i o kontracepciji.

Većina žena još uvek nije psihički spremna za seksualne odnose sa partnerom, ali imajte na umu da partneru nedostaje intimnost sa vama. Pokušajte da bar razgovarate o tome. Partneri nekada imaju problem da iznova imaju odnose sa svojom ženom, jer je sada gledaju na jedan drugi način, pa je i njima potreban razgovor i podrška.

Literatura za 6. nedelja bebinog razvoja:
  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages
6. nedelja bebinog razvoja
6. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Objavljen: 16. januara 2016. godine, ažuriran: 3. januar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button