fbpx
Kalendar trudnoće

5. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

Početna nedelja trudnoće se računa od prvog dana poslednje menstruacije, tako da je sada 5. nedelja trudnoće. Ovo znači da ste u drugom mesecu trudnoće. Još uvek se radi o veoma ranoj trudnoći, a mnogo toga se dešava u vašem telu i u razvoju bebe. Beba je sada duga oko jednog centimetra i teška oko 0,1 grama. Počinje da se formira glava, lica, ruke i noge. U vašem telu, placenta se formira i počinje da proizvodi hormon trudnoće, hormon humani horionski gonadotropin (hCG).

Drugi mesec – 5. nedelja trudnoće

Vrlo je verovatno da je 5. nedelja trudnoće ona u kojoj ćete saznati srećnu vest – da ćete za oko 35 nedelja postati roditelji. Međutim, moguće je da još uvek lekar neće moći da potvrdi trudnoću, odnosno da je sa njom sve u redu, jer je još uvek rano.

2. mesec trudnoće – 5. nedelja trudnoće – Buduća mama

Mnoge žene se odlučuju da podele radosnu vest sa rodbinom i prijateljima tek posle 12. nedelje trudnoće, obzirom da je tada šansa za pobačaj mnogo manja. Razgovarajte sa partnerom i zajedno odlučite kada ćete podeliti radosnu vest sa ostalima. Veliko olakšanje ćete osećati kada budete radost delili sa prijateljima i članovima porodice. Ukoliko nešto krene naopako, opet će vam značiti podrška najmilijih.

Procenite kako ćete saopštiti srećnu vest sa partnerom i ostalima, neke trudnice se odlučuju da pokažu sliku sa prvog ultrazvučnog pregleda, dok druge kupe poneku stvar za bebu, pa njome iznenade partnera. Uživajte u deljenju radosti sa ostalima, nećete često biti u prilici da tako lepe vesti delite sa dragim ljudima.

5. nedelja trudnoće
5. nedelja trudnoće

Kako ćete se osećati? 5. nedelja trudnoće iskustva

Neke žene, posebno one koje su već majke, mogu osećati nadutost ove nedelje. Ovo je ujedno i simptom menstruacije, pa mnoge žene pretpostavljaju da se zbog toga tako osećaju.

Takođe se može javiti osećaj gađenja za svu ili samo određenu vrstu hrane; zatim, često se javlja učestalo mokrenje.

Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina može početi ove nedelje, ali verovatno će proći do kraja prvog tromesečja. Ovo je zapravo pogrešan naziv, jer se ona može javiti u bilo koje doba dana.

Neke žene imaju problem sa mučninom tokom cele trudnoće, ipak većini prolaze već početkom drugog tromesečja. Dobra vest je da postoje mnogi načini kojima možete da ublažite jutarnju mučninu. Pored kreveta držite krekere i vodu. Zamolite partnera da vam prinese jogurt, parce hleba ili keks da pojedete pre nego što i pokušate da ustanete iz kreveta. Jutarnja mučnina je najgora na prazan stomak. Možda će vam pomoći i da pijete čaj od đumbira ili vodu sa limunom. Odličan lek za mučninu je da uz krevet imate i tablete vitamina B, koje mogu drastično umanjiti mučninu.

Pre nego što pribegnete bilo kojoj od ovih metoda, konsultujte se sa svojim lekarom. Postoji mnogo bilja koje može predstavljati opasnost za vas i/ili vašu bebu u razvoju.

Pročitajte više o jutarnjoj mučnini

Umor na početku trudnoće

Ovo je najčešći simptom trudnoće u petoj nedelja. Umor je uobičajen tokom trudnoće, ali je obično najteže tokom prvih nedelja trudnoće. Pokušajte da odmorite što je više moguće tokom dana. Nemojte piti ‘’extra šolju kafe’’ jer dodatan kofein može loše uticati na razvoj fetusa.

5 nedelja trudnoce ultrazvuk

Pratimo bebin razvoj u drugom mesecu – 5. nedelja trudnoće

Vitalni organi nastavljaju da razvijaju. Tokom prve polovine ove nedelje razvija se centralni nervni sistem, mišići, kosti i srce će početi da se formira. Ove nedelje je moguće da počne rani skeletni razvoj.

Srce – Najzanimljivija promena ove nedelje trudnoće obuhvata razvoj srca ploda. Tokom ove nedelje, srce će početi da se deli u odvojene komore i počeće da pumpa krv. Srce se formira od srednjeg sloja ćelija, koji se zove mezoderm. Drugi organi koji će se razviti iz ovog sloja su mišići, hrskavica i kosti.

U 5.nedelji placenta i pupčana su takođe u razvoju. Neuralna cev će početi sa razvojem od gornjeg sloja ćelija koje se zovu ektoderm. Bebina koža, nokti, kosa i znojne žlezde će se takođe razviti iz ovog sloja.

Treći sloj ćelija, koji se zove endoderm, takođe je u razvoju ove nedelje. Pluća, creva, štitna žlezda i pankreas razviće se iz ovog sloja.

Zapamtite, svaka osoba je jedinstvena, tako da će se i svaka beba razvijati različitom brzinom u odnosu na druge!

Blizanačka trudnoća – 5. nedelja

Koji znaci mogu ukazati da se radi o blizanačkoj trudnoći na samom početku?

Jedan od prvih pokazatelja moguće blizanačke trudnoće je viši nivo Beta HCG nego što je to uobičajeno. Međutim, to što se hormon trudnoće na 48h duplira nešto više nego što je uobičajeno nije siguran znak i moraćete da sačekate do ultrazvučnog pregleda.

Uobičajeni simptomi trudnoće poput mučnine, umora, učestalog mokrenja, želje za određenom hranom i osetljivosti dojki su kod žena koje nose blizance dodatno povećani. Teži oblik mučnine se javlja upravo zbog toga što je kod ovih trudnica nivo BetaHCG dodatno povišen.

Povećan rizik od blizanačke trudnoće je kod osoba koje:

  • imaju istoriju blizanačkih trudnoća u porodici,
  • bile su na vantelesnoj oplodnji,
  • kod žena starijih od 35 godina,
  • sa BMI većih od 30,
  • sa prethodnom blizanačkom trudnoćom.
velicina bebe - 5 nedelja trudnoce
5. nedelja trudnoće

Peta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 5. nedelja

Posmatrač neće moći da detektuje da ste u drugom stanju za još nekoliko nedelja.

Beba u petoj nedelji trudnoće

Embrion se ne razlikuje u odnosu na prethodnu nedelju. Ove nedelje je nešto više od milimetar duga, sada je veličine malog zrna pirinča.

Saveti – peta nedelja trudnoće

Vanmaterična trudnoća – Ponekad stvari krenu loše u trudnoći i žena može doživeti vanmateričnu trudnoću. To se dešava kada se oplođena jajna ćelija implantira izvan materice, najčešće u jajovod.

Druga komplikacija koje se može dogoditi je upropašćena jajna ćelija ili molarna trudnoća. Molarna trudnoća nastaje kada postoji oplođena jajna ćelija, ali je rast embriona usporen ili se ne razvija embrion uopšte. Više: Molarna trudnoća

Ukoliko primetite bilo kakve promene, uključujući jake bolove i neprestano krvarenje, po pozitivnom testu, obavezno se javite lekaru. Pročitajte: Komplikacije u ranoj trudnoći

Partneri u 5. nedelji trudnoće

Saznanje da ćete postati roditelji je opterećujuće bez obzira da li je trudnoća bila planirana ili ne. Bez obzira da li imate fizičke simptome trudnoće, i partner i vi ćete prolaziti kroz pravi emocionalni tobogan. Podržite jedno drugo, edukujte se i pričajte sa bliskim osobama o tome kako su se i oni osećali, a kako se vi osećate. Na početku ste jednog divnog putovanja.

Važno – 5. nedelja trudnoće

Zakažite prvi pregled kod izabranog ginekologa. Trebaće vam datum poslednjeg dana menstruacije.

Lekar će vam za pregled tražiti možda rezultate krvi – beta HCG i krvnu sliku.

Neki će ove nedelje obaviti svoj prvi pregled ultrazvukom.

4. nedelja trudnoće6. nedelja trudnoće

Objavljen: 5. jun 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godineSave

Save

Save

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button