fbpx
Kalendar razvoja bebe

48. nedelja bebinog razvoja – kalendar razvoja bebe

Beba 11 meseci 4. nedelja

Ova, 48. nedelja bebinog razvoja je okvirno i kraj prve bebine godine. Činiće vam se da po ceo dan odgovarate na bebino „Šta je to?“, dok prstićem upire na sve iz okruženja. Sada je dominantan taj kognitivni trougao u kome ste vi, beba i predmet. Beba, kada vidi predmet, poseže za njim, ali odmah i pogledom traži roditelje, kako bi joj oni odgovorili šta je taj predmet.

Istraživanja su pokazala da upravo kod dece, za koju će se kasnije ispostaviti da imaju autizam, izostaje ova interakcija, odnosno da ova deca ne pokazuju interesovanje da pokažu šta je određeni predmet.

Dete sada mnogo učinkovitije uči, ali ne morate mu objašnjavati sve o automobilima, psima ili drugim predmetima. Dovoljno mu je da uči osnovne pojmove kako bi uspevalo da shvati svet oko sebe. Sa oko dve i po godine, objašnjenja će dobiti novu dimenziju, kada dete počne da postavlja pitanje: „ZAŠTO?“ Verovatno će vam nekada biti dosadno da hiljaditi put ponovite „auto“ ili „ptica“, ali nemojte prevrtati očima, jer bebe razumeju govor tela.

Potrudite se da sa pažnjom, razumevanjem, a još bolje i sa iskrenom radošću učite dete šta sve čini svet koji ga okružuje.

48. nedelja bebinog razvoja
48. nedelja bebinog razvoja –

Foto: Canva & Demetra

48. nedelja bebinog razvoja i rasta

Završava se prva godina vašeg mališana. Bila je izazovna za kompletnu porodicu i svi možete konstatovati da ste puno toga naučili bez obzira da li vam je ovo prvo dete ili ne. Očekuje vas godina u kojoj će dete biti svesnije, samostalnije, ali možda čak i izazovnije, nego što je to bio slučaj tokom prve godine.

Ako beba još uvek ne hoda samostalno, sigurno je već u fazi kada se oslanja na svoje nožice i želi da počne da se kreće. Uskoro će samostalno hodati, a možda čak i trčati. Sasvim je normalno da beba prohoda do 18 meseci, ali ne bi trebalo čekati duže od tog uzrasta.

Ponudite bebi igračku, ispružite ruke ka njoj, motivišite je da se pokrene. Kao i do sada, za učenje hodanja je potrebno sigurno okruženje i puno vežbe.

gvožđe i beba
48. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa jedanaestomesečnom bebom – 4. nedelja

Vaša beba će okvirno u ovom periodu savladati fine motoričke veštine kao što je upotreba palca i kažiprsta, a sada će neka deca imati pažnju od 2 do 5 minuta za tihe aktivnosti.

Sa druge strane, gotovo sve aktivnosti kojima se beba bavi uključuju guranje, bacanje, obaranje i buku. Sada voli da se igra sa igračkama koje može da ubacuje jedne u drugu ili da predmete ubacuje u jednu posudu, a onda da ih prospe.

Idealna igračka za ovaj uzrast su plastične posude koje se po veličini ređaju jedna u drugu ili se mogu naređati u kulu. Voleće i da se igra sa šerpama iz kuhinje, a posebno će je radovati zvuk udaranja u šerpe. Beba nije nemirna ili nevaspitana, već samo uči i eksperimentiše.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Možda vam se čini da je rano ili vam je žao, ali stručnjaci kažu da je sada pravo vreme za odvikavanje od cucle. Ima vremena da se beba odvikne i kasnije i ne morate insistirati ako vam duda služi samo tokom uspavljivanja, ali ako je u ustima drži i preko dana, moguće je da će sporije razvijati govor od druge dece. Korišćenje dude smanjujte postepeno, prvo dnevnu upotrebu, pa vremenom i tokom noći izbacujte dudu.

Važno je naglasiti da stručnjaci kažu da do četvrte godine ne postoji rizik od krivljenja vilice i zuba zbog korišćenja dude ili palca.

Pročitajte više:

Ovčije boginje – varičele

Varičele (ovčije boginje,vodene kozice) su zarazna bolest za koju još uvek ne postoji obavezna imunizacija, iako vakcina postoji. Većina nas je ovu vrstu boginja preležala u detinjstvu i uglavnom su bez većih komplikacija. Simtpomi se javljaju 10 do 21 dan od kontakta sa zaraženom osobom, a odlikuju se crvenim kvržicama koje brzo dobiju mali vodeni plih na vrhu koji se vremenom sasuši. Mogu biti praćene malaksalošću, temperaturom, odusutvom apetita i kašljem. Pročitajte više…

Mama – 48. nedelja bebinog razvoja

Ne postoji nikakav šablon ni merna jedinica šta je to dobar roditelj. A, ne postoji ni roditelj koji se ponekad ne zapita koliko je dobar u tome što radi. Pokušajte da verujete svojim instinktima, zapamtite da većina vaših životnih veština i samopouzdanja potiče od iskustva i obrazovanja. Stoga se edukujte, naučite, raspitajte se. Sa druge strane, uz svo znanje, svi ponekad i pogrešimo, ali tako isto učimo.

Grešićete, ali ćete učiti i biti sve bolji.

48. nedelja bebinog razvoja
48. nedelja bebinog razvoja

Vremenom ćete postati samouvereni, znaćete da prepoznate potrebe deteta i da ih ispunite. Najvažnije je da budete strpljivi i emocionalno dostupni za svoje dete.

Razgovarajte sa roditeljima koji imaju decu sličnog uzrasta kao što su vaša. Moguće je da će vam se činiti čak i da se bolje snalaze od vas, ali to je samo znak da ih ne poznajete dovoljno. Svi roditelji imaju svoje ranjivosti. Sada je normalno da ćete želeti da preispitujete svoje statove i često pričate o deci. Sa druge strane, verovatno ćete povremeno poželeti da izađete sa partnerom na večeru ili nekom drugaricom na kafu i pričate o nečemu što apsolutno nema veze sa detetom. I to je sve prirodno.

Literatura 48. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages
  6. AAP: Varicella –  https://www.healthychildren.org/English/health-issues/vaccine-preventable-diseases/Pages/Varicella-ChickenPox.aspx, jul 2016. godine
  7. AAP: Movement 8 to 12 months –  https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Movement-8-to-12-Months.aspx, jul 2016. godine
  8. MayoClinic:  Infant development: Milestones from 10 to 12 months – http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-development/art-20047380, 2014. godina

Objavljen: 21. april 2021. godine, ažuriran: 6. februara 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button