fbpx
Kalendar razvoja bebe

47. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Pre prvog rođendana, 47. nedelja bebinog razvoja je vreme kada će beba početi da govori po koju reč – mama, tata, baba, sok, lopta, kuca, maca, daj, ne… Moguće je da neke reči neće umeti da izgovori pravilno, ali je, pre svega, važno da ih razume.

Kalendar bebe u prvoj godini – Beba 11 meseci 3. Nedelja

Bez obzira na kom jeziku deca pričaju, svima će prvih 10 reči biti skoro isto. Razlog tome je što dete prvo nauči kako se kažu stvari koje su im najvažnije.

47. nedelja bebinog razvoja i rasta

Sada je vreme da od 47. nedelja bebinog razvoja bebu počnete da učite da drugima treba pomoći. Beba još uvek neće moći da pruži pomoć, ali sigurno će se osećati uzbuđeno kada skuplja prosute flomastere i rasute igračke po sobi. Organizujte vreme tako da sa bebom čistite kuću u malim segmentima poput brisanja prašine, pretvarajući sve u zabavu. Ne zaboravite da usput spomenete svaki put kada je potrebno: „molim te“ i „hvala“.

Pratite naš Kalkulator rasta bebe

lepota dojenja
47. nedelja razvoja bebe

Druženje sa jedanaestomesečnom bebom – 47. nedelja

Pričajte sa bebom stalno. Postavljajte joj pitanja poput: „Gde je tvoj stomačić, ruka, noga?“, „ Baci ovo u kantu!“ i slično. Takođe navodite nazive predmeta koji vas okružuju – drvo, šolja, kupatilo, prozor, mačka.  Kada se penjete ili imate više istih predmeta, počnite da brojite.

Vremenom će beba razumeti sve više stvari, a zatim pokušavati da izgovori reči i za par meseci će biti u stanju da sklopi jednostavnu rečenicu od dve reči.

47. nedelja bebinog razvojaOve nedelje obratite pažnju na…

Nemojte se brinuti zbog toga što beba možda sisa palac. Ovo je njihov prirodan mehanizam za smirenje i sklonost sa kojom se neke bebe rađaju. Sisanje palca kod ovako male dece ne uzrokuje probleme sa zubima.

Jedni stručnjaci tvrde da je sisanje palca do dve godine potpuno bezopasno, a drugi da se ne može narušiti oblik zuba i vilice sve do četiri godine, kada najranije počinju da se pojavljuju stalni zubići.

Neke bebe će koristiti dudu, koja takođe ne može narušiti zdravlje zuba i vilice do ovog uzrasta. Prednost sisanja palca je što će dete lakše znati da ga pronađe dok spava, na primer. Može se dogoditi da se duda izgubi ili ispadne, pa morate da ustajete da je dodate detetu.

47. nedelja bebinog razvoja
47. nedelja bebinog razvoja –

Foto: Canva & Demetra

Mama – 47. nedelja bebinog razvoja

Razmislite o tome da li možete sada bolje da se organizujete tako da nešto vremena više ostaje,  ali i novca, kada kuvate hranu za celu porodicu. Odvojte deo hrane koji za bebu neće biti jako začinjen ili zapržena, a ostalo već uglavnom može da jede sa vama. Velika je ušteda kada sami spremate hranu i to za sve ukućane, kako finansijska, tako i u vremenu koje provedete pored šporeta.

Većina variva može da se skuva za najmanje dva dana, a možete i polovinu zalediti za neki drugi dan. Nema potrebe da bebi spremate odvojenu hranu, samo ćete još možda neke namirnice morati da joj pasirate ili dajete sitnije komade.

Pročitajte više o preostalim namirnicama koje se uvode nakon prvog rođendana!

46. nedelja 48. nedelja
Literatura za 47. nedelja bebinog razvoja:
  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages
  6. AAP: Pacifiers and thumb sucking – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Pacifiers-and-Thumb-Sucking.aspx , 2015. godina

Objavljen: 24. februar 2021. godine, ažuriran: 6. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button