fbpx
Kalendar razvoja bebe

45. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

45. nedelja bebinog razvoja – Beba verovatno već sada može da hvata predmete palcem i kažiprstom. To je takozvani pinceta hvat. Kada to savlada, beba će mnogo lakše moći da uzima hranu prstićima. Nemojte se čuditi ako poredite dečaka i devojčicu, što je ona verovatno neko vreme pre njega uspela da savlada ovu tehniku držanja.

Beba 11 meseci 1. nedelja

Kako napreduje držanje predmeta u rukama?

  • Između sedam i devet meseci – beba koristi sve prste sa palcem kada uzima igračku;
  • sa devet meseci – prebacuje predmet iz jedne u drugu ruku;
  • između 9 i 12 meseci – počinje da koristi palac i kažiprst.

Kada savladaju preciznost hvatanja predmeta, deca počinju da istražuju predmete, tako što ih okreću, tresu i pokreću. Kada savladaju i ovo prelaze na sposobnost ubacivanja oblika u rupe na kutiji.

Primetićete da bebe, kada savladaju samostalno sedenje, počinju da obavljaju složenije radnje rukama. Pošto sada rukama mogu da proučavaju predmete iz svih uglova, kao i njihov oblik, materijal i veličinu, usta više neće biti primarni receptor. Beba će predmete stavljati u usta tek kada pomisli da su jestivi.

Zašto je važno da deca savladaju pinceta hvat?

Razvoj fine motorike je veoma važan jer će im to kasnije značiti da mogu da pišu, vezuju pertle, nižu perlice, sklapaju sitne delove.

Beba u ovom uzrastu će izluđivati roditelje udaranjem predmeta, njihovim lupanjem, drmanjem, probanjem i, na kraju, bacanjem. Ovo je uglavnom iscrpljujuće. Ali, razmislite – kako vi znate kakav je osećaj dodirnuti puža, mačku ili travu? Znate tako što ste to već radili. Svo njihovo tetiranje je izvor znanja. Bebe tako uče i upoznaju svet oko sebe.

Prva kupovina stvari za bebu 8
45. nedelja bebinog razvoja

45. nedelja bebinog razvoja i rasta

Već u ovom uzrastu počinje da se primećuje razlika između beba kojima je stalno pričano i čitano i onih koja nisu imala prilike da se toliko radi sa njima. Beba će ovih dana reći svoju prvu smislenu reč, a vi se spemite za početak jednog novog poglavlja.

Mozak se i dalje razvija neverovatnom brzinom. Beba upija informacije poput sunđera. Nastavite da pričate bebi o svetu koji je okružuje i slobodno dodajte sve više detalja, boja i opisa.

Čak i ako još uvek ne zna da kaže pravilne reči, primetićete da pokušava da ponovi ono što kažete i korsiti određene zvuke za prepoznatljive predmete. Na primer, može uporno mačku zvati „Te-te“. Nije važno što još ne ume da reprodukuje reči, važno je da ih razume.

Kada beba počne da se krevelji, smeje i prozivodi zvuke, nemojte raditi nešto važnije. Odgovorite joj. Ona će voleti da razgovara sa vama i iz dana u dan će sve više napredovati u razvoju. Objasnite joj ono što pokazuje. Na primer: „Jeste to je kuca. Kuca je naš prijatelj. Vidi kako je lepa i crna.“

Beba sada razume mnogo više nego što ume da reprodukuje. Važno je da svakodnevno što više pričate tokom igre ili dok je vozite u kolicima ili nosite. Što više reči bude čula, to će lakše progovoriti. Potrudite se da svaku reč više puta ponovite kako bi ona uspela da spoji sa onijm što vidi i da upamti šta ta reč znači.

45. nedelja bebinog razvoja
45. nedelja bebinog razvoja –

Foto: Canva & Demetra

Druženje sa jedanaestomesečnom bebom – 1. nedelja

Igranje sa hranom je prirodno u ovom uzrastu. Pripremite bebi namirnice različitih oblika, boja i tekstura. Na primer: zrna graška, kukuruz, kockice piletine, rendani sir, kuvano jaje, testenihna, karfiol, brokoli i šargarepa. Sve to skuvajte i stavite u male posudice, a zatim ispred bebe polako sa njom ređajte na poslužavniku lice, na primer: kosu od kukuruza, oči od karfiola… Usput pustite da beba stavlja hranu u usta, a možete joj i vi po malo dodavati.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Vaša beba će možda voleti da se vrzma u kuhinji dok kuvate. Često će želeti da je držite, a to ume da bude frustrirajuće posebno kada treba nešto da ispržite ili oljuštite i nemate vremena da odlažete. Probajte da je stavite par minuta u kolica, hranilicu ili negde gde procenite da je bezbedno tek toliko dok obavite nepohodno što je potencijalno opasno za bebu. Ostatak vremena dajte bebi nešto od povrća, plastične poklopce ili drugo što može da je zabavi. Nemojte se nervirati. Njen posao je da uči i istražuje.

Mama – 45. nedelja bebinog razvoja

Beba će do sada početi da ispoljava svoj karakter. Ovo je vreme kada će igranje biti zabavnije, ali beba će imati svoje želje šta želi da uradi. Sada će doći vreme da treba da počnete da usaglašavate i način vaspitanja sa partnerom. Pokušajte da cenite stavove i onog drugog roditelja iako nisu isti kao vaši. Narednih godina vas čeka puno razgovora i dogovora šta ćete i kako, kada je vaspitanje dece u pitanju.

45. nedelja bebinog razvoja
45. nedelja bebinog razvoja
Literatura – 45. nedelja bebinog razvoja:
  1. Mayo clinic: Infant development – http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-development/art-20047380, 2014. godina
  2. Babycenter: Baby development – https://www.babycenter.com/baby/baby-development
  3. AAP: Baby’s temperament – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Babys-Temperament.aspx , 2009. godina
  4. NCBI: Behavioral genetics and child temperament – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1188235 , 2015. godina

Objavljen: 23. februara 2021. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button