fbpx
Kalendar razvoja bebe

44. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

44. nedelja bebinog razvoja – Proces napredovanja deteta od puzanja do hodanja je potpuno fascinantan. Malo biće koje savladava veštinu uspravljanja i samostalnog koračanja koje mu omogućava jednu sasvim novu dimenziju i daje slobodu je potpuno fascinantan.

Beba 10 meseci 4. nedelja

Nažalost, većina roditelja je u ovoj fazi premoreno, rastrzano između umora, kretanja i stalne strepnje od opasnosti, te nisu svesni velikih dostignuća koje njihovo dete postiže u ovim nedeljama.

Da bi dete prohodalo, potrebno je da se čvrsto uspravno drži, da nauči da naizmenično menja noge, dovoljno snage u mišićima, pravilno raspoređivanje težine, osećaj za ravnotežu i puno vežbe kako bi sve ovo naučilo da koordiniše. Uz sve to, beba mora paralelno da savlada da posmatra okruženje, tj prostor u kom se kreće.

44. nedelja bebinog razvoja
44. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

44. nedelja bebinog razvoja

Beba ima određeni temperament i on uključuje njene navike društvenosti, ishrane, spavanja i druge faktore koji utiču na ponašanje bebe. Neke bebe su osetljive, neke nisu previše zahtevne, postoje bebe koje su spore i one kojima je stalno potrebna akcija.

 Temperament je nešto što je urođeno, ali je svakako podložno kanalisanju i vaspitanju od strane roditelja. Veoma je važno da roditelj prepoznaje temperament svog deteta koliko god je to moguće objektivno i pristupa mu na različit način.

Jedna od veština koju roditelji najteže savladaju, a trebalo bi da je svi savladaju ako žele da gaje srećno dete, jeste da razumeju temperament svog deteta, a ne da ga osuđuju. Etiketiranjem, kritikovanjem, omalovažavanjem i vređanjem se ne može ništa korisno postići, bilo da je to pred drugima ili kada ste nasamo.

Dete uvek mora da zna da ga beskrajno volite, ma šta radilo i da mu vi to i pokazujete. Ohrabrite ga u promeni raspoloženja. Budite mu podrška. Usmerite dete. Veoma je važno da dete stekne samopouzdanje, ali da ima jasno postavljene granice ponašanja.

Na primeru, ovo znači da ćete ga vi zagrliti i reći mu da razumete što je besno jer ne može da koristi vaš mobilni telefon, ali ćete ostati nepokolebiljivi u tome da mu dozvolite tako nešto. Ako jednom popustite detetu zbog suza, ono će očekivati da će uvek dobije sve što poželi samo ako bude više i duže plakalo. Ako pak viknete i zabranite, postigli ste samo to da stavite do znanja detetu da ste vi iznad njega i da ga ne uvažavate kao osobu, a i da nemate razumevanja za njegova osećanja.

beba kaslje
Photo by Colin Maynard on Unsplash

Druženje sa desetomesečnom bebom – 4. nedelja

Beba sada može da sedi na podu sa braćom, sestrama ili drugarima i paralelno se igra. Ne očekujte da beba učestvuje u igri. Dete će ovako početi da razvija socijalne veštine. Važno je da znate da ne možete očekivati da beba u ovom uzrastu stvara prijateljstva ili da zna da deli igračke.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Beba u ovom uzrastu može da razume jednostavna uputstva, ali to ne znači da će uvek biti voljna da ih sledi. Oni sada mogu da shvate šta znači “NE”, ali još uvek nisu u stanju da kontrolišu svoje ponašanje.

U određenim delovima dana, namestite bebi prostor za igru tako da ne morate neprestano da govorite NE, kao u ostatku dana, kada ćete bebu učiti opasnim stvarima i šta ne bi trebalo da uzima, a šta je dozvoljeno. Nijedna od dve krajnosti nije dobra. Ako dete stalno budete držali u prostoriji prilagođenoj njoj, ona neće ni početi da uči šta je nebezbedno i zabranjeno. Tako ćete doći u situaciju da u gostima želi da sve dotakne i da ne možete da je obuzdate, a tada nije ni vreme ni mesto da se bavite učenjem i stavima koje beba prvi put vidi.

Imajte na umu da je bebina želja za istraživanjem i učenjem o svetu oko sebe mnogo jača od poriva da vas posluša kada joj kažete “ne”!

Mama – 44. nedelja bebinog razvoja

Veoma je teško balansirati između posla i porodice. Posebno ako imate odgovornu poziciju. U današnje vreme srećom postoje i firme koje imaju razumavanja i dozvoljavaju fleksibilno radno vreme i sve češće i posao od kuće, kako bi pomogle majkama tokom prvih godina sa detetom. Razmislite o tome šta su vam prioriteti narednih par godina, pa pokušajte da se organizujete u skladu sa tim ako je moguće.

Upravo o povratku na posao i usklađivanju privatnih i poslovnih obaveza pričali smo sa mamama različitih profila. Njihove intervjue možete pročitati u rubrici ZAPOSLENA MAMA.

44. nedelja bebinog razvoja
44. nedelja bebinog razvoja

Literatura – 44. nedelja bebinog razvoja:

  1. Mayo clinic: Infant development – http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-development/art-20047380, 2014. godina
  2. Babycenter: Baby development – https://www.babycenter.com/baby/baby-development
  3. AAP: Baby’s temperament – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Babys-Temperament.aspx , 2009. godina
  4. NCBI: Behavioral genetics and child temperament – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1188235 , 2015. godina

Objavljen: 21. februar 2021. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button