fbpx
Kalendar razvoja bebe

43. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

43. nedelja bebinog razvoja – Beba je savladala do sada dve velike veštine: odloženu imitaciju i kategorizaciju. Šta to zapravo znači? Dete će sada moći da se seti kako se neko ponašao pre par dana i da to primeni. Imitiraće postupak neke osobe koju je imao prilike da više puta gleda šta radi. Recimo, uzeće daljinski upravljač i uperiti ga ka televizoru.

10 meseci 3. nedelja

Kada je u pitanju kategorizacija, to znači da je dete sada savladalo da prepoznaje, na primer, isti tip igračaka. Nema veze što ćete mu vi dati igračku drugih boja, ono će znati da prepozna ako je u pitanju slična zvučna igračka koju je već korisitilo.

Uskoro ćete videti da dete razume gde u kući stoji obuća, da namirnice idu u kuhinju, a knjiga na policu sa ostalim knjigama. Dete će sada razumeti kategorije stvari. Verovali ili ne, beba sada polako razume kako se stvari u domu svrstavaju i odlažu, te se vašim primerom uči redu.

43. nedelja bebinog razvoja
43. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

43. nedelja bebinog razvoja

Vaša beba vrlo verovatno već ima jedan ili više zubića. Ako se i nije pojavio, možete ga očekivati svakog časa. Zubići se pojavljuju redosledom – dva donja srednja, zatim dve gornje jedinice, te donje dvojke, pa gornje. Ako zubići deluju krivo, nema potrebe za brinu. To će se samo ispraviti.

Do trećeg rođendana, beba će imati svih 20 mlečnih zubića, koji će negde do šeste godine početi da se menjaju. Više: Mlečni i stalni zubi – kada rastu zubi?

Kada se bebi prvi zubić pojavi, vreme je da uvedete pastu za zube. Koristićete pastu za decu do 2 godine, jer je ona bezopasna ako se guta, ali opet ne u količini većoj od zrna pirinča, tokom svakog pranja.

Planirajte da do prvog rođendana odvedete dete na prvi kontolni stomatološki pregled.

Druženje sa desetomesečnom bebom – 3. nedelja

Normalno je da vam bude dosadno da 10 puta za redom opominjete dete da nešto ne sme da radi, a ono to uporno ponavlja. Imajte na umu da dete na ovaj način eksperimentiše kao što to radi svaki naučnik. Ne pokušava da vas nervira ili frustrira, naprotiv. Dete je nesrećno kada se vi iznervirate ili brecate na njega. Ono pokušava da zapamti i shvati da li će ipak nešto uspeti da postigne i da li će se vaša reakcija promeniti.

Ako baš vidite da gubite strpljenje zbog stalnog ponavljanja istog, skrenite detetu pažnju nečin drugim ili pomerite taj predmet.

deca cuvaju mlade 2
Zašto starija deca ne bi trebalo da čuvaju mlađu braću i sestre – Foto: Canva/Demetra
Ove nedelje obratite pažnju na…

Što se tiče dnevnog spavanja, u ovom uzrastu većina beba još uvek spava dva puta dnevno – jednom pre podne, drugi put posle podne. većina dece nakon 18 meseci ima samo jednu dremku i to se nastavlja  do  pune 3, a nekada  i do petog rođendana.

VAŽNO: Antibiotici su efikasni samo kada su bakterije u pitanju. Nažalost, u našoj zemlji ih još uvek često pedijatri prepisuju napamet i kao preventivu.  Oni nimalo ne pomažu kada su u pitanju virusi – bilo da su to prehlada, grip i mnoge druge respiratorne bolesti.

Antibiotici ne samo da neće pomoži bebi, već mogu učiniti da se stvori rezistentnost bakterija na mnoge antibiotike. Ovo bi moglo da detetu bude problem u budućnosti, ako se pojavi potreba da se leči. Prevelike doze antibiotika su globalni problem.

Takođe, je važno da znate da ne smete prestati da dajete detetu antibiotik, pre nego potrošite kompletnu količinu koja mu je prepisana.

Ako beba odmah ispljune lek koji ste mu dali, odmah joj možete dati novu dozu. Probajte da lek date špricem, tako što ćete ga istisnuti u unutrašnjost obraza. Tako će se lek sliti u grlo, a mnogo je manja verovatnoća da ga povrati, nego kada ga istisnete direktno u grlo.

Mama – 43. nedelja bebinog razvoja

Vaša beba sada nije potpuno bespomoćna kao tokom prvih meseci, ali još uvek joj je potrebna vaša pažnja, briga i podrška. Sada će moći da sarađuje pružanjem noge da je obujete, davaće vam ruku da šetate i sarađivaće tokom jela. Iako vam se prvih meseci činilo da ljubav prema detetu ne može biti veća, kako beba raste i uzvraća vam, vi ćete samo uviđati koliko još ta ljubav zapravo može da raste sve više i više.

43. nedelja bebinog razvoja
43. nedelja bebinog razvoja

Literatura – 43. nedelja bebinog razvoja:

  1. AAFP: Antibiotics – https://familydoctor.org/antibiotic-resistance , 2014. godina
  2. AAP: Movement 8 to 12 months – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Movement-8-to-12-Months.aspx, 2016. godina
  3. Mayo clinic: New parents: Getting the sleep you need – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Movement-8-to-12-Months.aspx, 2014. godine 

Objavljen: 21. februar 2021. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

 

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button