fbpx
Kalendar razvoja bebe

42. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

42. nedelja bebinog razvoja – Dete je sada dovoljno mudro da zna da nađe i predmete koji su potpuno prekriveni. Ono će znati da prepozna da se krijete iza zavese po obliku vašeg tela. U ovom uzrastu možete početi da se igrate sa bebom tako što ćete sakrivati igračke životinja. Probajte da imitirate zvuk životinje dok je ona sakrivena, tako će dete vremenom znati da traži kravu, po zvuku krave i slično. Primetićete da je dete naučilo da razaznaje životinje, ako recimo sakrijete prase, a imitirate zvuk patke. Beba će i kada nađe prase znati da treba da nastavi da traži dok ne nađe patku.

Beba 10 meseci 2. nedelja

42. nedelja bebinog razvoja
42. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

42. nedelja bebinog razvoja

Dete sada bez problema može da uzima sitne predmete. Većinu hrane koja je u čvrstom obliku može sama da drži i jede. Ono što bebu u ovom uzrastu obično preokupira jeste kretanje. Sada nesmetano može da istražuje svet, bilo da puzi ili se kreće uz nameštaj. Ona ispituje sve što vidi oko sebe, ali joj za neke stvari treba još vremena i odvraćanja pažnje, kako bi naučila zašto nisu dozvoljene.

Beba u ovom uzrastu još uvek nije voljna da menja svoju rutinu i ambijent, pa nemojte bez preke potrebe previše forsirati putovanja, odlaske neprestano u goste, grad i na druga mesta. Samo ćete je uznemiriti i učiniti da se oseća nesigurno. Bebama još nekoliko godina putovanja neće značiti ništa, što ne znači da treba sebi da uskratite zadovoljstva, ali ipak se potrudite da nađete neku meru u svemu.

Druženje sa desetomesečnom bebom – 2. nedelja

Sada je pravo vreme da beba vežba finu motoriku. Ona sada može da drži predmete između palca i kažiprsta, te će moći da uzima manje predmete, ali i hranu koja je u čvrstom obliku.

Onog trenutka kada je beba savladala pinceta hvat, to ima i jedan negativni aspekt – pokušaće da sve mrvice i sitne predmete koje može da uhvati stavi u usta. Tako ćete naredne dve godine morati strogo da vodite računa da beba ne proguta nešto što je zabranjeno ili ne počne da se davi.

Možda je bolje da za bebu birate hranu u komadima koja je rastvorljiva u vodi poput kuvanog povrća, sira i mekšeg voća, pre nego da joj dajete celo zrno grožđa i sirovu šargarepu.

cucla varalica
42. nedelja bebinog razvoja
Ove nedelje obratite pažnju na…

Nema razloga da unapred brinete i opsesivno pazite da bebu ne ujede komarac ili neki drugi insekt. Neki roditelji zbog straha od insekata ne vode bebe u prirodu. Uskraćivanje redovnog boravka u prirodi ima mnogo više štete od toga da li će bebu ujesti komarac, ili čak, krpelj, osa, pauk ili neki drugi insekt.

Mama – 42. nedelja bebinog razvoja
42. nedelja bebinog razvoja
42. nedelja bebinog razvoja

Osnivanje porodice često nas stavlja pred pitanja o kojima ranije nismo razmišljali poput onoga da li ćete i na koji način obeležavati praznike, te da li ćete slaviti rođendane. Moraćete da odlučite da li ćete praviti možda neka rođendanska putovanja, zabavu za celu familiju i prijatelje ili pak neku intimniju proslavu.

Lepo je da imate neke svoje rituale, nevezano za posebne dane u godini. Možda će vaš lični ritual biti odlazak na izlet jednom mesečno, filmski bioskop vikendom ili čitanje bajke pred spavanje svako veče. Važno je da imate nešto što će vas povezivati i doprineti osećaju sigurnosti, zajedništva i lepih porodičnih odnosa.

Literatura – 42. nedelja bebinog razvoja:

  1. MedlinePlus:  Anaphylaxis –  https://medlineplus.gov/ency/article/000844.htm, 2014. godina
  2. Mayo Clinic:  Infant development: Milestones from 10 to 12 months – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-development/art-20047086, jun 2020. godine
  3. AAP: Movement: 8 to 12 months. American Academy of Pediatrics – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Movement-8-to-12-Months.aspx , januar 2009. godine

Objavljen: 24. januar 2021. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

 

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button