fbpx
Kalendar trudnoćeTrudnoća

41. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće: 41. nedelja trudnoće

Nakon što prođe očekivani termin porođaja počinje 41. nedelja trudnoće. U ovoj nedelji, lekar će verovatno očekivati da dođete na pregled, moguće i da češće radite CTG, ali nema razloga za paniku, u svakom slučaju, jer nije neuobičajeno da trudnica dočeka i više od 7 dana, nakon predviđenog termina za porođaj.

Devet meseci trudnoće: 41. nedelja trudnoće

10. mesec trudnoće – 41. nedelja trudnoće – Buduća mama!

Sada je zvanično prošao termin i u drugom stanju ste punih 9 meseci. Počinje 10. mesec trudnoće i uobičajeno je da se ovo dešava, ali neki lekari će savetovati da je vreme da počnete da razmatrate izazivanje porođaja.

sluzni cep
Photo by Alicia Petresc on Unsplash

Kako ćete se osećati? 41. nedelja trudnoće 

Vaša beba i vi odbrojavate poslednje dane, možda i sate pre nego što se upoznate. Verovatno je da ste sada već pomalo nervozni i „teški sami sebi“ od iščekivanja dana porođaja. Razmišljate da li će porođaj krenuti spontano ili će lekar želeti da se porođaj izazove indukcijom. Možda ćete početi da razmišljate i o prirodnoj indukciji porođaja. Nesanica koja je česta ne doprinosi tome da se osećate odmorno, naprotiv.

Simptomi 41. nedelje trudnoće – ove nedelje ćete možda imati kontrakcije, bilo da su prave ili lažne. Lažne kontrakcije su verovatno veoma učestale i problem vam je da ih razlikujete od pravih.

Sada je pojačan i vaginalni iscedak, a neretko se dešava i curenje urina koje ne uspevate da kontrolišete.

Pratimo bebin razvoj– 41. nedelja trudnoće

Tokom ove nedelje, razvoj fetusa je završen. Dešavaju se manje promene u mozgu, nervnom sistemu i plućima, a nokti i kosa nastavljaju da rastu, kao što će to biti slučaj i nakon rođenja.

Blizanačka trudnoća – 41. nedelja trudnoće

Blizanci se obično rađaju u 37. nedelji trudnoće, a idealno je da se blizanačka trudnoća završi između 38. i 39. nedelje trudnoće. Gotovo da ne postoji šansa da žena još uvek bude trudna sa blizancima u ovoj nedelji trudnoće. Izvor: NewMedical.net

stepen zrelosti posteljice
Photo by Camylla Battani on Unsplash

41. nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 41. nedelja trudnoće

Kako trudnoća napreduje, tako posteljica počinje da stari. Dok kod nekih žena posteljica ostaje na 1. stepenu, ali ima i onih kojima dospe pre vremena do 3. stepena zrelosti. U ovoj nedelji trudnoće, sasvim je normalno da posteljica bude i 3. stepen i zbog toga ne treba brinuti. Svakako će se trudnoća za koji dan završiti.

Beba u 41. nedelji

Beba je već dostigla svoju težinu koju će imati na rođenju. Prosečna težina je 3.450 grama, ali beba može varirati te biti teška manje od 3.000 grama, odnosno više od 4.000 grama.

Težina i dužina fetusa po nedeljama

41. nedelja trudnoće – činjenice:

  • U 41. nedelji ste trudni 10. mesec
  • U trećem ste tromesečju trudnoće
  • Prošao je očekivani period do porođaja, ali biste mogli da čekate još 10-ak dana do porođaja.
  • Uvek nosite sa sobom torbu za porodilište.
Saveti – 41. nedelja trudnoće

Razgovarajte sa lekarom o tome da li bi na neki način mogli da malo ubrzate porođaj i primenite neki tehniku koja neće ugroziti vaše zdravlje ili zdravlje bebe. Na primer, možda biste mogli da radite lagane vežbe, hodate i penjete se uz stepenice. Neki lekari će savetovati i da probate sa čučnjevima.

41. nedelja trudnoće
41. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Možda ćete želeti i da nađete dulu, ukoliko to već niste uradili koja će vam biti pratnja na porođaju ili podrška nakon porođaja. Saznajte više: Ginekolog, babica ili dula – koje su razlike?

Partneri u 41. nedelji trudnoće

Podrška je veoma važna, ipak nekim ženama nije dovoljna podrška partnera, pa čak ni porodice nego im više odgovara da imaju dulu ili drugu profesionalnu pomoć. Razgovarajte sa partnerom o tome šta ćete raditi tokom narednih dana i kako ćete se organizovati.

Objavljen: 23. febuara 2024. godine, ažuriran: 10. april 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button