fbpx
Kalendar razvoja bebe

41. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

41. nedelja bebinog razvoja – Dok šestomesečna beba može da se prilagodi da je čuva i hrani nekoliko osoba, sa oko sedam meseci, bebe se okreću uglavnom samo mami. Može se dogoditi da beba neprestano plače jer ne želi da je tata hrani. Ona i dalje ima veliki strah od razdvajanja i još neko vreme neće imati ni potrebu, ni želju da boravi sa drugim osobama.

Beba 10 meseci 1. nedelja

41. nedelja bebinog razvoja i rasta

Beba sada može da se pridržava i stoji uz nameštaj, a možda i da se kreće oko nameštaja. Sve ovo predstavlja napredovanje u hodanju i razvoju deteta. Neka deca se možda već samostalno kreću, ali to ne znači da ih i ostali neće ubrzo stići. Kod dece se naizmenično razvijaju motorika i druge veštine. Neki će pre propričati, a neki pre prohodati.

Većina beba svoje prve korake napravi između 9 i 12 meseci, a može se reći da je prohodala (6 i više samostalnih koraka) najčešće do 15 meseci. Tokom prve godine, bebe su uglavnom zauzete razvijanjem kondicije i mišića u telu. Prvo će naučiti da se prevrću, sede, puze, zatim stoje i na kraju – da hodaju.

uvodjenje cvrste hrane
41. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa desetomesečnom bebom – 1. nedelja

U ovom uzrastu, beba može da razume jednostavne reči i fraze, pa je veoma važno da sa njom intenzivno razgovarate. Ako ona izgovori na primer “njam-njam”, pitajte je da li želi da jede. Ako kaže “tu-tu”, recite automobil i par kraćih rečenica o automobilu. Na ovaj način će beba početi ubrzanije da razvija svoj govor.

Ako osobe iz okruženja i same govore bebi u onomatopejama, tepajući i skraćeno, beba će tako i naučiti da govori i teže će pratiti svoje vršnjake u razvoju.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Apneja u snu je poremećaj spavanja pri kojem se kod bebe privremeno zaustavlja disanje dok spava. Može se dogoditi da je zapušen nosić uzrok tome, uvećani krajnici, alergije, rascep nepca ili nerazvijen nervni sistem. Bebe sa apnejom mogu imati problem sa hrkanjem, kašljem i dahtanjem u snu, a mogu imati i duge pauze između udisaja. One deluju uznemireno u snu i često se obilno znoje.

Ako se vašem detetu ovo dešava, porazgovarajte sa pedijatrom koji će vas prvu uputiti otorinolaringologu.

Mama – 41. nedelja bebinog razvoja
41. nedelja bebinog razvoja
41. nedelja bebinog razvoja

Beba je sada velika i više je niko tako lako nositi. Trebalo bi da razmišljate o svojoj kičmi, kako biste izbegli bolove i povrede. Trudite se da bebu podižete tako što prvo čučnete, a ne savijanjem u struku.

Nemojte štedeti novac na adekvatne nosiljke, ako nosite bebu van kuće. Mnoge nosiljke koje se nalaze na tržištu nisu adekvatne kako za bebu, tako ni za vaša leđa, pa se posebno raspitajte o tome.

Bilo bi najbolje da svakodnevno radite vežbe istezanja, a topao tuš ili kupka će vam dodatno prijati. Ukoliko možete sebi da priuštite, ne bi bilo loše da odete na masažu.

Raspitajte se koje kreme i lekove smete da pijete, ako dođe do upale, a još uvek dojite bebu.

Literatura:

  • Mayo clinic: Milestones from 10 to 12 months – http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-development/art-20047380,  2014. godina
  • AAP: Language development: 8 to 12 months – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Language-Development-8-to-12-Months.aspx,  2009. godina
  • Babycenter: https://www.babycenter.com/baby/month-by-month/your-10-month-old-week-1_1146, decembar 2020. godine
  • MedlinePlus: Apnea of prematurity – https://medlineplus.gov/ency/article/007227.htm, jul 2016. godine
  • Nemours Foundation: Apnea of prematurity – http://kidshealth.org/en/parents/aop.html, jul 2016. godine

Objavljen: 20. januar 2021. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

41. nedelja bebinog razvoja
41. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button