fbpx
Kalendar trudnoće

40. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

40. nedelja trudnoće – Čestitamo! Stigli ste do kraja svoje trudnoće! Ukoliko se još uvek niste porodili, verovatno ćete ovih dana ili sledeće nedelje. Većina lekara će izazvati porođaj u 41. nedelji trudnoće da bi se izbegle bilo kakve komplikacije.

Deveti mesec trudnoće – 4. nedelja

9. mesec trudnoće – 40. nedelja trudnoće – Buduća mama

Zapamtite: posle dugih 40 nedelja uskoro ćete upoznati svoje čedo! Iskoristite ovo vreme da malo uživate kao trudnica i bez opterećenja da gledate na sat, budete napeti noću. Spavajte danju, uživajte noću uz dobre filmove. Iskoristite što je kvalitetnije moguće narednih par dana.

Kako ćete se osećati? 40. nedelja trudnoće iskustva

40. nedelja trudnoće

Pripremne kontrakcije su sada vrlo intenzivne. Postoji velika šansa da u jednom trenutku samo prerastu u prave kontrakcije. Ako ne prestaju dok šetate, a zatim i kada ležite (i obrnuto), u pitanju su prave kontrakcije.

Grlić materice se skraćuje i dilatacija (otvaranje) može da se odvija bez vašeg znanja. Krajem trudnoće, pripremne kontrakcije mogu da počnu da slabe i otvaraju grlić po malo. Čim počne porođaj, vaš grlić materice će nastaviti da se otvara, a bićete spremne za porođaj kada bude proširen 10 centimetara.

Mnogo neprijatnosti izaziva pritisak na karlicu. Bebina glava je nisko i udara povremeno u bešiku što stvara neprijatan osećaj. Ovi problemi će nestati nakon porođaja.

Tokom ove nedelje poremećaji sna su normalna pojava. Usled težine i oblika stomaka, jako vam je teško da nađete odgovarajući položaj.

40. nedelja trudnoće
40. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Pratimo bebin razvoj u devetom mesecu – 40. nedelja trudnoće

U ovoj fazi trudnoće, proces pretvaranja meke hrskavice u kost je završen. Osim krajeva dugih kostiju i vrhova prstiju ruku i nogu gde ostaje deo hrskavice, koji će bebi omogućiti da dalje raste.

Unutrašnji organi bebe su u potpunosti sazreli i spremni za život u stvarnom svetu. Fizički izgled vaše bebe je završen, ali će se ona još dugo menjati. Bebine trepavice, obrve, nokti, nos i usta su potpuno formirani.

Bebine oči su sada dobro formirane, ali će se nerv unutar oka razvijati još nedeljama posle rođenja. Kao rezultat toga, novorođenčad ne vide dobro po rođenju. Beba starosti šest do osam nedelja, može da fokusira i prati objekte.

kolika je beba u 40. nedelji trudnoće

Četrdeseta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 40. nedelja trudnoće

Stomak je sigurno niže nego u prethodnom periodu i ukoliko se niste prekomerno ugojili i nemate problema sa oticanjem, izgleda manji nego pre par nedelja. Nemojte brinuti, beba je u redu, samo je smeštena u karlicu pa stomak izgleda manji.

Beba u 40. nedelji

Vaša beba sada okvirno ima oko 3.450 grama, a dugačka je 51 centimetar.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – četrdeseta nedelja trudnoće

Majka priroda će vam dati važne nagoveštaje kada je bebe spremna da vam se pridruži. Znaci da će porođaj početi uskoro:

Spuštanje bebe u karlici,

Pročitajte još:

Simptomi početka porođaja

Jedna priča o prirodnom porođaju

Objavljen: 22. februar 2012. godine, ažuriran: 5. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button