fbpx
Kalendar trudnoće

4. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

Četvrta nedelja trudnoće označava početak drugog meseca trudnoće. U ovoj fazi, već ste 4. nedelja trudnoće, ali ne znate da ste u drugom stanju. Embrion se nalazi u ranoj fazi razvoja i tek se razvija. On se nalazi u jajovodu i nije još uvek spojen sa matericom. Ima oko 2 milimetra u dužini i teži oko 0,1 gram. Njegove strukture se brzo razvijaju i počinju da se formiraju slojevi ćelija od kojih će se razviti glava, grudi, ruke i noge.

Hormoni koji se luče u trudnoći počinju da utiču na organizam trudnice, što može dovesti do različitih simptoma poput umora, nesanice, nadutosti, vrtoglavice i osećaja povišenog pritiska. Ako ste 4. nedelja trudnoće i imate neke od ovih simptoma, ne brinite se, jer su oni normalni i prolaze u toku trudnoće. Međutim, ako imate bilo kakvih briga ili sumnji u vezi sa trudnoćom, obratite se svom lekaru ili ginekologu za savet.

Prvi mesec – četvrta nedelja trudnoće

Iako ste već 4. nedelja trudnoće, još uvek ne možete znati da li ste u drugom stanju, verovatno ćete očekivati da stigne menstruacija. Ukoliko se to ne dogodi, postoji šansa da ste u drugom stanju. Saznajte više: Da li sam trudna?

Ukoliko je došlo do trudnoće, oplođenja jajna ćelija će se usaditi u matericu, embrion će početi da raste i do kraja ove nedelje možete ugledati pozitivan test za trudnoću.

4. nedelja trudnoće – činjenice:

1. mesec trudnoće – 4. nedelja trudnoće – Buduća mama!

Žuto telo

Tokom rane trudnoće, pre nego što se placenta formira u potpunosti, iz vašeg jajnika će se formirati žuto telo. Žuto telo se luči iz onog jajnika iz kog je i sazreo folikul. Pročitajte: Žuto telo

Ono proizvodi progesteron tokom ranih nedelja trudnoće. Oko 12. nedelje, posteljica preuzima funkciju i počinje da proizvodi većinu progesterona koji je vašem te vašem telu potreban u trudnoći.
Mnoge žene će moći da saznaju da li su trudne ove nedelje. Ako test pokaže drugu crticu, trebalo bi da zakažete pregled kod Vašeg lekara.  Velike su šanse da će on reci da nema potrebe da se vidite još nekoliko nedelja, ali važno je da ga obavestite i odredite termin vaše posete.

Sada je obavezno da počnete sa uzimanjem nekog kompleksa vitamina, ako to već niste počeli ranije.

Nekima test za trudnoću može u ovom periodu pokazati negativan rezultat, a su ipak u drugom stanju. Sačekajte još nekoliko dana, pa ponovite test. Može se dogoditi da je ovulacija bila nešto kasnije i da je rano da standardan test pokaže postojanje trudnoće.

pobacaj 2
Photo by Redd F on Unsplash
Kako ćete se osećati? Simptomi trudnoće – 4. nedelja trudnoće iskustva

Ove nedelje možete početi da osećate neke promene. Neke žene počinju da se osećaju pomalo umorno, što nije iznenađujuće obzirom na veliki posao koje vaše telo obavlja da zadrži svoju novu bebu! Mnogim ženama učiniće se da osećaju simptome PMS-a (Predmenstrualnog sindroma): pospanost, tromost, mučninu i grčeve. Verovali ili ne, pojedine srećnice već sada umeju da osete da su u drugom stanju i na sve promene gledaju pozitivno i sa osmehom na licu.

Mogući simptomi su i:

  • averzija prema određenim mirisima,
  • odbojnost prema određenoj vrsti hrane,
  • osteljivost i uvećanje dojki,
  • promene u navikama spavanja i
  • blagi grčevi ili pojava mrlja na vešu.

Implantacija – 4. nedelja trudnoće

Kada se oplođeno jajašce nalazi u materici i pričvrsti za zid materice, to je implantacija. Implantacija se dešava 6 do 10 dana posle ovulacije. Što znači da se dešava u 3. ili 4. nedelji trudnoće momenat kada se embrion zakači za zid materice. Može se dogoditi i da imate implantacijsko krvarenje.

4. nedelja trudnoće
4. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Pratimo bebin razvoj u prvom mesecu – Veličina bebe: 4. nedelja trudnoće!

Vaša beba će se implantirati u zid materice ove nedelje, kako bi osigurala da ima siguran dom u narednih devet meseci. Razvoj fetusa je u najranijim fazama u ovom trenutku. Sada se embrion usađuje u zid materice i počinje da se formira posteljica.

Posteljica će dalje rasti i razvijati se iz nedelje u nedelju i hraniće bebu tokom trudnoće. Sastoji se od vaskularne mreže i pomaže transport kiseonika i hranljivih materija do fetusa.
Formira se nekoliko slojeva različitih ćelija od kojih će se formirati bebini organi, a ostali slojevi će formirati nervni sistem, uključujući mozak. U ovoj nedelji počinju da se formiraju organi vaše bebe.

Prvo tromesečje se smatra najkritičnijim periodom razvoja bebe i svaka izloženost štetnim materijama može da ugrozi dalji razvoj fetusa. Izuzetno je važno da u ovom periodu pokušate da izbegnete sve potencijalne zagađivače i otrove.

Trebalo bi da obavestite vašeg lekara ukoliko ste izloženi potencijalno opasnim supstancama koje mogu uticati na razvoj vaše bebe. Imajte na umu da su najčešće ovo razlozi deformiteta fetusa, u šta spadaju i česti toksini: alkohol i cigarete.

Bolesti zavisnosti, bilo koje vrste, takođe mogu biti štetne za nerođenu bebu. Ako imate neku zavisnost, treba da razgovarate sa svojim lekarom kako bi odmah mogli da pronađu najbolji način da vam pomognu.

kolika je beba 4. nedelja trudnoće
4. nedelja trudnoce
Bavimo se merama bebe i trudnice u 4. nedelji trudnoće!

Vaše telo

U ovoj nedelji, buduća mama još uvek nema promene u telesnoj težini!

Vaša beba

Beba je u 4. nedelji još uvek neverovatno minijaturna. Počevši od četvrte nedelje, vaša beba se naziva embrion. Sada ima samo 0.2 mm što je veličina zrna maka ili rupice na cucli flašice za bebe. Ove nedelje embrion se transformiše iz jajeta i počinje da liči na malog punoglavca sa očima što je veliko dostignuće.

Blizanačka trudnoća u 4. nedelji trudnoće

Dok se prilagođavate vestima koje menjaju život, vaši mališani počinju da rastu. Upustićete se u avanturu u kojoj ćete sigurno uživati iako vam možda neće u svakom momentu biti lako. Simptomi blizanačke trudnoće su obično nešto izraženiji, pa možda već sada osećate neke promene.

Postoje razlike i u tome da li čekate jednojajčane ili dvojajčane blizance, a više o tome po čemu se razlikuju možete pročitati ovde: Jednojajčani i dvojajčani blizanci – Dizigoti ili monozigoti

Prenatalni testovi i pregledi kod lekara

Ni tokom ove nedelje verovatno nema potrebe da odlazite kod lekara, osim ukoliko se javi neko nepredviđeno krvarenje koje nije menstruacija. Većina lekara prvi pregled savetuje tek između 8. i 10. nedelje trudnoće, osim u slučaju da ne želite da zadržite trudnoću. Tada treba doći odmah po saznanju da ste u drugom stanju.

Postoje osetljivi testovi za trudnoću koji bi možda mogli biti pozitivni poslednjeg dana ove nedelje, ali savetujemo da ipak sačekate još barem nekoliko dana.

Saveti – 4. nedelja trudnoće

Važno je da budete svesni da postoje razni zagađivači u našem okruženju i da mogu da ugroze razvoj ploda tokom trudnoće. Neki od najčešćih zagađujućih materija koje mogu da utiču na razvoj fetusa su: olovo, živa i pesticidi.

Tokom trudnoće morati biti oprezni kada je hrana u pitanju. Raspitate se koja hrana nije preporučljiva i izbegavajte je narednih 9 meseci.

4 nedelja trudnoće – česta pitanja lekarima
  • Kada je najranije moguće uraditi test za trudnoću? – Moguće je da test bude pozitivan već 10 dana nakon oplodnje, ali najbolje ga je raditi tek dan nakon što izostane naredna menstruacija.
  • Kada treba zakazati prvi pregled nakon pozitivnog testa? – Ukoliko nemate istoriju vanmateričnih trudnoća, kao ni komplikacija ili neko zdravstveno stanje koje je specifično, nema potrebe da ovako rane obavljate pregled. Idealno je tek oko 8. nedelje trudnoće.

Partneri u 4. nedelji trudnoće

Nekada muškarci to ne pokazuju, ali i njima je teško da čekaju rezultate. Prirodno je da ste oboje napeti. Ne bi bilo loše da osmislite način da okupirate misli i zajedno se zabavite nečim samo vas dvoje do testiranja.

Bez obzira na ishod rezultata, potrudite se da se izborite sa anksioznošću i depresijom tako što ćete se fokusirati na partnera, prijatelje, porodicu, posao, pa možda čak i neko putovanje. Razmislite o tome da svoja osećanja podelite u nekoj grupi za podršku ili da se obratite terapetu za savet.

Važno – 4. nedelja trudnoće

Potrudite se da se opustite, koliko god je moguće, dok čekate da uradite test. Još malo i gotovo. Pokušajte da se okupirate drugim stvarima dok čekate.

Pravilno se hranite, budite fizički aktivni, ali i odvojte vreme da odmorite i odspavate, ako osećate umor.

3. nedelja trudnoće5. nedelja trudnoće

Objavljen: 7. jun 2011. godine, ažuriran: 11. mart 2024. godine

Literatura:

  1. VeryWellFamily: 4 week pregnancy – https://www.verywellfamily.com/4-weeks-pregnant-4158847
  2. Clevelend Clinic: Pregnancy – Am I Pregnant? – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9709-pregnancy-am-i-pregnant
  3. MDPI: Physiologic Events of Embryo Implantation and Decidualization in Human and Non-Human Primates – https://www.mdpi.com/1422-0067/21/6/1973, 2020. godina

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button