fbpx
Kalendar trudnoće

39. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

39. nedelja trudnoće – Očekujete da počne porođaj. Sve ste pripremili i sada možete spokojno da se bavite razmišljanjem o tome kako će beba izgledati, da li će ličiti na vašeg partnera ili vas. Možda će imati karakter vašeg brata ili naslediti tvrdoglavost na baku.

Deveti mesec trudnoće – 4. nedelja

9. mesec trudnoće – 39. nedelja trudnoće – Buduća mama

Ukoliko odete na pregled ove nedelje, lekar će proveriti poziciju bebe i da li je grlić materice omekšao ili počeo da se otvara. Takođe, već dve nedelje verovatno idete na CTG – kardiotokografiju onako učestalo, kako je lekar ranije savetovao. Bez obzira na sve preglede koje sada obavljate, lekar neće moći da predvidi trenutak kada će porođaj početi.

U 39. nedelji trudnoće obratite pažnju na pojavu sluzi na vešu, učestale redovne kontrakcije i prsnuće vodenjakaPročitajte više o Znacima da se porođaj bliži!

Kako ćete se osećati? 39. nedelja trudnoće iskustva

39. nedelja trudnoće

Nemojte se iznenaditi ako beba odluči da na svet dođe ove nedelje. Ipak, može biti da su u pitanju samo pripremne kontrakcije, koje su sada nešto intenzivnije. Pratite koliko se često javljaju kontrakcije i da li prestaju ako promenite položaj. Ovu nedelju će obeležiti i pritisak na karlicu i nelagodnost kao znak da se porođaj bliži.

Dan ili dva pre nego počne porođaj, može se dogoditi da imate simptome gripa ili dijareju, loše varenje, mučninu, povraćanje. Čišćenje creva je takođe simptom skorog porođaja. A česta je i pojava pojačanog sekreta, koji ne znači da imate neku infekciju.

Kada su emocije buduće majke u pitanju, tokom 39. nedelje trudnoće, moguće je i dozvoljeno sve – od ushićenja, radosti i uzbuđenosti do zabrinutosti, anksioznosti i umora. Mnoge žene ovako proživljavaju i period posle porođaja. Što ste bolje informisani, to ćete lakše pregurati period pre i posle rođenja deteta. Kada se beba rodi, hormoni će naglo pasti. Ova pojava kod 80% majki izaziva neki osećaj tuge i sete. To ne znači da imate problem sa postporođajnom depresijom. Pročitajte više o Postporođajnog depresiji!

Pratimo bebin razvoj u devetom mesecu – 39. nedelja trudnoće

Beba je spremna za spoljni svet i potpuno formirana. Nemojte biti nestrpljivi, bolje je da beba što duže bude u vašem stomaku i osigura dovoljnu količinu masnih naslaga, koje će je štititi kad se rodi i dobar imunitet.

Ne postoji način da saznate sa koliko kose će se beba roditi. Neke bebe su potpuno ćelave, druge imaju par pramenova, dok se može desiti da beba ima dosta guste crne kose.
Bebine oči su se razvile, ali njihova neuronska mreža i dalje sazreva. Kada vaše novorođenče stigne, njegov vid će se ubrzano formirati narednih par nedelja.

Iako ima ograničen prostor u materici, beba još uvek pokušava da se kreće. U ovom trenutku, beba radi na formiranju koordinacije i mišićne snage.

kolika je beba u 39. nedelji

Trideset deveta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 39. nedelja trudnoće

Postoji samo jedna nedelja do datuma dospeća. Stomak više ne raste. A ne bi trebalo ni da sada više dobijate značajno na težini. Ukoliko niste dobili previše na težini, u prvih 6 nedelja posle porođaja izgubićete većinu kilograma stečenih tokom prethodnih meseci.

Beba u 39. nedelji

Ove nedelje beba je u proseku duga 50,5 centimetara i teška 3.300 grama. Naravno, odstupanja mogu biti velika, a dečaci su generalno obično teži od devojčica.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

39. nedelja trudnoće
39. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Saveti – trideset deveta nedelja trudnoće

Nakon što se beba rodi, dobiće svoju prvu ocenu. To je ”Apgar skor”.

Apgar skor se kreće od 0 do 10. Većina beba se rađa sa malo plavim rukama i nogama te zbog toga prava retkost bude da dete u prvom minutu ima ocenu 10. Dok je već pri ocenjivanju u 5. Minutu drugačija situacija. Pročitajte više o Apgar skoru!

38. nedelja 40. nedelja

Objavljen: 12. februar 2012. godine, ažuriran: 5. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button