fbpx
Kalendar razvoja bebe

39. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

39. nedelja bebinog razvoja – Zvuci koje beba proizvodi počinju da zvuče sve smislenije stoga je važno da nastavite da stalno razgovarate sa bebom, kako bi ona uskoro mogla da kaže i svoje prve reči. Interakcija sa bebom u kojoj pričate, a ona vas sluša, uči i ponavlja je nešto što obeležava poslednji kvartal prve godine.

Beba 9 meseci 3. nedelja

Dete još uvek razlikuje pre svega ton vašeg glasa, pa neće razumeti ako kažete da ste srećni zbog nečega, ali će to primećivati na vama. Onda će, što više puta vi budete pričali i ponavljali vremenom shvatiti šta ta reč znači.

39. nedelja bebinog razvoja i rasta

Više puta smo naglašavali da se sve bebe individualno razvijaju u svom ritmu. Smernice koje se nalaze u kalendaru su tu da pokažu šta beba u ovom uzrastu okvirno može da postigne, ali razlike mogu biti i u par nedelja. Ako je beba prevremeno rođena, imajte na umu da ona neće tako brzo moći da napreduje kao beba rođena na vreme, ali će se to početkom druge godine izjednačiti.

Ukoliko, pak, primetite velika odstupanja kod svoje bebe, ne ustručavajte se da se obratite pedijatru.

Druženje sa devetomesečnom bebom – 3. nedelja

Beba još neko vreme neće znati da govori, ali sada polako sve što joj pričate od rođenja počinje da stvara magiju. Beba još ponavlja neke svoje slogove, ali to sve više liči na reči. Vaša beba sada misli da vam se obraća zaista kada priča nepovezano, pa joj vi odgovarajte kao da je zaista i tako.

Beba sada razume šta znači reč “NE”, ali je mala verovatnoća da će odmah i poslušati. Najbolje bi bilo da što više koristite alternativne reči, a “NE” samo kada baš morate. Priđite i bebu prebacite na drugu aktivnost, kada radi ono što nije dozvoljeno.

Za malo stariju decu: Dete za sve govori “NE”

dobijanje na težini bebe
39. nedelja bebinog razvoja
Ove nedelje obratite pažnju na…

Upaljeno grlo kod beba nije tako česta pojava, ali ako je neko iz porodice bolestan, obratite pažnju da li će beba dobiti simptome. Ako primetite da su bebi veoma otečeni i jarkocrveni krajnici sa belim lezijama, obratite se svom pedijatru.

Ako lekar utvrdi da beba ima bakterijsku infekciju, verovatno će dobiti terapiju antibioticima. Veoma je važno da joj date celu dozu, na način i u količini kako je propisano.

Probajte da bebi dajete hladnu vodu, kako biste ublažili bolove zbog užarenog grla, a pored toga možete koristiti i sprejeve za grlo prilagođene bebama.

Mama – 39. nedelja bebinog razvoja

39. nedelja bebinog razvoja
39. nedelja bebinog razvoja

Ako već niste, verovatno je da ćete sada ući u fazu da vam se čini da je u kući stalno potpuni nered. Najbolje je da se pomirite sa time da ćete tako živeti u narednom periodu. Neće nijednog trenutka biti sve idealno, ma koliko se trudili. Sa druge strane, bavite se bebom, onim što je prioritet, doći će ponovo vreme kada će kuća biti u perfektnom stanju.

Ukoliko vas uznemirava nered previše, smanjite kriterijume. Uradite ono što je dostižno, a dom organizujte tako da vam olakša život.

Literatura za 39. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 7. januar 2021. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

39. nedelja bebinog razvoja
39. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button