fbpx
Kalendar trudnoće

38. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

38. nedelja trudnoće – Počelo je odbrojavanje. Budite strpljivi, ali i spremni na početak porođaja koji će uslediti uskoro. Obratite pažnju na neobične pojave i ukoliko se jave znaci početka porođaja, proverite da li je sve spremno i pođite u porodilište. Pročitajte više o tome Šta sve treba da sadrži torba za porodilište!

38. nedelja trudnoće
38. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Deveti mesec – 3. nedelja

9. mesec trudnoće – 38. nedelja trudnoće – Buduća mama

U 38. nedelji trudnoće i dok se ne rodi, veličina stomaka će ostati prilično konstantna. Kada se stomak bude spustio, stomak će vam se činiti još manjim nego što je do tada bio.

Verovatno se već pitate da li ćete i kako znati kada krene porođaj. Uobičajeni znaci početka porođaja su:

  • Spuštanje bebe u karlicu – ovo se može dogoditi i nekoliko nedelja ranije, posebno kod prvorotki.
  • Razmekšavanje i/ili otvaranje grlića materice – zbog toga će vas lekar pregledati vaginalno u poslednjim nedeljama trudnoće. Ipak razmekšavanje grlića ne znači da trebate ići u bolnicu. U porodilište nema potrebe krenuti dok grlić materice ne bude otvoren 4 centimetra.
  • Ispadanje sluznog čepa – takođe se može dogoditi čak i nedeljama ranije, a obično se javlja dan do dva ranije.
  • Pojava pravih kontrakcija – kontrakcije koje postaju sve češće i bolnije i ne prestaju šta god da radite.
  • Prskanje vodenjaka – znak da odmah treba da krenete u bolnicu. Više o pucanju vodenjaka!

Kako ćete se osećati? 38. nedelja trudnoće iskustva

38. nedelja trudnoće

Sada verovatno već prilično intenzivno osećate Brakston – Hiksove kontrakcije. Prilično su česte i dešava se da se skraćuje period između pojave svake, pa se može dogoditi da povremeno pomislite da je počeo porođaj. Velika je verovatnoća da će i porođaj početi tako što će lažne kontrakcije vremenom prerasti u prave. Pročitajte više o Pripremnim kontrakcijama!

Može se desiti da primetite da su vam grudi vlažne ili da se tako probudite ujutru. To što curi je kolostrum – mleko kojim ćete hraniti novorođenče u prvim danima života. Nemojte se plašiti da je prerano, nekim ženama se događa da im kolostrum povremeno curi već na početku trećeg tromesečja ili čak i ranije. Ako vam smeta, nosite uloške za dojenje u grudnjaku. Pročitajte više o Kolostrumu!

Pratimo bebin razvoj u devetom mesecu – 38. nedelja trudnoće

Količina plodove vode sada opada. Ne brinite o tome, beba i dalje ima dovoljno plodove vode koja je štiti. Samo ukoliko primetite oticanje vode, javite se lekaru i ukoliko primetite da se beba već neko vreme ne pomera.

Bebine duge kosti ruku i nogu su sada već tvrde, dok kosti lobanje još uvek nisu i neće biti dok se beba ne rodi. Refleski su joj sada prilično dobri i ona neprestano pušta i hvata pupčanu vrpcu.

Sada su pluća potpuno razvijena i beba je spremna za spoljašnji svet, međutim, možda će sačekati još koju nedelju kako bi bila bucmastija i imala bolji imuni sistem.

kolika je beba u 38. nedelji trudnoće

Trideset osma nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 38. nedelja trudnoće

Od sada bi trebalo da prestanete da dobijate telesnu težinu. Neke trudnice u ovom periodu čak izgube koji kilogram. Istina, beba još uvek dobija na kilaži, ali se to kompenzuje smanjenjem količine plodove vode.

Beba u 38. nedelji

U 38. nedelji beba je duga 50 centimetara i teška 3.080 grama. Svaka beba se razvija individualno, a čak ni najsavremeniji ultrazvučni aparati ne mogu da tačno procene težinu i dužinu bebe u ovom periodu. Bebina dužina se do rođenja verovatno više neće menjati.

Pogledajte tabelu dužine i težine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – trideset osma nedelja trudnoće

Da li ste se do sada organizovali šta ćete kada dođete kući sa bebom? Bilo bi dobro da razmislite o tome kako da sve što nema veze sa bebom (pranje veša, kuvanje, čišćenje) prepustite nekom drugom članu porodice, razgovarajte sa suprugom dali će on imati vremena da nešto pomogne, da li imate finansijskih mogućnosti da platite povremeno nekog za čišćenje ili kupite gotova kuvana jela. Još jedna dobra opcija je da sada pripremite nekoliko jela koja ćete zamrznuti i kasnije jesti kada ne budete stizali od umora i bebe da provodite puno vremena pored šporeta.

37. nedelja 39. nedelja

Objavljen: 7. novembar 2011. godine, ažuriran: 5. februara 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button