fbpx
Kalendar razvoja bebe

37. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

37. nedelja bebinog razvoja – Između desetog i jedanaestog meseca, bebe počinju da gledaju u istom smeru kao i odrasli. Ako vi gledate kroz prozor, beba će to primetiti i okrenuti pogled u istom smeru. Beba vas sada posmatra kao izvor znanja koje treba i može da usvoji. Deca imaju potrebu da upiju naše znanje, a svojim interesovanjem za određene stvari, vi im stavljate do znanja šta bi i njima moglo da bude zanimljivo.

beba 2

Beba 9 meseci 1. nedelja

37. nedelja bebinog razvoja

U ovom uzrastu, beba je posebno osetljiva na razdvajanje od majke. Separaciona anksioznost sada dostiže svoj vrhunac i trajaće nekoliko meseci. Najbolje bi bilo da čak i osobe koje beba viđa zamolite da joj polako prilaze i daju joj vremena da se opusti i ona načini prvi korak kada bude spremna.

Devetomesečna beba ima veliki strah od odvajanja od majke do te mere da nekada čak i tati, ali i bakama, dadiljama i drugima koji povremeno čuvaju bebu može biti problem da je animiraju, a posebno uspavaju.

Nemojte bebi uskraćivati mogućnost da koristi palac ili cuclu. Njima je to jedan od načina da se umire. Pored toga, bebe najviše vole da sisaju, jer im to poručuje da su bezbedni u majčinom zagrljaju. Više: Palac ili cucla – šta je bolje?

Druženje sa devetomesečnom bebom – 1. nedelja

Kada primetite da dete prati vaš pogled i gleda u nešto par sekundi, pričajte mu što više o tom predmetu. Ne možete prisiliti dete da gleda dugo u jedan predmet, ali se možete potruditi da mu stvari koje ga okružuju učinite primamljivijim. Verujte da i tako malo dete jedva čeka da progovori, decu veoma frustrira što roditelji ne razumeju šta oni žele i što ogroman trud tokom dana ulažu da roditeljima stave do znanja šta im je potrebno ili im se dopada. Ali ne mogu da napreduju u govoru ukoliko roditelji intenzivno ne rade na tome da im pomognu da se govor što lakše razvija.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Beba u ovom uzrastu apsolutno ne razume koncept putovanja. Shvatiće da se nalazi na nepoznatom mestu, ali neće razumeti gde. Beba voli rutinu, poznata lica, poznata mesta i stvari koje može da predvidi. Sve ostalo je frustrira. Potrudite se da ponesete nešto poznatih stvari, poput igračaka i slikovnica, ako idete na put, a isto važi i za odlazak u goste. Nepoznate držite na odstojanju dok se beba navikava na novo okruženje. Najbolje je da na put idete na što duži period, nemojte se odlučivati na daleka putovanja koja će trajati samo par dana. Bolje je da njih ostavite za godine koje dolaze.

Idealno putovanje za bebu starosti do godinu dana je u trajanju od 3 nedelje. To će biti dovoljno da se adaptira na novu sredinu i prilagodi imunitet tom mestu.

Mama – 37. nedelja bebinog razvoja

37. nedelja bebinog razvoja
37. nedelja bebinog razvoja

Zdrave grickalice su fantastična pomoć i za mamu i bebu u ovom uzrastu. Gledajte da uvek imate pri ruci nešto što biste mogli da grickate. Voće uvek nosite u torbi sa bebinim stvarima, nešto što bi moglo da posluži kao “finger food”, a dovoljno je hranljivo.

Na taj način ćete oboje izbeći napade gladi, moći ćete malo duže da se zadržite u šetnji ili saobraćajnoj gužvi.

Važno je da sada nosite i svežu vodu uvek uz sebe. Moguće je i da beba sada pije vodu, a vama su i dalje neophodne veće količine, posebno ako dojite.

Literatura za 37. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 31. decembar 2020. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

37. nedelja bebinog razvoja
37. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button