fbpx
Neplodnost

Mikrocistični jajnici

Šta su mikrocistični jajnici?

Naziv mikrocistični jajnici odgovara opisu izgleda jajnika na ultrazvučnom pregledu. Takvi jajnici zbog velikog broja antralnih folikula izgledaju kao da imaju sitne ciste, i podsećaju na policistične jajnike.

Da bi se napravila razlika između policističnih i mikrocističnih jajnika, proverava se hormonalni status žene i utvrđuje se postojanje ostalih simptoma koji često prate policistične jajnike: pojačana maljavost, povišena težina, neredovne mesntruacije, odsustvo ovulacije…

Ukoliko takvih simptoma nema, radi se o mikrocističnim jajnicima za koje se smatra da nisu prepreka zatrudnjavanju, niti zahtevaju lečenje.

Smatra se da su mikrocistični jajnici mnogo češći nego policistični: jedna od pet žena ima mikrocistične, dok jedna od 10 žena ima policistične jajnike.

Koja je razlika između cista na jajnicima i PCOS-a?

Mikrocistični jajnici i sindrom policističnih jajnika (PCOS) su stanja koje žene često pomešaju, pa pogrešno veruju da imaju PCOS.

Najveća razlika između ova dva stanja jest u tome što PCOS rezultira hormonskom neravnotežom što nije slučaj sa mikrocističnim jajnicima. Moguće je da neke žene imaju ciste na jajnicima, a da nemaju sindrom policističnih jajnika.

Mikrocistični jajnici ili sindrom policističnih jajnika

mikrocistični jajnici

Policistični jajnici

PCOS je metaboličko stanje koje se javlja kod oko 10% žena u reproduktivnom periodu i znači da jajnici imaju abnormalan broj folikula u sebi. Ovi folikuli nisu štetni, ali mogu da uzrokuju hormonski disbalans, što rezultira sa različitim problemima poput: neredovnih menstruacija ili čak njihovog izostanka, zatim gojenja (posebno u predelu stomaka), sterilitetom, preteranom maljavošću, opadanjem i proređivanjem kose, pojavom akni i masnom kožom. Prvi simptomi PCOS se najčešće javljaju u pubertetu.

Kako se postavlja dijagnoza PCOS?

Da bi se reklo da žena ima sindrom policističnih jajnika potrebne su najmanje dve od ove tri karakteristike:

  • menstruacija – neredovna ili potpuni izostanak,
  • visok nivo muških hormona,
  • vidljivi policistični jajnici pri ultrazvučnom pregledu.

Više od polovine žena nema simptome, pa se dijagnoza retko postavlja u ranim fazama. Tačan uzrok pojave sindroma policističnih jajnika nije poznat, ali je često nasledan i povezan sa poremećajem hormona koji uključuje visok nivo insulina. Simptomi PCOS se mogu lečiti.

Mikrocistični jajnici

Mikrocistični jajnici se uglavnom javljaju tokom normalnog menstrualnog ciklusa. One su vrećice ispunjene tečnošću koje se javljaju na jajnicima. One su vrlo česte i mnoge žene će u nekom trenutku života imati male „vodene“ ciste na jajnicima i grudima tokom reproduktivnog perioda. Nema nikakve potrebe za saniranjem, ali su svakako redovne gienkološke kontrole neophodne.

Simptomi cisti na jajnicima

Simptomi su vrlo slični onima koje imaju žene sa PCOS – neredovni ciklusi, pojava akni i gojenje. Ostali simptomi mogu da uključuju pojavu bola u donjem delu stomaka ili leđa, visok pritisak i nadutost stomaka i mučninu.  Žene sa vodenima cistama na jajnicima obično nemaju poteškoća da ostanu u drugom stanju, za razliku od žena sa PCOS.

Kako se utvrđuje da imate ciste na jajnicima?

Ciste se uočavaju tokom ultrazvučnog pregleda, a lečenje će zavisiti od toga kako one izgledaju, da li imate simptome i da li ste već u menopauzi. Ovaj tip cisti uglavnom ne zahteva lečenje, osim ako su velike i potencijalno opasne. Pročitajte: Ciste i tumori na jajnicima

Objavljen: 28. mart 2012. godine, ažuriran: 28. decembar 2023. godine

mikrocistični jajnici
Mikrocistični jajnici

Literatura:

  1. London Women’s Centre: What is The Difference between Ovarian Cysts and PCOS? – https://www.londonwomenscentre.co.uk/info/news/difference-ovarian-cysts-pcos, avgust 2019. godine
  2. NHS: PCOS – https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos
  3. ModernFertility: PCOS vs. ovarian cysts: what’s the difference? – https://modernfertility.com/blog/pcos-ovarian-cysts

Photo by RF._.studio: https://www.pexels.com/photo/photo-of-woman-holding-white-rose-3621215/

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button