fbpx
Kalendar trudnoće

36. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

36. nedelja trudnoće – Ove nedelje trudnica može osećati povećan pritisak u predelu karlice, učestale kontrakcije i moguće promene u disanju. Redovni lekarski pregledi su i dalje od suštinskog značaja, a trudnica treba pratiti bebinu aktivnost, pripremati se za porođaj, i bilo kakve zabrinutosti ili promene u simptomima odmah deliti sa svojim lekarom.

Deveti mesec trudnoće – 1. nedelja

9. mesec trudnoće – 36. nedelja trudnoće – Buduća mama

Neki istraživači veruju da beba šalje signal kada će doći na svet. U svakom slučaju to će biti u narednih par nedelja, a vi samo treba da se pripremite i sa osmehom dočekate vašu bebu.

Kapacitet materice žene i kvalitet kože na stomaku su zaista pravi fenomen. Ni u jednoj drugoj situaciji u životu, telo se neće transformisati tako kao u trudnoći. Neverovatno je da, iako je potrebno devet meseci da se materica uveća toliko da beba može da boravi u njoj, potrebno je samo 6 nedelja da se ona vrati na pređašnju veličinu.

Moguće je da ćete samo jednog dana primetiti kako vam se stomak spustio, tj da je beba upala u karlicu. Kod prvorotki, ova pojava se često događa nekoliko nedelja ranije, pa nema potrebe da paničite i mislite kako će porođaj ubrzo početi.

Većina beba se rađa upravo u 40. nedelji trudnoće!

Kako ćete se osećati? 36. nedelja trudnoće iskustva

36. nedelja trudnoće

Ovu nedelju obeležava nespretnost kao glavni simptom trudnoće. Obzirom na veličinu stomaka, nije čudo što ste nespretniji nego obično. Hormoni utiču na to da kosti karlice omekšaju i razlabave se, kako bi porođaj protekao što lakše. Samim tim i zglobovi ruku i nogu su labaviji nego inače. Ravnoteža vam stvara i dodatni problem. Da biste olakšali sebi i smanjili rizik od povrede, uvek se držite za gelender kako se penjete i silazite niz stepenice.

Lažno alarmiranje zbog pripremnih kontrakcija je jako česta pojava, nekada se može dogoditi da se javljaju svaki čas i da vas bacaju u dilemu da li je ipak porođaj počeo. Pročitajte još jednom sve o Pripremnim kontrakcijama!

Usled delovanja relaktina, hormona koji opušta zglobove karlice, može se dogoditi da vas često boli kuk. Posebno ako ste se u trudnoći ugojili više nego što je bilo potrebno ili imate problema sa oticanjem nogu. Prenatalna masaža može pomoći da se osećate bolje.

36. nedelja trudnoće
36. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Pratimo bebin razvoj u osmom mesecu trudnoće – 36. nedelja trudnoće 

Nivo amnionske tečnosti sada je konstantan. Sledeće nedelje, kada uđete u 9. mesec, nivo će početi da se smanjuje. Vaša beba sada nastavlja da guta plodovu vodu i izbacuje je ponovo kao urin.

Postoji ravnoteža između gutanja i izbacivanja plodove voda koja se održava svakog dana. Može doći do neravnoteže količine plodove vode, te se može dogoditi da je povećana ili smanjena količina amnionske tečnosti. Pročitajte više o Amnionskoj tečnosti!
Prostor u kome se beba nalazi je sada veoma ograničen. Većina beba je sada već u položaju za rađanje, glavom prema dole. Beba sada provodi dane tako što drži ruke i noge prekrštene.

Lanugo dlačice i verniks počinju da nestaju od ove nedelje. Kako beba dobija na težini, lanugo joj više nije potreban jer je masne naslage sada greju. Nekim bebama se ne skine sve do rođenja, ali otpadne ubrzo posle.

Srce bebe i dalje kuca brže od vašeg. Sada su otkucaji bebinog srca između 110 i 160 u minutu. 

Ove nedelje pluća bebe su strukturalno razvijena, ali možda još uvek ne bi mogla samostalno da diše. Ukoliko se sada rodi, možda će u početku morati da ima pomoć pri disanju, ali ubrzo će samostalno udisati vazduh.

kolika je beba u 36. nedelji trudnoće

Trideset šesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 36. nedelja trudnoće

Sada bi trebalo da polako prestajete da dobijate na težini, do kraja trudnoće ćete dobiti još najviše kilogram, ukoliko i dalje vodite računa o ishrani.

Tokom poslednjeg meseca trudnoće bebi su potrebne dodatne količine vitamina B12, pa se savetuje svakodnevno konzumiranje crvenog mesa. Pokušajte da se suzdržite od konzumiranja previše slatkiša, slatkih napitaka i testa. Pročitajte više o Dobijanju na težini u trudnoći! 

Beba u 36. nedelji

U 36. nedelji beba je duga 46 do 47 centimetara i teška u proseku 2.600 grama. No, često bebe sada već imaju skoro tri kilograma. Do kraja trudnoće, obzirom da su bebini organi ranije formirani, ona sada osim na imunitetu, radi i na sticanju telesne mase.

Pročitajte više o težini i dužini fetusa po nedeljama!

Saveti – trideset šesta nedelja trudnoće

Ako planirate vaginalni porođaj posle carskog reza, možete biti iznenađeni da vam u bolnici možda neće dozvoliti ovo. Mnogi doktori ove žene šalju na hitan carski rez. Vaginalni porođaj posle carskog reza nosi izvestan rizik zbog mogućnosti za eventualno oštećenje materice.

35. nedelja 37. nedelja

Objavljen: 5. februar 2012. godine, ažuriran: 5. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button