fbpx
Kalendar trudnoće

35. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće – 35. nedelja trudnoće je vreme kada trudnica može osećati pojačane pritiske na stomaku i rebra usled rasta bebe, a mogu se javiti i učestale kontrakcije.

Osmi mesec trudnoće – 4. nedelja

8. mesec trudnoće – 35. nedelja trudnoće – Buduća mama 

35. nedelja trudnoće – Imate još 5 nedelja do termina porođaja,a dve nedelje do ulaska u završni mesec trudnoće. Neke trudnice će se poroditi već u 37. nedelji, ali je za bebu bolje da se porođaj dogodi što bliže 40. nedelji.

Ovo je idealan period da obavite poslednje pripreme. Proverite da li je sve kupljeno, polako počnete da perete, peglate i slažete bebine stvari. Pročitajte šta vam je sve potrebno za bebu!

Takođe, odštampajte spisak stvari potrebnih za porodilište i potrudite se da u naredne dve nedelje sve stavke pripremite i spakujete u torbu kako ne biste gubili vreme ukoliko porođaj počne iznenada i rizikovali da nešto važno zaboravite. Spisak stvari za porodilište!

35. nedelja trudnoće
35. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Kako ćete se osećati? 35. nedelja trudnoće iskustva 

Sada hormoni vode glavnu reč. Promene raspoloženja su česte, a vi brinete od toga da li ćete moći da se porodite prirodnim putem, preko toga da li ste sve spremili, pa sve do razmišljanja kakva ćete majka biti. U sve u šta ste nekada bili sigurni, sada više niste. Iako su promene raspoloženja normalna pojava, možda ipak ne bi bilo loše da porazgovarate sa nekim ko je već prošao kroz to iskustvo. Uprkos svim brigama, većina roditelja ima prirodni instinkt da brine o bebi kada vidi njeno lice prvi put.

Trn u oku su vam strije. One su podsetnik fizičke žrtve za vaš mali svežanj radosti. Tokom trudnoće ih dobije preko 50% žena. Ukoliko postoji genetska predispozicija i imate loš kvalitet kože, malo šta ćete moći da uradite da ih izbegnete. Srećom one će postati manje vidljive šest meseci do godinu dana nakon porođaja. Pročitajte više o Strijama u trudnoći!

Iznenada se tokom trudnoće može dogoditi da dobijete neodoljivu želju da pospremite dom od poda do plafona. To se zove ”sindrom gnežđenja” i uobičajen je u poslednjem tromesečju trudnoće. Naročito izražen je u poslednje dve nedelje pred očekivani termin porođaja. Pročitajte više o Sindromu gnežđenja!

Pratimo bebin razvoj u osmom mesecu trudnoće – 35. nedelja trudnoće 

Vaša beba ove nedelje vredno radi na sticanju masnih naslaga koje će je utopljavati u prvim nedeljama nakon rođenja. Obzirom da joj je sada prostor ograničen, ona se mnogo manje pomera nego ranijih nedelja.

Pluća sazrevaju brže ženskoj nego muškoj deci. Iz tog razloga, prevremeno rođene devojčice će imati manje problema sa uspostavljanjem pravilnog disanja od dečaka.

Refleks sisanja je uglavnom razvijen do sada. Ako se rodi u 35.nedelji, beba će uz malo poteškoća moći da sisa.

kolika je beba u 35. nedelji trudnoće

Trideset peta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 35. nedelja trudnoće

Potrudite se da u poslednjih 6 nedelja trudnoće jedete adekvatnu hranu za vašu bebu i vas. Unosite dovoljno hranljivih materija i crveno meso, kako biste bebu snabdeli potrebnim vitaminima i mineralima, a izbegavajte beskorisne grickalice, koje se prosto lepe za vaše telo i stvaraju nepotrebne masne naslage.

Beba u 35. nedelji

Beba je sada duga oko 46 centimetara, a u proseku je teška 2.380 grama. Do momenta rođenja dobiće još nekoliko centimetara i ugojiti se oko 1 kg. Zapamtite da se svaka beba individualno razvija i da su moguća velika odstupanja.

Pogledajte tabelu dužine i težine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – trideset peta nedelja trudnoće35. nedelja trudnoće

Sada će lekar posebnu pažnju posvetiti položaju vaše bebe u stomaku. Postoje tri položaja u kojima može biti beba:

  • može prednjačiti glavom – ovo je najbolji položaj za prirodni porođaj,
  • može prednjačiti guzom i
  • može biti poprečno postavljena.

Najčešće je položaj koji beba zauzme do 36-37. nedelje trudnoće onaj u kom će ostati do porođaja.

Prirodni porođaj kada je beba karlično postavljena se događa u 3-4% slučajeva. Taj položaj nije sjajan i dosta je teži i opasniji porođaj od onog kada beba prednjači glavom. Ovaj položaj povećava verovatnoću da ćete se poroditi carskim rezom. Pročitajte više o porođaju sa karlično postavljenom bebom!

34. nedelja 36. nedelja

Objavljen: 19. januar 2012. godine, ažuriran: 5. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button