fbpx
Kalendar razvoja bebe

35. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

35. nedelja bebinog razvoja – Igra žmurke sa bebom je veoma važna. Beba tako uči da ste vi još uvek tu, čak i onda kada joj nestanete iz vidokruga. Sa oko 9 meseci, beba već zna i da će moći da nađe predmet koji je ostavljen ispod pelene, ako pomeri tu pelenu. Deca su pravi mali naučnici koji sopstvenim, prvo jednostavnim, a onda i složenim eksperimentima uče o svetu oko sebe.

Beba 8 meseci 3. nedelja

35. nedelja bebinog razvoja i rasta

Bebin vid je sada gotovo potpuno razvijen, vidi slično kao odrasla osoba. Sada verovatno može da prepozna ljude u celoj prostoriji. Moguće je da će moći da prepozna igračku na drugom kraju sobe. (Izvor: https://www.aoa.org ) Saznajte više: Razvoj vida kod bebe: Šta beba vidi?

Druženje sa osmomesečnom bebom – 3. nedelja

bebina rutina

Bebe negde u ovom uzrastu počinju da predmete pokazuju prstima. Kada dete upire prstom u nešto, obavezno mu odgovorite. Nemojte ignorisati ovaj nov način komunikacije sa vama.

Beba sada može prstićima da uhvati komad hrane, da drži šaku zatvorenom, a zna i kada treba da je otvori. Počeće da vežba i savladavanje hvatanja sa dva prsta. Ova važna veština će detetu pomoći da razvija fine motoričke veštine. Što beba razvije veću kontrolu nad rukama i prstima, lakše će joj biti da samostalno jede, drži olovku, piše i oblači se.

Svaka oblast razvoja deteta je podjednako važna i međusobno uslovljena, a izostanak rada na veštinama se nekada vidi mnogo godina kasnije.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Beba je sada dovoljno velika da ima različite strahove. Radi se o stvarima koje ona ne može da razume. Sada će možda početi da plače od zvuka usisivača, bušenje ili nečeg neobičnog što ne ume da razume. Tada je samo važno da budete uz dete, zagrlite ga, recite mu šta se dogodilo (vremenom će početi da pamti i povezuje zvuke) i zagrlite ga uz reči da je na bezbednom i da ne brine, jer ga čuvate.

Onog momenta kada beba počne da se kreće po kući shvatićete da sve do tada zapravo i nije bilo tako naporno. Narednih nekoliko meseci ćete morati da pratite svaki bebin korak, a onda će i pored vašeg nadzora verovatno praviti brojnu štetu.

Možda će vam biti utešno da znate da su bebe prirodno radoznale i da je stalna fizička aktivnost odraz zdrave bebe i neophodna da dalji razvoj deteta. Bebe uče ponavljajući iznova i iznova. One ne rade stvar sa ciljem da vas uznemire ili nerviraju.

Kada znate da bebe ne prave istu grešku namerno, možda ćete imati više strpljenja i ljubavi da joj pomažete u tome da nauči više u svetu oko sebe dok prolazi kroz ovu fazu. 

Više: Beba kašlje

Mama – 35. nedelja bebinog razvoja
35. nedelja bebinog razvoja
35. nedelja razvoja bebe

Izvestan broj majki ume da prepozna momenat kada više detetu ne treba toliko da priča o detaljima koji ga okružuju. Majke beba od 5 do 8 meseci, pričaju dok pomeraju igračku i iznose sve najsitnije detalje, mame uzrasta dece od 9-17meseci u samo polovini slučajeva to rade, do samo trećina majki to nastavlja da radi i kod dece starije od 21 meseca.

Majke manje objašnjavaju deci jer shvataju da ona razumeju i bolje povezuju stvari što su starija. Ovo je veoma važno jer tako prilagođavaju svoj način podučavanja detetovom uzrastu. Deca napreduju svakodnevno.

Dete će se uspraviti uz kauč i signalizirati mu da želi da pređe na drugi kraj sobe, vi ćete mu pomoći tako što ćete mu dati ruki i pomoći da ostvari svoju misiju. Na isti način ćete mu naprednih par godina pomagati da drži viljušku i nož, pridržavati papir za rezanje i bicikl kada bude učilo da vozi na dva točka.

Literatura za 35. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 22. decembar 2020. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

35. nedelja bebinog razvoja
35. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button