fbpx
Zdravlje trudnice

Amnionska tečnost – plodova voda

Amnionska tečnost, plodova voda, je tečnost unutar membrane koja čini kesu oko zametka i kasnije fetusa. Fetus i placenta proizvode amnionsku tečnost. Ova dinamična tečnost pomaže fetusu da raste ravnomerno, pomaže razvoj kostiju i mišića i omogućava bebi da se kreće unutar materice. Bebe udišu i izdišu ovu tečnost pomažući da pluća rastu kako treba. Takođe čuva da vodenjak (membrane) bude priljubljen uz fetus.

Trudnica i vebanje

Šta je plodova voda?

Amnionska tečnost je fascinantna. Na kraju krajeva, pre našeg rođenja, plutamo u amnionskoj tečnosti koja osigurava stabilnost temperature i potrebno je njeno prisustvo u slepljenim disajnim putevima kako bi se stimulisao razvoj pluća.

Amnionska tečnost – koliko je ima u trudnoći? 

Do početka drugog tromesečja postoji oko 50 ccm tečnosti u amnionskoj duplji i ova tečnost nije puno drugačija od plazme deteta. Do 36. nedelje je obično oko litre plodove vode, ali u tom periodu ona je sastavljena većim delom od fetalnog urina. Promet tečnosti je prilično brz, sa ponovnom  reizgradnjom iz urina i fetalnom reapsorpcijom pri gutanju kao važnom dinamikom u amnionskoj tečnosti iz sata u sat. Budući da bebini bubrezi sazrevaju tokom trudnoće, plodova voda kako trudnoća odmiče sadrži sve više fetusnog urina.

Takođe u sadržaju plodove vode su stare ćelije kože deteta koje nemaju gde da odu sem u ovu kupku. (U spoljašnjem svetu bismo gubili ćelije kože tokom celog dana, one odlete u vazduh i to je to.) Hemikalije iz pluća (često prepoznatljive kao znak zrelosti pluća) prisutne su kasnije u trudnoći. Takođe, natrijum, kalijum i drugi elektroliti su prisutni kao deo razmene između ta dva dinamična entiteta, majke i deteta.

amnionska tečnost

Višak ili manjak plodove vode

Ako ima premalo ili previše plodove vode to može da bude signal nekog problema sa fetusom ili majkom. Blago smanjenje amnionske tečnosti je često kasnije u trudnoći. Previše amnionske tečnosti može da prouzrokuje uvećanje maternice što može da dovede do prevremenog porođaja. Višak tečnosti se javlja kod majke sa dijabetesom, u trudnoći sa blizancima i nekih drugih stanja. Fetalni problemi koji mogu da dovedu do viška tečnosti je astezija jednjaka (suženje jednjaka koje sprečava uspašno gutanje) koja sprečava prolaz amnionske tečnosti do želuca i creva za apsorpciju.

Plodova voda je od ključnog značaja za pluća razvoj. Premalo tečnosti ima kao kod urođenih abnormalnosti mokraćne bešike ili nedostatka bubrega, nezrelosti dušnika i ostalih disajnih struktura, što ukazuje da su pritisak i priroda ove tečnosti od važnosti u njihovom rastu. U ovim situacijama značajan je rizik od preranog pucanja vodenjaka. Pročitajte: Višak plodove vode

amnionska tečnost

Rezime

Amnionska tečnost, takođe poznata kao plodova voda, je bistra tečnost koja okružuje i štiti fetus u razvoju u materici. Igra ključnu ulogu u razvoju i dobrobiti nerođene bebe. Ova tečnost se prvenstveno sastoji od vode dobijene iz majčinog krvotoka, uz dodatni doprinos fetusovog urina i respiratornog sekreta. Ona pruža amortizaciju fetusu, omogućavajući kretanje i podstičući razvoj mišićno-skeletnog sistema. Osim toga, pomaže u regulisanju temperature, sprečava infekcije i omogućava razmenu hranljivih materija i otpadnih proizvoda između majke i fetusa.

Objavljen: 02. novembar .2011. godine, ažuriran 24. februar 2024. godine

Literatura:
  1. Mountsinai.org: Amniotic Fluid – https://www.mountsinai.org/health-library/special-topic/amniotic-fluid
  2. StatPearl: Amniotic Fluid Index – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441881

PročitajteSave

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button