fbpx
Kalendar trudnoće

34. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

34. nedelja trudnoće – Ova nedelja označava punih 33 nedelja trudnoće, beba nastavlja intenzivan razvoj u materici. Sa prosečnom dužinom od oko 45 centimetara i težinom od otprilike 2,1 kilograma, beba postaje sve zrelija i spremna za život van materice. Nastavlja se razvoj pluća i sistema za varenje, a beba sada može reagovati na svetlost i zvuke iz okoline. U ovoj fazi, trudnica može osećati pojačan pritisak na stomaku i organe, što može izazvati nelagodnosti poput gorušice i čestih potreba za mokrenjem. Redovni lekarski pregledi, praćenje bebinog kretanja i pripreme za porođaj postaju sve važniji aspekti podrške trudnici tokom ove faze trudnoće.

Osmi mesec trudnoće – 3. nedelja

8. mesec trudnoće – 34. nedelja trudnoće – Buduća mama

34. nedelja trudnoće – Nemojte se opterećivati veličinom i oblikom stomaka. Isto tako, nema potrebe da svoj stomak upoređujete sa stomakom druge trudnice ili svojim u prethodnim trudnoćama. Svaka beba se nosi drugačije. Neka beba je postavljena niže, neka više, neka uzduž, a neka popreko. Pročitajte više o veličini stomaka!

Postoje i stare priče da oblik stomaka pokazuje pol bebe, što naravno nije tačno. Mitovi o polu bebe su uvek zabavni, jer mnogi smatraju da su tačni obzirom na veliku verovatnoću da se poklope sa polom bebe. Ipak su šanse 50% da mit bude tačan.

Sada spavate sve teže i manje. Pokušajte da svakodnevno posle podne odmarate barem po dva sata.

Pročitajte više o Bapskim pričama!

Sada spavate sve teže i manje. Pokušajte da svakodnevno posle podne odmarate barem po dva sata. U ovim poslednjim nedeljama provedite što kvalitetnije vreme sa svojim partnerom. Kada beba stigne, koliko god se dobro snašli u toj ulozi, više nećete imati toliko vremena samo za vas dvoje. Dozvolite mu da miluje vaš stomak i uspostavlja svakodnevni kontakt sa bebom.

34. nedelja trudnoće
34. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Kako ćete se osećati? 34. nedelja trudnoće iskustva

Morate se boriti sa bolovima u leđima. Materica je teška, a hormonske promene doprinose opuštanju ligamenata i mišića u telu. Tri od četiri trudnice će imati ovaj problem tokom trudnoće. Da biste se lakše nosili sa ovim problemom pokušajte da budete svesni svog položaja u svakom trenutku – stojite ravno, nikako pogrbljeno i nikako nagnuti unazad.

Još jedan problem koji vam je postao stalni pratilac je umor. Vaše telo trpi ogroman fizički napor. A stres i sve one noći koje provodite u kupatilu zbog učestalog mokrenja ne pomažu vam da nadoknadite energiju.

Ove nedelje može se dogoditi i spuštanje bebe u karlicu. Spuštanje stomaka se obično događa nekoliko nedelja ranije, ali može se dogoditi i par sati pred porođaj – posebno kod druge i svake naredne trudnoće. Kada se to dogodi osećaćete da lakše dišete, neće više biti problema sa gorušicom, ali će zato problem učestalog mokrenja da se pogorša.

Verovatno sada uveliko brinete o tome da li će bebina glava moći da prođe kroz karlicu, kako će se porođaj završiti. Nažalost, ove detalje vaš lekar ne može predvideti, niti vam može reći bilo šta pre nego porođaj počne. Karlične mere se tek tada uzimaju. Nije neobično da sitne žene naizgled uskih bokova lako rađaju bebe koje nisu sitne. Nemojte unapred brinuti o ovome.

Pripremne kontrakcije su sjajna stvar! Sada ćete češće početi da ih osećate, a u poslednjem mesecu trudnoće mogu biti i jako bolne. One spremaju telo na porođaj i stavljaju vam do znanja kakvi će biti bolovi na početku porođaja. Pročitajte više o Pripremnim kontrakcijama!

Pratimo bebin razvoj u osmom mesecu trudnoće – 34. nedelja trudnoće

Još samo tri nedelje i beba će biti spremna da se rodi. Ukoliko porođaj bude i ove nedelje, ona opet imam gotovo 100% šansi da preživi. 

Ako očekujete blizance, bilo bi dobro da ste već spremili torbu za porodilište. Postoji šansa da će se vaši blizanci roditi ovih dana. Oko 50% blizanaca se rodi pre 37. nedelje trudnoće. Zapravo, prosečna blizanačka trudnoća traje između 35 i 37 nedelja.

Sada je beba vrlo verovatno pozicionirana glavom dole i spremna za rođenje. Ovo je najbolji položaj za vaginalno rođenje bebe. Ukoliko je karlično postavljena, lekar će pokušati možda da je ručno rotira.

Nivo plodove vode je dostigao maksimum i ostaće isti do ulaska u 9. mesec kada će polako početi da opada. Pročitajte više o Plodovoj vodi!

Bebin sistem za varenje je potpuno zreo i digestivni enzimi u njenom stomaku funkcionišu, što znači da bebe rođene početkom ove nedelje mogu da svare majčino mleko ili mlečnu formulu.

kolika je beba u 34. nedelji trudnoće

Trideset četvrta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 34. nedelja trudnoće

Bez obzira da li nosite jednu ili tri bebe, sada vam je stomak već prilično veliki. Ako nosite blizance, sigurno imate više kilograma od žene koja nosi samo jednu bebu. Dobijanje na težini bi svakako trebalo da se uspori, sada ćete dobijati samo telesnu masu koju dobija beba, do 2 kg do kraja trudnoće. I dalje je potrebno da vodite računa o ishrani, kako ne biste dobili nepotrebne kilograme i rizikovali pogoršanje stanja.

Beba u 34. nedelji34. nedelja trudnoce

Ove nedelje, beba je duga 45 centimetara, a teška već oko 2.150 grama. Do rođenja beba će biti teška u proseku 3.450 grama. Naravno, često postoje odstupanja manje ili više do 500g, pa čak kilogram i više od proseka za bebe rođene u 40. nedelji.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – trideset četvrta nedelja trudnoće 

Mnogim ženama se dogodi da se međica pocepa prilikom prolaska bebine glave. Kod nas se kao preventiva vrlo često primenjuje kontrolisano sečenje – epiziotomija. Ipak u svetu se epiziotomija u proseku radi kod 20% porođaja, a u Srbiji u preko 90% slučajeva kada se radi o prvorotkama. Epiziotomija produžava vreme oporavka od porođaja, a nije redak slučaj ni da se žene porođene carskim rezom brže oporave. Pročitajte više o tome kako izbeći epiziotomiju!

33. nedelja 35. nedelja

 Objavljen: 17. januar 2012. godine, ažuriran: 5. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button