fbpx
Kalendar razvoja bebe

34. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

34. nedelja bebinog razvoja Beba u ovom uzrastu uživa da oponaša roditelje. Sada joj je pravo zadovoljstvo da trepće, plezi se, pravi ustima balončiće i sve što joj pokazujemo da ponovi. Beba sada uspeva da upamti i čak nekoliko dana kasnije ponovi ono što ste joj pokazali.

Beba 8 meseci 2. nedelja

vakcina protiv raka grlića materice besplatna u srbiji

Sada već beba kopira ono što vi radite, stoga se držite pravila koje je toliko jednostavno – budite primer.

Ako želite da dete vezuje pojas u automobilu jednog dana, čita knjigu, ponaša se pristojno za stolom, vi ste osoba na koju se ugleda. Ako ništa od toga ne radite, nemojte očekivati da će dete usvojiti samo na osnovu vašeg saveta.

34. nedelja bebinog razvoja i rasta

Vaša beba u ovom periodu istražuje predmete tako što ih udara, trese i baca. A kada sve isproba, često se vraća na proverenu metodu probanja, tako što sve stavlja u usta. Centar za aktivnosti kod bebe sada radi puno stvari, ali ona još uvek ne može da shvati čemu većina stvari služi. Verovatno će je interesovati igračke poput telefona ili daljinskog, ali moguće je da još uvek nema razvijenu sposobnost da telefon prisloni na uvo i ne razume čemu on tačno služi. Za par meseci će to naučiti, kao i da se uz pomoć daljinskog menjaju televizijski kanali, a da četka služi za kosu.

Beba sada uživa da gleda kako predmeti padaju, a vi im ih iznova dodajete. Ne, ne pokušava namerno da vas nervira. Beba uči tako što se ista radnja ponavlja iznova i iznova.

Druženje sa osmomesečnom bebom – 2. nedelja

Normalno je da beba burno reaguje kada se razdvaja od vas, kada odlazite. To je zapravo znak normalnog, zdravog razvoja deteta. Bebe ne žele da se radvoje od majke, tu se osećaju najsigurnije, bez obzira koliko su im poznate i druge osobe.

Osmomesečna beba – Ove nedelje obratite pažnju na…

Ako je beba počela da puzi i kreće se po kući, obavezno povedite računa o svemu što može da stavi u usta, a što je potencijalno opasno. Verovatno se neće otrovati od lizanja podova i zemlje za cveće, nemojte sputavati bebu kada je kretanje po kući u pitanju. Ali, razmislite o tome da li imate neke otrovne biljke i uklonite svu hemiju koja može biti opasna.

Pročitajte više: Bezbedno okruženje za bebu

Mama – 34. nedelja bebinog razvoja

34. nedelja bebinog razvoja
34. nedelja bebinog razvoja

Kada je u pitanju spavanje u istom krevetu sa bebom, tu postoje oprečna mišljenja. Na nekim mestima ćete čuti kako je to veoma opasno, te kako nije dobro ni u psihološkom smislu, dok će vam drugi davati savete da je baš zajedničko spavanje važno za pravilan psihički razvoj deteta. Pokušaćemo da vam predočimo sve prednosti i mane zajedničkog spavanja sa bebom u krevetu.

  Literatura za 34. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

  Objavljen: 22. decembar 2020. godine, ažuriran: 7. maj 2024. godine

  34. nedelja bebinog razvoja
  34. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

  Tamara Petkovic

  Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

  Related Articles

  Back to top button