fbpx
Kalendar trudnoće

33. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

33. nedelja trudnoće – Razgovor s lekarom o planiranju porođaja postaje sve značajniji. Možete razgovarati o različitim opcijama porođaja, postavljanju porođajnog plana i postupcima tokom trudnoće.

Osmi mesec trudnoće – 2. nedelja 

Vi ste buduća mama! – 33. nedelja trudnoće – Buduća mama

33. nedelja trudnoće – Proćiće još samo četiri nedelje do trenutka kada ćete početi da iščekujete porođaj i trenutka kada će vaša beba biti spremna za spoljni svet. Materica će se još povećavati i stomak biti sve veći u nedeljama koje dolaze.

Ukoliko nosite blizance, stomak vam je veličine kao da ste u 40. nedelji trudnoće sa jednom bebom. Polovina žena koja nosi blizance će se poroditi pre 37. nedelje trudnoće. Sve o višeplodnoj trudnoći pročitajte OVDE

Iako vam je sada nekada teško, nekada vam štošta fali ili vas boli, imajte na umu da ćete za manje od dva meseca držati vašu lepu bebu u naručju. Uživajte u danima koji predstoje, mazite stomak i osluškujte bebu. Nedostajaće vam njeni udarci iznutra.

Kako ćete se osećati? 33. nedelja trudnoće iskustva

33. nedelja trudnoće

Sada za vas predstavlja borbu pokušaj da bilo šta uradite. Umor vas savladava. Nošenje tereta veličine lubenice vam uzima dosta energije. Pokušajte da što više odmarate u poslednjem tromesečju.

Možda vam se čini da vaša stopala i gležnjevi nikada više neće biti iste veličine. Oticanje nogu je sve češće i gore. Leti posebno može da se javi ovaj problem. Pijte dovoljno tečnosti, smanjiote unos soli i dižite noge kada god možete. Normalno je da se pojavljuje blagi otok, ali ukoliko se otok pojavljuje iznenada, praćen visokim krvnim pritiskom, to može biti znak preeklampsije.

Pročitajte više o preeklampsiji! 

Često mokrenje je veoma dosadno, ali i uobičajeno. Materica sada vrši sve veći pritisak i mokrenje postaje sve češće, kako danju, tako i noću. Ništa ne možete preduzeti da se to smanji, osim što trebate da znate da će posle porođaja sve doći na staro.

Ove nedelje lažne kontrakcije mogu biti jake i česte. Neretko se dešava da žene pomisle da je porođaj počeo. Ako ste zabrinuti, pozovite doktora i konsultujte se sa njim, možda će vas njegovo mišljenje umiriti.

Pročitajte više o lažnim kontrakcijama!

Pratimo bebin razvoj u osmom mesecu trudnoće – 33. nedelja trudnoće

Bebin mozak raste i sazreva. Deo mozga koji je zadužen za osećaj zvukova, onaj koji obrađuje vizuelne informacije i deo koji učestvuje u govoru i jeziku obrade sada počinju da funkcionišu.

Bebin mozak je razvijen do te mere da beba sada ima sposobnost da tumači prizore, zvuke, pa čak i da razlikuje jezik.

Beba od ove nedelje više ne izgleda naborano. Mast joj se dovoljno akumulirala ispod kože da je ona postala glatka. Beba od ove nedelje prvenstveno dobija na težini. Sada nokti dosežu vrhove prstiju. Srećom, kao posledica držanja noktiju u plodovoj vodi, oni su veoma meki, pa ne postoji mogućnost da se beba ogrebe. Bebine kosti su tvrde, ali kosti lobanje će ostati meke i lako pokretne, da bi mogle da se preklapaju, jer beba treba da prođe kroz porođajni kanal. To je ujedno i ralog postojanja fontanele.

Povećajte dodatno unos kalcijuma u organizam, ukoliko to ne budete činili, beba će uzimati vaše zalihe. Samim tim, postoji opasnost da imate problem sa zglobovima i kasnije osteoporozom.

Amnionska tečnost dostigao je svoj maksimum. Beba dnevno guta blizu litar plodove vode i to joj pomaže da razvije sistem za varenje. Pročitajte više o amnionskoj tečnosti!

kolika je beba u 33. nedelji trudnoće

Trideset treća nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 33. nedelja trudnoće

Sada bi polako trebalo da prestanete da dobijate na težini, do kraja trudnoće verovatno nećete dobiti više od dva kilograma. Ipak neke trudnice se žale da upravo sada dobijaju najviše. Beba sada najviše dobija na težini, ali istovremeno počinje da opada i količina plodove vode.

Beba u 33. nedelji

U 33. nedelji, beba je duga između 43 i 44 centimetara, a telesna težina joj je u proseku 1.900 grama.

Pročitajte o težini i dužini fetusa po nedeljama trudnoće!

33. nedelja trudnoće
33. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Saveti – 33. nedelja trudnoće

Proverite spisak stvari potrebnih za porodilište i počnite da kupujete ono što vam nedostaje da biste sa ulaskom u deveti mesec imali pripremljenu torbu.

Pročitajte šta je sve potrebno da se nađe u torbi za porodilište!

32. nedelja 34. nedelja 

 

Objavljen: 8. decembar 2011. godine, ažuriran: 4. februara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button