fbpx
Kalendar razvoja bebe

33. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

33. nedelja bebinog razvoja Verovali ili ne, bebe u ovom uzrastu mogu da računaju. Već u uzrastu od 24 nedelje, one mogu da predvide na osnovu iskustva koliko događaja će slediti. Ne umeju, razume se, da broje “jedan, dva, tri” kao starija deca, ali u globalu znaju da će se neka  pojava sastojati od 3 radnje, na primer. Recimo ako neka igračka kuca uvek zalaje dva puta, beba će znati da čeka da se lajanje ponovi, a tek onda okrenuti glavu ka drugom predmetu.

Beba 8 meseci 1. nedelja

33. nedelja bebinog razvoja i rasta

Većina beba nauči da puzi između 6 i 12 meseci. Neke nikada ne propuze i to najčešće bebe koje nisu dovoljno vremena provodile na podu, ali je puzanje zapravo veoma korisna veština. Vaša beba do sada možda već uveliko puzi ili se gura na trbuhu.

Puzanje je način da dete ojača mišiće, a sledeća je faza stajanje i hodanje. Saznajte više: Puzanje bebe

Druženje sa osmomesečnom bebom – 8 meseci 1. nedelja

Obrazac razvoja svake bebe je jedinstven. Neke bebe ranije počnu da razvijaju svoje motoričke veštine dok se kod drugih to dešava kasnije. Jednima brže ide krupnija, drugima fina motorika. Neka deca brže počnu da pričaju, druga da govore. Nije važno šta se kod deteta brže razvija i u čemu bolje napreduje sve dok primećujete da ono obavlja sve složenije radnje i više razume.

Važno je da se držite okvirnih smernica velikog kašnjenja. Ukoliko sumnjate da beba u nekom segmentu razvoja veoma kasni, nemojte odlagati obraćanje stručnom licu koje će vas usmeriti šta dalje treba da radite. Verujte svom osećaju i traženjem blagovremene pomoći sprečite da beba stekne druga kašnjenja ili probleme.

bezbedno okruzenje za bebu
33. nedelja bebinog razvoja

Bebama je u ovom uzrastu potrebno svakodnevno pevanje, čitanje, da im neprestano pričate, igrate se sa njima i pružate im nepodeljenu pažnju kada god je to moguće kako biste razvijali zdrav odnos. Ako beba pokaže određene znake kašnjenja, možete akcenat dati toj oblasti kako bi izgradila veštine. Vi i partner direktno utičete na formiranje bebinih veština aktivnim učešćem. Niste pasivni posmatrači.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Vreme je da počnete da razmišljate o tome koliko je vaš dom bezbedan za bebu. Na vama je da odlučite da li ćete stavljati zaštite na fioke i ormane iz razloga što u njima držite nešto opasno po bebu ili pak ne želite da iznova skupljate. Isto je i sa saksijama cveća gde će dete možda vaditi zemlju ili čak pokušavati da je pojede.

Ono što definitivno savetujemo jeste da otrovnu hemiju i lekove stavite na detetu nedostupno mesto i da postavite zaštite na štekere. Takođe povedite računa da li imate ormane ili komode koje nisu fiksirane za zid, pa dete pri pokušaju penjanja može da ih sruši na sebe. A čak i ako ste to uradite, opet ne bi trebalo da dete mlađe od 3 godine ostavljate bez nadzora.

Mama – 33. nedelja bebinog razvoja

Mnogi roditelji posle osam meseci sa novim članom primete da su se udaljili od svog partnera. Rođenje deteta je ogromna promena u svačijem životu i koliko god bili spremni i srećni, uglavnom su zbunjeni, a promena je neminovna.

33. nedelja bebinog razvoja
33. nedelja bebinog razvoja

Prvi korak je da prihvatite da su se stvari nužno promenile, a onda i da priznate svoja osećanja sebi, a zatim i partneru. Recite otvoreno partneru da vam nedostaje.

Planirajte vreme koje ćete provoditi zajedno. Razumemo da biste više voleli da sve bude spontatno, ali do tog momenta će proći još vremena. Privremeno imate druge prioritete i to je u redu. Sada zajedničko vreme morate pažljivo da planirate. Možda će to biti noću kada beba spava. Potrudite se da tada razgovor bude usmeren isključivo na vas.

Ponovo razgovarajte i o tome kako ćete podeliti obaveze vezane za bebu, ali i kućne poslove. Tako ćete imati više vremena da provedete i zajedničko vreme, a osećaćete se kao tim.

Literatura za 33. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 20. decembraa 2020. godine, ažuriran: 8. maj 2024. godine

33. nedelja bebinog razvoja
33. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button