fbpx
Kalendar trudnoće

32. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

32. nedelja trudnoće – Bebin imunološki sistem se nastavlja jačati, a pluća su u fazi završnih priprema za disanje van materice. Trudnica može osećati dodatni pritisak na stomaku, plućima i drugim organima zbog rasta bebe. Mogući simptomi uključuju povećanu nelagodnost u leđima, učestalo mokrenje i poteškoće s spavanjem. Važno je obratiti pažnju na znakove prekomernog umora i potrebu za odmorom.

Osmi mesec trudnoće – 1. nedelja

8. mesec trudnoće – 32. nedelja trudnoće – Buduća mama
Ukoliko nosite blizance, sada je vaša materica veličine kao da ste u 40. nedelji trudnoće iako ste tek 32. nedelja trudnoće. Svakim danom i sami primećujete kako se stomak povećava.

Potrebno je da prođe još pet nedelja kako bi vaša beba bila spremna za spoljni svet. U narednim nedeljama stomak će vam sve više rasti i tako sve do ulaska u 9. mesec trudnoće.

Trudite se da stojite što uspravnije. Pravilno držanje će vam smanjiti bolove u leđima koji se često javljaju u ovom periodu trudnoće.

32. nedelja trudnoće

Kako ćete se osećati? 32. nedelja trudnoće iskustva

Sada vas umor više neće napuštati do kraja trudnoće. Ma koliko odmarali, a poželjno je što više, i dalje ćete se verovatno osećati iscrpljeno, malaksalo i tromo. Krivac za umor u poslednjim nedeljama je veoma visok nivo progesterona koji pomaže telu da se spremi za porođaj.

Ni bolovi u leđima nekada ne prestaju. Hormonske i fizičke promene u trećem tromesečju doprinose jakim bolovima. Probajte da pomognete sebi postavljanjem toplih jastuka ili hladnih obloga na bolna mesta.

32. nedelja trudnoće
32. nedelja trudnoće

Ako vas noću muči učestalo mokrenje, pokušajte da ne pijete vodu neposredno pred odlazak na spavanje. Međutim, to je normalna pojava i bitno je da ne smanjujete količine tečnosti koje unosite u organizam preko dana. Simptom dehidratacije mogu biti i lažne kontrakcije.
Zbog povećanog volumena krvi, normalno je da se javi lupanje srca. Osim toga, stres i hormonske promene mogu da doprinesu ubrzanom pulsu. Blago lupanje srca ne treba da vas brine, ali ukoliko se javlja u kombinaciji sa bolom u grudima i kratkim dahom, posavetujte se sa lekarom.

Pratimo bebin razvoj u osmom mesecu trudnoće – 32. nedelja trudnoće

Količina plodove vode dostiže sada svoj najviši nivo. Posle ove nedelje nivo amnionske tečnosti će biti prilično konstantan sve do 37. nedelje kada će početi da opada.

Pročitajte više o Amnionskoj tečnosti!

Bebini nokti su do sada dovoljno porasli da dostižu vrhove prstiju. Beba može da bude nasmejana. Nije neuobičajeno da se pri ultrazvučnom pregledu uoči bebin osmeh. Sada kada je beba zrelija i razvijenija, njeno lice je mnogo više zaobljeno i slatko. Tonus mišića joj se poboljšava i pravi sve lakše pokrete. Kretanje u materici pomaže bebi kod koordinacije, povećava joj mišićnu masu i jača kosti.

Do ove nedelje, neke bebe su se namestile u položaj glavom dole, brada im je ušuškana na grudi, odozdo nagore.

kolika je beba u 32. nedelji trudnoće

Trideset druga nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 32. nedelja trudnoće

I dalje dobijate na težini. Koliko ste kilograma do sada dobili, zaista je vrlo individualno. Vaš veliki stomak vam otežava da pronađete udoban položaj za spavanje. Pokušajte da otklonite bol u leđima sa trudničkim jastukom ili prenatalnom masažom. Spavajte na levom boku. Pročitajte o Spavanju na levom boku u trudnoći!

Očekujte da dobije još dva do pet kilograma do bebinog rođenja. Vrlo je jednostavno kako da ne dobijete preko preporučene telesne težine – jedite zdravu uravnoteženu ishranu i vežbajte redovno (dovoljno je čak i da idete u svakodnevnu laganu šetnju). Pročitajte više o Telesnoj težini u trudnoći!

Beba u 32. nedelji

Beba je sada duga 42 centimetra i teška 1.700 grama. Ona dobija sve više masti i mišića ispod kože, da bi bila bucmasta kada dođe na ovaj svet.

Pročitajte o dužini i težini fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – trideset druga nedelja trudnoće

Dobro bi bilo da se svaka žena pripremi na mogućnost porođaja carskim rezom. Na taj način, ukoliko se ukaže potreba, bolje će se osećati ako je informisana i upoznata sa procedurom. Ova procedura nekada može izazvati strah i anksioznost kod žene koja je neinformisana.

Literatura:

  1. VeryWellFamily: 4 week pregnancy – https://www.verywellfamily.com/4-weeks-pregnant-4158847
  2. Clevelend Clinic: Pregnancy – Am I Pregnant? – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9709-pregnancy-am-i-pregnant
  3. MDPI: Physiologic Events of Embryo Implantation and Decidualization in Human and Non-Human Primates – https://www.mdpi.com/1422-0067/21/6/1973, 2020. godina

Objavljen: 18. novembar 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Save

Save

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button