fbpx
Kalendar razvoja bebe

32. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba 7 meseci 4. nedelja

32. nedelja bebinog razvoja – Već sada shvatate neke karakteristike bebine ličnosti. Iako je svaka beba priča za sebe i nema potrebe da je upoređujete, vi i članovi vaše porodice ste verovatno shvatili neke osnovne odlike ličnosti vašeg deteta. Posebno će dobru sliku sličnosti i razlika moći da steknu roditelji koji već imaju jedno ili više dece. 

beba 4

32. nedelja bebinog razvoja i rasta

Dete je sada dovoljno sazrelo da će početi da reaguje na vaše raspoloženje. Da bi se beba osećala sigurno, potrudite se da se držite proverene rutine pred spavanje u kojoj ćete svi uživati. Nemojte preterivati u izlaganju bebe velikom broju ljudi, a ako ne bude želela da je neko drugi čuva. Nemojte ni insistirati na tome. (Izvor: https://www.babycenter.com )

Druženje sa sedmomesečnom bebom – 4. nedelja 

Beba će negde u ovom uzrastu verovatno naučiti da maše “pa-pa”, kada se pozdravlja. Do sada je možda već naučila ili je ovih nedelja čeka savladavanje pljeskanja rukama. Čuveno “taši-taši” je u ovom uzrastu pravi mali poduhvat, uspeh, ali i ono što bebu veseli. Vreme kada će beba ovo umeti da radi zavisi od toga kada će savladati koordinaciju između ruku i očiju, a to bi trebalo da se dogodi do 9 meseci. Podstaknite je pevanjem pesmica “Taši-taši” i “Kad si srećan”. 

Možda se vama čini beznačajnim, ali savladavanje ovakvih stvari nije puko tapšanje. Beba tako razvija socijalnu komunikaciju, jezik, a pljeskanjem sastavlja ruke na sredini svog tela i jača koordinaciju obe strane istovremeno.

Važno je da savladaju ovu veštinu jer će im ona kasnije trebati za oblačenje, čitanje i pisanje. 

Beba 32. nedelja – Ove nedelje obratite pažnju na…

Primetićete da su bebine emocije mnogo izraženije. Ona će tokom sledećih meseci početi ne samo da razume, već i da oponaša određena osećanja. Recimo, možda će početi da plače kada neko drugi plače ili da osmehom odgovori na osmeh. 

Beba najviše upija ono što vidi od vas i tako će biti još dosta godina. Verovatno će kopirati način na koji se vi ponašate u određenim situacijama. Zato su česti saveti da je normalno da dete neće želeti da čita, ako ne bude gledalo kako i vi čitate knjige. 

Pravo je vreme da steknete naviku da razgovarate o svojim osećanjima, kao i o tome šta mislite da beba oseća. Vremenom će dete kako bude raslo i samo imenovati emocije i znati da razgovara o njima što će za posledicu imati manji stres i osećaj besa.

Mama – 32. nedelja bebinog razvoja

Olakšajte sebi. Ako do sada niste shvatili, možda je krajnje vreme. Ovo je period vašeg života kada ne mora sve da bude pod konac. Ni vaša kosa, ni kuća. Tek dolaze godine kada ćete se mnogo bolje osećati ako se pomirite sa činjenicom da dnevni boravak neće biti idealno sređen prostor, već udobno mesto u kome uživa cela porodica. Stoga se nemojte sekirati što su igračke svuda, a vaša kosa u punđi već danima. 

Jednostavno uživajte u nekim drugim stvarima, prioriteti su da svi budete zdravi, stoga nemojte zapostavljati dobru hranu, boravak na svežem vazduhu i san, kada god je to moguće. Uživajte u bebi, mazite se, igrajte, upijajte sve što je naučila. Sve ostalo može da sačeka.

Dobra organizacija će vam značajno uštedeti vreme, stoga malo vremena uveče posvetite da isplanirate par narednih dana:

Mama - 32. nedelja bebinog razvoja
32. nedelja bebinog razvoja
 1. Sastavite nedeljni plan obroka za vas i bebu.

 2. Zatim sastavite listu za kupovinu namirnica na osnovu tog spiska i eventualno drugih stvari poput kućne hemije, kozmetike, pelena (neke od ovih stvari ćete kupiti jednom u par meseci).

 3. Pripremite više hrane odjednom.  Jednom nedeljno odvojte par sati da skuvate više obroka, možda i za celu nedelju. Zaledite deo hrane (bujon za supu, sarmu, punjene paprike, pasulj, obaren spanać koji treba završiti, gibanciu koju samo treba ispeći i drugo). Tako ćete pokriti više dana, a i imati šta da na brzinu odledite, kada ne stignete ili vam se taj dan jednostavno ne kuva. 

 4. Spremite bebi obroke unapred –priprema hrane za bebu obično ne zahteva previše vremena, ali neke stvari možete pripremiti za dva i više dana, ako ih zaledite. Ako beba noću pije adaptirano mleko, odmerite količine praha i sipajte vodu u flašice unapred. Isplanirajte zalihe svega, kako ne biste jurili u radnju kada nemate vremena. 

 5. Neka vam torba sa bebinim rezervim stvarima uvek bude uz kolica ili auto sedište. Kada su vam spremne stvari za polazak, manje ćete vremena gubiti u pripremi torbe. A, kada znate da imate sve što vam može zatrebati, manje ćete biti pod stresom zbog nepredviđenih situacija. 

 6. Sve što možete, radite zajedno sa bebom. Bebe vole da sede u korpi sa gomilom veša za slaganje ili glođu svežu šargarepu dok stavljate ručak i recitujete im pesmicu. Bolje ćete se osećati ako utrošite na slaganje veša sat vremena dok pričate sa bebom i pokušavate to da uradite, nego onih dragocenih 10 minuta koje ste inače trošili na slaganje, kada beba spava. Vreme kada beba spava iskoristite da i vi odmorite u tišini.

Literatura za 32. nedelja bebinog razvoja:

 1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
 2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
 3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones
 4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
 5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 16. decembar 2020. godine, ažuriran: 6. januar 2024. godine

32. nedelja bebinog razvoja
32. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button