fbpx
Kalendar trudnoće

31. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće – 31. nedelja trudnoće, kada je žena trudna punih 30 nedelja, fetus se nastavlja razvijati i pripremati za rođenje. Beba prosečno meri oko 41 centimetar i ima težinu od otprilike 1,7 kilograma. Nastavlja se razvoj pluća i sistema za varenje, dok se bebin imunološki sistem postepeno jača.

Sedmi mesec trudnoće – 4. nedelja

7. mesec trudnoće – 31. nedelja trudnoće – Buduća mama

31. nedelja trudnoće – Pošto stomak postaje veći, možda ste primetili da ste počeli da se gegate pomalo. Usled trudnoće, hormoni omekšavaju i opuštaju ligamente u karlici, kukovi postaju širi nego ranije i počinjete da se gegate kada hodate. Obzirom da je sada materica već ogromna možete osetiti poteškoće pri disanju i kratak dah. Ukoliko to traje samo dok se krećete ili naprežete nema potrebe za panikom. Ne zaboravite da je krajnje vreme da usporite tempo.

Bilo bi dobro da mimo vežbi za trudnice, ukoliko ste se odlučili da pohađate školicu, razmislite i o prenatalnoj jogi, ako već ne vežbate. Ona će vam pomoći da se bolje pripremite za porođaj i održite kondiciju do kraja trudnoće. Naravno, ukoliko vam je dozvoljeno da vežbate.

Kako ćete se osećati? 31. nedelja trudnoće iskustva

31. nedelja trudnoće

Vaši unutrašnji organi se pomeraju, kako bi napravili mesto sve većoj materici. Kao rezultat toga, osećate se neprijatno i imate poteškoća sa otežanim varenjem, gorušicom i lošom probavom. Pokušajte da jedete češće i manje obroke i izbegavajte začinjenu i prženu hranu, da biste smanjili ovu neprijatnost. Može se dogoditi da vam se povremeno muti vid.

Zadržavanje vode, hormoni i promene u cirkulaciji krvi mogu da utiču na vaše oči i kratkovidost. Ovakva pojava je normalna i vraća se u pređašnje stanje nakon porođaja. Ipak, ako počne da se događa da vidite mrlje, vidite duplo ili vam trepera svetla, to može biti znak ozbiljnih problema, kao što je preeklampsija.

Pratimo bebin razvoj u sedmom mesecu trudnoće – 31. nedelja trudnoće

Beba sada akumulira masnoću ispod kože, za nekoliko nedelja imaće sve manje nabora, a do kraja trudnoće će se na rukama i laktovima pojaviti one slatke rupice. Još uvek je prekrivena lanugo maljama i verniksom, ali kako bude dobijala sve više masti i na težini, lanugo će opadati, a količina verniksa se smanjivati. Još samo dve do tri nedelje, beba će moći da vas udara tako intenzivno, a onda će imati sve manje prostora za šutiranje.

Udarci i nagli pokreti bebe, mogu da izazovu vašu glasnu reakciju, kojom ćete prepasti ljude iz okoline. Većina beba, posebno ako vam je ovo prvo dete, se do sada okrenula glavom na dole, što je najbolji položaj bebe za vaginalni porođaj. Samo 25% beba se još uvek nije okrenulo u taj položaj, ali u većini slučajeva se do porođaja okrenu u taj položaj.

kolika je beba u 31. nedelji trudnoće

Trideset prva nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 31. nedelja trudnoće

Nemojte očekivati da više nećete dobijati na težini. Do kraja trudnoće, verovatno ćete dobiti barem još dva kilograma. U međuvremenu uživajte u poslednjih devet nedelja trudnoće i bebinim pokretima. Ako se to već nije dogodilo ranije, kod većine trudnica sada će njihov lep uvučen pupak početi da viri napolje. Verovatno će vas nervirati što se ocrtava na majici. Kada se porodite i stomak se smanji, i pupak će vremenom izgledati kao ranije.

Beba u 31. nedelji 

Ove nedelje prosečna beba je duga 41 centimetar i teška 1.500 grama. Beba se sada približava svojoj dužini koju će imati kada se rodi.

Pogledajte tabelu dužine i težine fetusa po nedeljama!

31. nedelja trudnoće
31. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Saveti – trideset prva nedelja trudnoće

Kako se porođaj bliži, verovatno sve više razmišljate o načinu na koji ćete se poroditi. Dok jedne trudnice maštaju o tome da se porode prirodno, druge planiraju porođaj sa indukcijom, a treće se čak odlučuju na carski rez. Carski rez na zahtev buduće majke je sve češća pojava. Neke žene jednostavno zbog straha od bola pristaju da snose rizik koji nosi carski rez.

Pročitajte više o Statistici o porođajima

30. nedelja 32. nedelja

 

Objavljen: 2. novembra 2011. godine, ažuriran: 4. februara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button