fbpx
Kalendar razvoja bebe

31. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba 7 meseci 3. nedelja

31. nedelja bebinog razvoja: Ovog meseca, beba počinje da polako shvata kako svet funkcioniše. Jasno joj je da se ljudi i životinje kreću na potpuno drugačiji način u odnosu na automobile, lopte i druge predmete. Bebe ove stvari razumeju otprilike u vreme kada uče da puze, ustaju, hodaju. Ovo je zapravo važno da bi recimo znali kako se određeni predmeti ne mogu pomerati, dok se recimo bicikl i lopta kreću pravolinijski, kako bi imali manje povreda tokom svojih početaka kretanja.

beba spava sa cuclom 1

31. nedelja bebinog razvoja i rasta

Bebini prvi zubići se pojavljuju između 3 i 12 meseci, a najčešće između 4 i 7. Nemojte brinuti o tome što će beba sada, a možda i narednih par godina imati male razmake između zuba. Prvi razmaci obično nestaju sa oko 3 godine, a definitivno će se izgubiti kada porastu i šestice, odnosno sedmice. Kod dece kod koje postoji razmak, on će se smanjivati kako se bude povećavao broj zubića u vilici. (Izvor: https://medlineplus.gov)

Kada počnu da se javljaju zubići, beba će početi da prave nove eksperimente sa zubićima i poveća količinu pljuvačke koju proizvodi. Da biste joj olakšali svrab desnih koji oseća, dajte joj nešto za žvakanje. Odličan izbor su i glodalice koje se drže u frižideru. Prijaće joj i hladan jogurt, samo izbegavajte čvrstu hranu koju još uvek ne zna da žvaće.

Druženje sa sedmomesečnom bebom – 3. nedelja

Kod beba sada počinje da se javlja anksioznost zbog razdvajanja, zato će beba možda teže podnositi razdvanje i biće plačljivija. To je deo normalnog emocionalnog razvoja živog bića. Beba sada zna, da kada izađete iz sobe, niste više prisutni i sposobna je da razvije nedostajanje.

Moguće je da će u ovom uzrastu plakati čim joj se sklonite iz vidokruga.

Potrudite se da razgovarate kada napuštate sobu i dok ste u drugoj prostoriji, kako bi znala da je niste ostavili. Pričajte joj šta radite, šta ćete sledeće uraditi. Ako odlazite iz kuće, bebu ljubite, mazite, grlite i recite joj da se brzo vraćate. Iako ona ne razume sve reči i da razlikuje da li je to sat vremena ili osam sati, ljubav pri rastanku će je utešiti dok se ne vratite. Kada ovaj ritual pri rastanku, ali i dolasku budete koristili, beba će vremenom početi da shvata da nije trajno napuštena.

Čak i bebe koje su spavale bez noćnih buđenja, mogu se povremeno buditi i plakati kada nastupi anksioznost zbog razdvanja. To je najčešći slučaj, kada se mama vrati na posao ili dete krene u vrtić. Beba će noću preživljavati razdvajanje i često neće želeti uveče da zaspi, da bi nadoknadila razdvojenost tokom dana.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Bilo bi najbolje da bebi ne dajete male ili veće zalogaje hrane za koje niste sigurni da se neće daviti. Važno je da znate šta ćete i kako uraditi, kako biste predupredili nezgodu, jer su ovo situacije u kojima je neophodna neodložna pomoć, te se ne može čekati na dolazak hitne pomoći ili vođenje bebe u bolnicu.

Gušenje znači da beba ne može da dođe do vazduha jer joj nešto blokira disajne puteve. Moguće je da će beba početi da ispušta neobične zvuke, da šišti, kašlje ili će joj jednostavno koža postati crvena ili plava, a ona početi da gubi svest.

Najbolje što tada možete da uradite jeste da ostanete smireni. Pozovite pomoć i pokušajte da pomognete bebi.

Vodič za pružanje prve pomoći bebi – Babycenter

Mama – 31. nedelja bebinog razvoja

Često roditeljima u ovom periodu deluje da nemaju ni energije, vremena, a ni snage da razgovaraju o bilo čemu drugom osim o sadržaju pelena, bebinom noćnom buđenju i tome šta su uveli od čvrste hrane. Ako se potrude da razgovaraju o drugim temama, moguće je da će imati pozitivan uticaj na svoje metalno stanje.

31. nedelja bebinog razvoja
31. nedelja bebinog razvoja

Ugovorite kafu sa ljudima sa kojima možete “pobeći” na kratko iz roditeljskog sveta. Recimo ako se nažete sa kolegama i pričate o poslu ili sa drugaricama o nekoj izložbi, kvizovima, filmu ili šminkanju.

Nasuprot tome, možda će vam prijati da se malo družite sa drugim roditeljima i jedni drugima iskreno odgovarate na pitanje “kako si, zaista”. Razumeće vašu potrebu da pričate o bebama, ali će razumeti i to da se ne kajete, da uživate u roditeljstvu, ali da ste iskreno i veoma umorni, a nekada i uplašeni.

Literatura za 31. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 11. decembar 2020. godine, ažuriran: 6. januar 2024. godine

31. nedelja bebinog razvoja
31. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button