fbpx
Kalendar trudnoće

30. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće – 30. nedelja trudnoće – Trudnica može osećati sve snažnije i ritmičke pokrete bebe, a može se javiti i povećan pritisak na unutarnje organe. Redovni lekarski pregledi su i dalje od suštinskog značaja, a trudnica bi trebala nastaviti pratiti dobitak težine, pridržavati se zdrave ishrane i održavati umerenu fizičku aktivnost.

Sedmi mesec trudnoće – 3. nedelja

7. mesec trudnoće – 30. nedelja trudnoće – Buduća mama

30. nedelja trudnoće – Sada ste na samo 10 nedelja do verovatnog termina porođaja. Vaš nivo energije sada može naglo opasti zbog povećane težine koju nosite. Pravo je vreme da se raspitate o vežbama za trudnice i počnete da ih pohađate. Takođe, počnite da čitate o metodama porođaja, razmislite o opcijama za olakšanje bola, kao i tome šta vas očekuje kada beba dođe na svet. Što spremniji budete, bolje ćete se osećati i manje su šanse da patite od postoporođajne depresije.

Kako ćete se osećati? 30. nedelja trudnoće iskustva

30. nedelja trudnoće

Do sada ste verovatno iskusili barem neki od simptoma trudnoće – bolove u leđima, kuku, sindrom nemirnih nogu, nesanicu, Brakston Hiksove kontrakcije, otečene noge.

Pojava kolostruma može vas nervirati ove nedelje. Ne javlja se kod svih žena, niti znači da će one kojima se kolostrum ne pojavi ranije imati problema sa dojenjem. U nedeljama pre porođaja, normalno je da se javi iscedak iz grudi, to je mleko kojim ćete hraniti bebu u prvim danima života. Ukoliko vam smeta konstantno curenje, kupite tupfere za grudi koje ćete koristiti i kasnije tokom dojenja, a pomoćiće da se osećate opuštenije. Imate problem sa spavanjem u ovom periodu, što zbog vašeg velikog stomaka, što zbog odlazaka u kupatilo nekada i na svakih sat vremena. Snovi mogu biti burniji nego obično.

Sada se mogu očekivati i česte promene raspoloženja. Zbog težine, oticanja, veličine stomaka možda ćete se osećati razdražljivo, neraspoloženo i nesigurno. Povrh toga, javlja se i zabrinutost da li ćete biti dobra majka, nervozni ste zbog predstojećeg porođaja i često se iskaljujete na onima koji to ne zaslužuju.

Pratimo bebin razvoj u sedmom mesecu trudnoće – 30. nedelja trudnoće

Svakim danom koji prolazi, beba sve više popunjava matericu. Veoma je zabavno pogađati da li osećate kako je izbočina na vašem stomaku njena noga ili ruka. Okrugli manji deo je verovatno glava bebe, dok su duguljasti deo koji možete da napipate – njena leđa. Ako niste sigurni, pitajte ginekologa pri sledećoj poseti da vam pokaže šta se bebi gde nalazi.

U 30. nedelji trudnoće, beba ima redovne cikluse spavanja i budnog stanja. Ako obratite pažnju, mmoćićete da pratite periode kada je beba budna i one kada spava i manje se kreće. San bebe može biti potpuno u suprotnosti sa vašim i dešavaće se da krenete da spavate, a beba je tada baš najveselija.

Ukoliko se sada rodi, beba ima čak 96% šanse da preživi uz adekvatnu medicinsku negu.

kolika je beba u 30. nedelji trudnoće

Trideseta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 30. nedelja trudnoće

Moguće da ste sada došli do perioda kada više niste u mogućnosti da vidite prste na nogama dok stojite. Veličina stomaka, obim i oblik su potpuno individualni, kao i kilogrami koje ste do sada dobili. U svakom slučaju, ne bi trebalo da ste se do sada ugojili preko 10 kilograma.

Beba u 30. nedelji

U 30. nedelji, beba je duga 40 centimetara i teška oko 1.300 grama. Imajte na umu da su ovo prosečne mere i da beba može dosta varirati od proseka. U ovom periodu beba dobija masne naslage tako da može biti bucmasta na rođenju.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

30. nedelja trudnoće
30. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Saveti – 30. nedelja trudnoće

Možda ste primetili da vam je stopalo nešto šire i veće nego do sada. Neke žene budu prinuđene da kupe broj veću obuću. Nažalost, za razliku od drugih simptoma trudnoće, veća stopala vam mogu ostati i nakon rođenja deteta. Tokom trudnoće, uticaj hormonskih promena na zglobove i ligamente, kao i uticaj težine na kičmu mogu izazvati povećanje dužine stopala čak za ceo broj.

29. nedelja 31. nedelja

Objavljen: 31. oktobar 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button