fbpx
Kalendar razvoja bebe

30. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

30. nedelja bebinog razvoja: Bebe između šestog i devetog meseca pokazuju oprez prema svemu što je novo i nepoznato. One su do ovog perioda najviše uživale u rutini i ponavljanjima istog, a sada mogu da pamte i malo duže poznata mesta i ljude, te ih svaka promena uznemirava.

Beba 7 meseci 2. nedelja

Deca nemaju iskustvo i znanje da prikrivaju kada su uplašena, pa će se privijati uz vas čim im se učini da su u nebezbednom okruženju, suočena sa nečim što im nije poznato.

Istraživači su izveli eksperiment sa bebama uzrasta od 4 do 9 meseci. Dali su im činiju nepoznatog oblika koju prvi put vide. Najmlađe bebe su pokušale da dohvate posudu odmah, šestomesečne bebe su oklevale sekund ili dva, te je uzele. Bebe starosti 9 meseci su duže oklevale, posmatrale i bile nepoverljive, a neke su čak počele i da plaču zbog straha od nepoznatog.

Kada su isti predmet dali deci od 12 meseci, ona su prvo pokazala zabrinutost, ali su brzo posegla za novom stvari. Naučnici smatraju da su ona u svojoj memoriji shvatila da su ovakve objekte videla već pre i prema svom iskustvu procenile da je situacija bezbedna. 

Budite strpljivi kada dete dovedete na novo mesto ili ga upoznajete sa novim ljudima. Nemojte očekivati da se raduje što ste došli na more i ima prilike da se kupa. Velika je verovatnoća da je dete prestravljeno novostima koje ga okružuju i da će neko vreme samo želeti da zna da je bezbedno i okruženo poznatim ljudima.

Da li beba sme da spava sa cuclom

30. nedelja bebinog razvoja i rasta

Beba u ovom periodu voli da brblja, ali osim što će možda slučajno uspeti da kaže “ba-ba”, “ta-ta”, “ma-ma”, ona to još uvek ne govori smisleno. Veoma je važno da sa bebom redovno pričate, da joj čitate i pevate. Sve ovo će pospešiti njen pravilan razvoj govora.

Druženje sa sedmomesečnom bebom – 2. nedelja

Sedmomesečna beba razume da su predmeti trodimenzionalni. Sada će možda početi i da grupiše igračke po veličini. Bebe vole da slažu predmete, zatim da ih bacaju, pa iznova gledaju kako im slažete nizove. Sada je pravo vreme da nabavite recimo one češice koje se ređaju jedne u drugu ili kao kula jedne na drugu. To je igračka sa kojom im narednih nekoliko meseci neće biti dosadno.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Bebe koje se rode na vreme imaju dodatnu zalihu gvožđa koja se tokom prvih četiri do šest meseci života postepeno smanjuje, a onda počinje da se javlja potreba za nadoknadom gvožđa. Najčešći uzrok anemije kod beba je nedovoljna količina gvožđa u ishrani, zatim nemogućnost pravilne apsorpcije gvožđa i gubitak krvi (na primer, ako dolazi do gubitka krvi u crevnom traktu).

Bebe se anemijom najčešće nemaju nikakve simptome, ali uglavnom na redovnom sistematskom pregledu sa navršenih pola godine, pedijatar savetuje da se uradi prva krvna slika i utvrdi nivo hemoglobina.

Pročitajte više: Anemija kod beba

Mama – 30. nedelja bebinog razvoja
30. nedelja bebinog razvoja
30. nedelja bebinog razvoja

Majke često ne jedu redovno, misleći pre svega na potrebe dece. Ovo je veoma pogrešno. Kao što vas u avionu savetuju da prvo spašavate sebe, da biste mogli da spasite dete, tako je važno i da brinete o svom zdravlju i ishrani kako bi imao ko da brine o detetu još dugo. Stoga, nemojte štedeti na sopstvenoj ishrani, potrudite se da se rešite loših navika, vežbajte umereno. Možete ići u duge šetnje malo intenzivnijim tempom ili vežbati sa bebom u naručju kod kuće. Uživajte što više na svežem vazduhu. Spavajte kada god je to moguće, čak i dremka u sedećem položaju će biti delotvorna.

Literatura za 30. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 28. novembar 2020. godine, ažuriran: 8. maj 2024. godine

30. nedelja bebinog razvoja
30. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button