fbpx
Kalendar trudnoće

3. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće-

Treća nedelja trudnoće je prva nedelja nakon ovulacije, odnosno trenutak kada se zametak formira u jajovodu. Početak nove trudnoće je 3. nedelja trudnoće, iako većina žena to ne zna jer nema nikakvih simptoma ili promena u telu.

U ovom trenutku, jajna ćelija se polako kreće kroz jajovod ka materici gde će se pričvrstiti za sluzokožu i početi sa rastom i razvojem. Plod još nije prepoznatljiv kao ljudsko biće, ali se odmah po pričvršćenju za sluzokožu počinje razvijati i formirati se iznutra. Ova, 3. nedelja trudnoće označava vreme kada posteljica i posteljični koren počinju da se formiraju i da se razvijaju, a nakon nekoliko dana, u plodu se počinje formirati središnji nervni sistem. Ovo je početak trudnoće i za mnoge žene početak nove faze u životu.

Prvi mesec – treća nedelja trudnoće

Ovo se računa kao 3 nedelja trudnoće, a zapravo je ona u kojoj vaša trudnoća zaista i počinje. Iako to još nećete moći da znate bar još dve do tri nedelje, koje će uslediti. u trećoj nedelji će oplođeno jaje iz jednoćelijskog zigota prerasti u blastocitu. Ove nedelje je beba veličine približno vrhu tanke igle ili čiode.

1. mesec trudnoće – 3. nedelja trudnoće – Buduća mama!

Implantaciono krvarenje

Jedini znak koji se može desiti ove nedelje i ukazati vam na mogućnost da ste možda u drugom stanju jeste mala količina krvi. Dešava se u nekim slučajevima krajem treće nedelje trudnoće. Međutim, ili se ne dogodi kod nekih žena, ili i one koje primete pomisle da je u pitanju predmenstrualno krvarenje. Ono se naziva i imlantaciono krvarenje. Smatra se da je razlog ovog krvarenja, usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice. Pročitajte više: Implantacijsko krvarenje

Briga o sebi

Zapamtite da je ona jako važna u prvim nedeljama trudnoće. Najbolji način je da počnete jesti zdravu hranu i probate usvojiti wellness način života. Vreme je da počnete da vodite zdrav i aktivan život.
Ukoliko niste vežbali, raspitajte se o mogućnostima da započnete sada. Naravno uz konsultaciju sa lekarom i njegovu dozvolu. Ako ste već bili aktivni, obično nema prepreka da nastavite svoju rutinu, sa nekoliko modifikacija, u toku trudnoće.

Aktivnost će vam mnogo značiti i tokom samog porođaja, kao i da posle porođaja što pre vratite pređašnji izgled.

3. nedelja trudnoće
3. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Kako ćete se osećati 3. nedelje trudnoće?

Možda ćete pokušavati da otkrijete neke fizičke promene koje se mogu dešavati u ovo vreme, ali većina ih neće osetiti još nekoliko nedelja.
U ovo vreme, iako se u telu razvija mnoštvo procesa, vi ništa od simptoma trudnoće nećete osećati. Jedino što možete da osetite je ovulatorni bol, koji se manifestuje kroz bol i grčeve na jednoj strani abdomena. Neke žene su u stanju da osete tačan momenat ovulacije. Možete primetiti i da ste blago naduveni posle ovulacije.

Pratimo bebin razvoj u prvom mesecu – 3 nedelja trudnoće!

3.nedelja

U trećoj nedelji, vaša beba je isuviše mala da se detektuje golim okom, iako izuzetno brzo raste. Beba se u osnovi sastoji od kombinacije 23 hromozoma vas i 23 hromozoma  vašeg partnera. Tri dana nakon oplodnje embrion je formiran.

Amnionska tečnost će u ovoj nedelji početi da se prikuplja oko embriona. Amnionska tečnost će pomoći bebi kao svojevrstan jastuk tokom celih devet meseci trudnoće. Tokom treće nedelje embrion će koristi čak i primitivni sistem cirkulacije koji će  ga povezivati za zid materice. Placenta se neće razviti barem još nedelju dana, ali budite sigurni da će dok do tog trenutka beba dobijati sve potrebne hranljive materije koje su joj potrebne od vas.

Blizanačka trudnoća – 3. nedelja trudnoće

Mnogi već u ovom periodu počnu da se pitaju kolike su njihove šanse da dobiju blizance.
Blizanci se obično javljaju kada je u toku ciklusa bilo više od jedne sazrele jajne ćelije. One mogu biti oplođene sa dva spermatozoida i tada nastaju blizanci.
Identični (jednojajčani) blizanci se razvijaju kada je oplođena jedna jajna ćelija, ali se kasnije deli na dva dela. Kada su blizanci jednojajčani, imaju isti hromozomski sastav, tako da su oni po pravilu istog pola i imaju iste fizičke karakteristike. Jednojajčani blizanci se razdvajaju upravo u 3. nedelji trudnoće, dok traje deoba ćelija.

Različite kombinacije blizanaca su moguće kada su u pitanju trojke i četvorke. Na primer, ako su dve ili više jajnih ćelija oplođene, jedno oplođeno jaje se može podeliti i tako nastaju identični blizanci, a iz druge jajne čelije još jedna beba. Ljudsko telo ima beskrajne mogućnosti i ceo proces je zaista izuzetan.
Ukoliko u porodici postoje blizanci, veća je mogućnost da ćete i vi začeti blizance, ali se to i ne mora dogoditi. Danas ima mnogo višestrukih trudnoća nego ranije, upravo zbog  povećanog broja vantelesnih oplodnji i hormonskih terapija.

Pročitajte više o blizanačkoj trudnoći

3. nedelja trudnoće

Treća nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 3. nedelja trudnoće

Ovo je idealan trenutak da stanete na vagu, a onda je odložite na neko vreme i uživate u predstojećem periodu. Kako se vaša trudnoća bude razvijala, počeće da vam se širi struk. Neke žene uživaju u praćenju svih ovih promena tokom trudnoće iz nedelje u nedelju, a neke pak strahuju od preteranog gojenja. Iskoristite ovo vreme da shvatite i prihvatite ove izuzetne promene koje će se dogoditi na vašem telu.

Zapamtite da je prirodno i zdravo dobijati umereno na težini tokom trudnoće!

Beba u 3. nedelji trudnoće

U trećoj nedelji trudnoće (tri nedelje nakon prvog dana vaše poslednje menstruacije) beba je veličine vrha špenadle. Iako još niste propustili menstruaciju, vaša beba raste unutar vas. Upravo sada, vaša beba je embrion koji se sastoji od grupe ćelija koje se brzo množe i šire. Ako biste pogledali kroz lupu, videli biste grupu ćelija koja još uvek nema ljudsko obličje.

Saveti – treća nedelja trudnoće

Ako pokušavate da zatrudnite, verovatno ste uzbuđeni i ne možete dočekati vreme da uradite test. Nažalost, moraćete da se strpite bar jos desetak dana, jer čak i najosetljiviji testovi obično ne mogu da prikažu trudnoću 2 do 3 dana pre očekivane menstruacije.

Partneri u 3. nedelji trudnoće

Sada je pravo vreme da promenite životne navike, ako već niste i prilagodite se zdravijem životu. Idite zajedno u kupovinu, spremajte zdrave obroke, planirajte ishranu. Nađite i vreme da boravite na svežem vazduhu, ali i da se bavite fizičkom aktivnošću.

VAŽNO – 3. nedelja trudnoće

Šetajte, vežbajte i boravite na svežem vazduhu.

Nemojte preskakati prenatalne vitamine i folnu kiselinu.

Budite pozitivni.

Razmislite o lekaru i mestu gde ćete voditi trudnoću.

Ne pokušavajte da radite test za trudnoću.

2. nedelja trudnoće4. nedelja trudnoće

Objavljen: 6. jun 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Literatura:

  1. Embryology: Zygote – https://embryology.med.unsw.edu.au/embryology/index.php/Zygote, jun 2021. godine
  2. ScienceDirect: Analysis of human embryos from zygote to blastocyst reveals distinct gene expression patterns relative to the mouse – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012160612006744?via%3Dihub, mart 2013. godine
  3. VeryWellFamily: 3 week pregnant – https://www.verywellfamily.com/3-weeks-pregnant-4158839
  4. ObstetricsGyniaecologyAndReproductiveMedicine: Nutrittion in Pregnancy – https://www.obstetrics-gynaecology-journal.com/article/S1751-7214(16)30156-7/fulltext, 2016. godina

Save

Save

Save

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button